DR-boss scorer magtfuld position i Eurovision

DRs underholdningschef, Jan Lagermand Lundme, er blevet udvalgt til at sidde i den såkaldte referencegruppe for Eurovision Song Contest.

Eurovision 2017 blev afholdt i Ukraines hovedstad, Kiev. Her ses Rumæniens deltagere Ilinca feat. Alex Florea. (Foto: GLEB GARANICH © Scanpix)

- Jeg faldt nærmest ned fra stolen af begejstring og ærefrygt. Og jeg takkede selvfølgelig ja med det samme. Man behøver ikke at tænke sig om med sådan et tilbud.

Sådan lyder det fra DRs underholdningschef, Jan Lagermand Lundme, om det opkald, som han fik fra den europæiske tv-unions øverste chef, norske Jon Ola Sand.

Nordmanden tilbød nemlig Jan Lagermand Lundme en plads i den helt særlige referencegruppe, der sikrer kontinuiteten og udviklingen i verdens største musikbegivenhed på tv – Eurovision Song Contest.

Det betyder, at underholdningschefen sammen med den i alt otte mand store referencegruppe skal sikre, at musikkonkurrencen de kommende år bliver afviklet efter bogen.

I første omgang gælder det næste års konkurrence, der for første gang nogensinde skal afholdes i Portugal efter Salvador Sobrals storsejr i maj i år.

- Når man som mig er vild med store shows og at samle folk, så er det en helt unik mulighed at få lov til at præge så stor en ting som Eurovision. Det glæder jeg mig vanvittigt meget til, siger Jan Lagermand Lundme.

DRs underholdningschef Jan Lagermand Lundme. (Foto: Agnete Schlichtkrull © dr)

Fokus på de nye medier

Jan Lagermand Lundme var en af de bærende kræfter bag showet, da Danmark var vært for Eurovision Song Contest i 2014, og det er blandt andet på grund af de tiltag, DR lancerede det år, at han nu er blevet inviteret inden for i den prestigefyldte referencegruppe.

- Vi var gode til at involvere de nye medier, da vi var værter i 2014. Det er der ikke andre, der har gjort i lige så stort et omfang, og det kunne jeg rigtig godt tænke mig at arbejde videre med, siger han og fortsætter:

- Jeg håber at kunne bidrage til, at Eurovision bliver ved med at udvikle sig til fra år til år. Men jeg går ydmygt til opgaven og ser på, hvad jeg kan bidrage med i den her sammenhæng, siger Jan Lagermand Lundme.

Eurovision skal holdes fri af politik

Ud over at sikre at værtslandet har styr på afholdelsen af konkurrencen, er det også referencegruppen, der skal træffe beslutninger om eksempelvis, hvordan forskellige lande skal tackles, hvis de ikke overholder de gældende regler.

Forud for årets konkurrence var referencegruppen på hårdt arbejde for at finde en løsning på konflikten mellem værtslandet Ukraine og Rusland, hvis deltager blev nægtet indrejse i Ukraine.

Konflikten endte med, at Rusland helt trak sig fra konkurrencen – og at den ukrainske tv-station i sidste uge blev idømt en økonomisk bøde af den europæiske tv-union.

Den slags problemstillinger kommer Jan Lagermand Lundme altså også til at skulle håndtere de kommende år.

- Det, der er vigtigt for mig som medlem af referencegruppen, er at holde Eurovision så fri af politik som overhovedet muligt. Det, som Eurovision kan og skal, er at give en fælles oplevelse for europæerne. Det var netop fællesskabet, der var udgangspunktet, da man oprettede Eurovision efter Anden Verdenskrig, og det skal det stadig være. Så kan der komme alle mulige realiteter i vejen, og de må så blive håndteret på bedste vis, lyder det fra underholdningschefen.

Læring fra X Factor

I sin tid som underholdningschef i DR har Jan Lagermand Lundme blandt andet været med til at introducere de danske tv-seere for X Factor, som i det nye år vender tilbage med sin 11. sæson.

Og selvom man ifølge Jan Lagermand Lundme ikke kan sammenligne X Factor og Eurovision, så er der alligevel særligt én vigtig ingrediens fra X Factor, som han håber at kunne få til at fylde mere i Eurovision.

- Følelser – og det, at man som seer kan mærke noget, er utroligt vigtigt. Det vil jeg tage med mig til gruppen, ligesom jeg også vil forsøge at sikre mig, at showene bliver mangfoldige og får aftryk fra det land, der nu er vært, siger han.

Jan Lagermand Lundme sammen med X Factor-værten Sofie Linde på et X Factor-pressemøde i december. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © dr)

At der nu sidder en dansker i Eurovisions referencegruppe, betyder dog ikke, at vi kan forvente særbehandling af de danske bidrag fremover, garanterer Jan Lagermand Lundme.

- Nej, sådan må det ikke være. Jeg kan ikke bestemme, hvem der vinder. Man er kun sin opgave voksen, hvis man kan se ud over sin egen næsetip.

Dansk Melodi Grand Prix afholdes den 10. februar 2018, mens Eurovision Song Contest i Portugal afvikles 8., 10. og 12. maj 2018.

Facebook
Twitter