DR udelukker omstridt Grand Prix-sang

Tine Lynggards 'Nowhere' bliver alligevel ikke en del af feltet i Dansk Melodi Grand Prix 2012. Dermed er der kun 9 sange med i startfeltet.

Sjældent har en sang, som så få mennesker har hørt, fået så meget omtale. Tine Lynggaards Grand Prix-sang 'Nowhere' har været på alles læber, siden det i sidste uge kom frem, at den var blevet lækket på nettet - antageligt i strid mod reglerne.

DR har undersøgt sagen grundigt, og mandag aften har man så taget konsekvensen og diskvalificeret sangen.

- Vi er meget kede af at måtte diskvalificere 'Nowhere', men alle bidrag til Dansk Melodi Grand Prix skal naturligvis overholde EBU's regler, siger underholdningschef Jan Lagermand Lundme.

Dermed er feltet i reduceret til ni sange, når Dansk Melodi Grand Prix 2012 løber over skærmen lørdag 21. januar, for DR kan ikke på nuværende tidspunkt nå at finde en afløser til det vragede nummer.

Bryder EBU's reglerNæppe var bidragene til Grand Prix'et blevet afsløret i torsdags, før debatten blandt Grand Prix-fans gik om, at sang nr. 2, 'Nowhere', som er skrevet af sangerinden Tine Lynggaard sammen med Søren Itenov og Christoffer Stjerne, siden oktober havde kunnet høres på nettet på det amerikanske musibloggersite Mog.com.

Siden kom det også frem, at Tine Lynggaard selv havde uploaded sangen til YouTube allerede i sommer. Det mente mange var i strid med de internationale regler, der siger, at "sangene må ikke have været kommercielt udgivet og/eller offentligt fremført, i deres helhed eller delvis, før 1. september 2011".

- Vi har i weekenden været i dialog med EBU, og ude fra de nuværende oplysninger vurderer de, at sangen ikke vil kunne deltage i det europæiske Grand Prix. Hvis 'Nowhere' skulle gå hen og vinde det danske Melodi Grand Prix, kan vi ikke løbe den risiko, at den siden skulle blive vraget af EBU, forklarer Jan Lagermand Lundme.

Reglerne skal kigges efterDR vil nu kigge på sine regler for at se, om de skal justeres i 2013, så der ikke opstår tvivl om, hvorvidt bidrage må være med eller ej, hvis de har været på nettet - og er blevet fjernet igen.

- Det ærgrer mig meget, at 'Nowhere' skal diskvalificeres for en teknikalitet, for vi er ikke i tvivl om, at Tine Lynggaard og resten af holdet bag sangen har ikke ønsket snyde eller give sig selv en fordel i konkurrencen, siger Jan Lagermand Lundme.

Han forklarer, at det er almindeligt i musikbranchen i dag at lægge demoversioner af sange på nettet og sende rundt internt for at afsætte dem.

- De bidrag, der bliver sendt ind til Dansk Melodi Grand Prix, er professionelle popnumre, som ikke nødvendigvis er skrevet til vores konkurrence. Og dem ønsker vi selvfølgelig stadig at modtage. Derfor vil vi se på, om vores regler skal justeres, så de matcher virkeligheden, som den ser ud i musikbranchen i dag, forklarer Jan Lagermand Lundme.

Se Jan Lagermand Lundme og Tine Lynggaard i Aftenshowet i aften på DR1.

FacebookTwitter