Den er god nok: Australien skal være med i Eurovision

Til maj får australierne for første gang nogensinde lov til at deltage i Det Internationale Melodi Grand Prix.

(Foto: Rowan Turner © WienTourismus)

At australierne er vilde med Melodi Grand Prix, er ingen nyhed.

Det har de været siden ABBA, og DR gav dem deres helt eget pausenummer til Eurovision i København sidste år.

Nu går den europæiske tv-union, EBU, så skridtet videre - og lader nationen på den anden ende af kloden deltage i konkurrencen til maj som land nr. 40.

- Det er et modigt og samtidig utrolig rørende skridt. Det er vores måde at sige: Lad os fejre den her fest sammen, siger Eurovision-bossen, Jon Ola Sand, i følge Eurovision.tv.

DR-chef jubler

DRs underholdningschef, Jan Lagermand Lundme, er begejstret over det nye tiltag.

- Det er en super god idé! For Australien elsker Eurovision, og de er på en måde allerede del af konkurrencen, siger han.

Faktisk arbejde DR allerede med idéen om at få Australien med sidste år, afslører Lundme.

- Vi havde Australien med i et nummer i den andne semifinale. Og det var min drøm, at vi kunne overraske dem på scenen ved at sige, at de kunne være med i Eurovision helt officielt. Det var EBU ikke helt klar til på det tidspunkt, for det er en stor ting, men jeg er glad for, det sker nu.

Er sikret finaleplads

Australien kommer til at kunne stemme på lige fod med de andre deltagerlande i begge semifinaler og i finalen til maj i Wien – og er på forhånd sikret en plads direkte i finalen. Hvis de vinder, vil showet komme til at foregå i en europæisk by det efterfølgende år.

Australske Jessica Mauboy optrådte i Eurovision i København. Nu kommer landet officielt med i konkurrencen. (Foto: Nikolai Linares © SCANPIX)

Er det overhovedet fair, at et land, der ikke ligger i Europa, kommer med i Eurovision?

- Vores slogan var #JoinUs sidste år. I Østrig i år hedder det Building Bridges. Og når man siger det, så må man mene det. Også selvom det er en virkelig lang bro.

Er det første skridt på vej til at forvandle Eurovision til en verdensomspændende musikkonkurrence?

- Det er op til EBU. Men jeg synes selv, det på mange måder vil være skønt.

Indtil videre er Australien dog kun med i Wien til maj. Det er endnu ikke sikkert, om de deltager mere end denne ene gang.