Det Kongelige Teater støvsuger Europa for stål til Grand Prix-scenen

40 ton stål skal der til at skabe den kæmpestore scene til Eurovision Song Contest. Det Kongelige Teater har bygget den på deres værksted på Refshaleøen.

(Foto: Stig Krøjer © Det Kongelige Teater)

Den er 800 kvadratmeter stor, 19,5 meter høj - og der går 40 ton stål og ikke så lidt aluminium til at bygge den: Scenen til Det Internationale Melodi Grand Prix, som i disse dage er ved at blive samlet i B&W Hallerne i København.

- Vi har bygget strukturen bag scenen, som består af kasser af stål og aluminium, fortæller projektleder Stig Krøjer fra Det Kongelige Teater, som samarbejder med DR om scenen.

Faktisk så meget stål, at det har været en udfrodring at finde nok i de rigtige dimensioner:

- Vi har støvsuget Europa for at finde stål nok!

Udfordrende opgave for håndværkerne

Det Kongelige Teater er vant til at skabe gigantiske dekorationer til teater- og operaforestilinger i ind- og udland.

Stålkasserne bliver svejset sammen på værkstedet.

- Det er jo ikke tale om nogen almindelig dekoration, som man kører ind i et tv-studie. Og Det Kongelige Teater har nogle specielle kompetencer, når det kommer til projekter af denne størrelse, forklarer Stig Krøjer, som er tømrer og bygningskonstruktør og har arbejdet med teatrets opsætninger i ti år.

Metalkonstruktionen til Eurovision-scenen er bygget delvis i teatrets produktionshus, der ganske belejligt ligger lige over det gamle skibsværft på Refshaleøen, og hos en underleverandør.

Her bliver kasserne transporteret ud af værkstedet.

- Det er udfordrende at lave noget, der er så stort. Håndværkerne synes, det er smadderspændende. Det er måske kun én gang i livet, man får lov til at være med til sådan noget.

Stålet skal genbruges

Før DR rykkede ind, var det faktisk Det Kongelige Teater, som lejede sig ind i de to enorme haller, hvor der til maj skal være musikfest for hele Europa.

- Vi bruger dem til hverdag til at opbevare vores egne kulisser i containere, men vi har planlagt os ud af det, så vi ikke savner hallerne, siger Stig Krøjer.

Når man lægger alle stål- og aluminiumskasserne sammen, fylder de 800 kvadratmeter!

Hvad skal sker der med scenen efter Eurovision? Man kører vel ikke lige sådan en konstruktion på lossepladsen?

- Scenen bliver skrottet, for der er ingen, der har plads 800 kvadratmeter stålvægge. Stålet bliver genanvendt, og dets værdi alene gør, at det er næsten gratis for os at pille scenen ned igen, siger Stig Krøjer.

Facebook
Twitter