DR dropper årelang tradition i Melodi Grand Prix: Seerne får en helt ny oplevelse

Tv-seerne skal endnu tættere på deltagerne i årets Melodi Grand Prix, og derfor har DR lavet en overraskende ændring.

Dansk-australske Anja vandt sidste år Dansk Melodi Grand Prix med nummeret 'Where I Am'. Nu skal der snart vindes en ny Grand Prix-vinder. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, dr)

De har altid været lige så fast en del af Melodi Grand Prix som sangene og afstemningen.

Men nu hører de fortiden til.

Det er de korte præsentationsvideoer af deltagerne, lige inden de går på scenen, som DR har valgt at tage ud af programmet i år.

Det afslører DRs underholdningschef, Jan Lagermand Lundme.

- Hvert eneste år har vi et ønske om at gøre showet endnu bedre og tænke nyt. I år kommer der til at ske en ret stor forandring ved, at vi for første gang nogensinde dropper de båndede indslag – som også kan fungere superfint og har gjort det i mange år – for i stedet at tale med deltagerne live lige efter, de har optrådt på scenen.

- Det gør vi for, at seerne kan komme endnu tættere på deltagerne i det store øjeblik, mærke hvad de føler, og høre hvad de tænker om deres optræden, forklarer Jan Lagermand Lundme.

Det indebærer altså, at det allerførste, man ser til årets ti deltagere, er, når musikken går i gang, og de står på scenen og skal fremføre deres sang.

- Vi har simpelthen bare rykket den tid, vi normalt bruger på det båndede indslag, hen efter optrædenerne. Det kommer til at give seerne en helt ny oplevelse, siger Jan Lagermand Lundme.

Johannes Nymark og Annette Heick er igen i år værter for Dansk Melodi Grand Prix, der sendes fra Gigantium i Aalborg lørdag den 10. februar. (Foto: © Agnete Schlichtkrull, dr)

Ekspertjury får 50 procent af stemmerne

Mens præsentationen af de ti deltagere altså er ændret, er afstemningsproceduren den samme sidste som sidste år.

De ti kunstnere går på scenen og synger deres sang. Herefter sms-stemmer tv-seerne, som har 50 procent af stemmerne, mens en fagjury bestående af fem Eurovision-fans har de øvrige 50 procent af stemmerne.

Seernes og juryens stemmer bliver lagt sammen, og de tre sange, der har fået flest stemmer samlet, går så til finalerunden. Her stemmer seerne og juryen på ny, og stemmefordelingen er stadig 50-50.

- Vi var rigtig glade for, at vi indførte en fagjury bestående af Eurovision-fans sidste år, så vi fik deres perspektiv på sangene. De udvalgte fans har oplevet så mange Eurovision-shows og sat sig ind i, hvad der virker og ikke virker, og derfor er deres mening vigtig for, at vi vælger en sang, som kan opnå et godt resultat for Danmark, siger Jan Lagermand Lundme og uddyber.

- Det er vigtigt, at vi kommer langt ved Eurovision for at opretholde interessen for Melodi Grand Prix blandt den danske befolkning. Hvis vi sender sange af sted, som ikke når synderligt langt, falder interessen herhjemme. Og det er synd, når Melodi Grand Prix virkelig er et show, der formår at samle befolkningen.

Danmark tilbage i top 10

Ved sidste års Eurovision lykkedes det som bekendt Anja at sikre Danmark den første finaleplads i tre år, hvilket var DRs målsætning.

I år er ambitionerne endnu højere; Danmark skal tilbage i top 10 i popkonkurrencen.

Og det er absolut muligt med de ti sange, der er blevet udvalgt til det danske Grand Prix i år, mener underholdningschef Jan Lagermand Lundme.

- Jeg er superglad for de ti sange, og jeg ved, der er stor mulighed for, at uanset hvilken sang der vinder, så kan den gå i top 10. Det har været hele omdrejningspunktet for Dansk Melodi Grand Prix 2018, og selvom man selvfølgelig skal passe på med at jinxe det, så tror jeg virkelig på, at det lykkes.

Hvem, der skal deltage i Dansk Melodi Grand Prix 2018, afsløres på et pressemøde i morgen formiddag.

Dansk Melodi Grand Prix sendes fra Gigantium i Aalborg lørdag den 10. februar klokken 20 på DR1 og DR TV med Annette Heick og Johannes Nymark som værter.

Vinderen skal repræsentere Danmark ved Eurovision Song Contest i Portugals hovedstad, Lissabon, til maj.

Danske top 10-placeringer i Eurovision siden 2000

  • 2000: Brødrene Olsen 'Fly on the Wings of Love' (1. plads)

  • 2001: Rollo & King 'Never Ever Let You Go' (2. plads)

  • 2005: Jakob Sveistrup 'Talking to You' (10. plads)

  • 2010: Chanée & N'evergreen 'In A Moment Like This' (4. plads)

  • 2011: A Friend in London 'New Tomorrow' (5. plads)

  • 2013: Emmelie de Forest 'Only Teardrops' (1. plads)

  • 2014: Basim 'Cliché Love Song' (9. plads)