Duncan på 25 er til både mænd og kvinder: Nu gør han op med fordommene om 'forvirrende' seksualitet

Vinderen af årets Eurovision, hollandske Duncan Laurence, åbner op om sin biseksualitet.

For få måneder siden vidste stort set ingen, hvem han var.

Men som vinder af årets Eurovision Song Contest 2019, er Duncan Laurences navn nu at finde på alles læber i hjemlandet Holland.

Den 25-årige sanger var fra start favorit hos bookmakere og Grand Prix-fans, og nu modtages han som en helt i hjemlandet.

Men sådan har det langt fra altid været for den unge sanger, der gennem hele sin ungdom har måttet kæmpe med både mobning og manglende selvaccept.

- Jeg er blevet mobbet stort set hele min skoletid, fra jeg var fire til jeg fyldte 18, fortæller Duncan Laurence, da DR møder ham i Tel Aviv, værtsbyen for dette års Eurovision Song Contest.

Duncan Laurence på scenen i årets Eurovision, hvor han fremfører en af de mest enkle og alligevel storladne numre med vinderfavoritten 'Arcade'. (Foto: Abir sultan © Ritzau Scanpix)

Forvirrende seksualitet

Under sin opvækst i den hollandske by Spijkenisse kæmpede Duncan Laurence med mobning omkring sin overvægt, sine briller og sine fregner, men også hans seksualitet blev en skydeskive for mobbernes hårde ord.

Han er nemlig biseksuel.

- Som barn tænker du ikke over, at grunden til, at du skiller dig ud, måske er din seksualitet. Det er en ret forvirrende alder at være biseksuel i, for du bliver jo forelsket i piger, ligesom de andre drenge, men du føler også noget for drengene. Jeg tænkte meget: 'Hvad er det, du vil, hjerne?', fortæller Duncan Laurence.

Som han blev ældre, lærte han at acceptere sin seksualitet, og som 19-årig sprang han ud. Et udspring, han nærmest har lidt svært ved at huske, fordi det forløb så udramatisk.

- Jeg gik bare hjem og sagde 'Hej mor, jeg har fået en kæreste. Det er en fyr, men det kunne også have været en pige'. Min fars reaktion var bare 'Holder han med Feyenoord' (et hollandsk fodboldhold)? Og det gjorde han, så alt var godt, siger Duncan Laurence med et grin, inden hans mine bliver en tand mere alvorlig.

- Jeg er virkelig glad for, at jeg har fået så meget støtte hjemmefra, for det er ikke alle, der har det, siger han.

Selvom det påvirker ham at tale om fortiden og barndommens mobning, så forsikrer han om, at oplevelserne har gjort ham stærkere og mere modstandsdygtig den dag i dag.

- Jeg ser de oplevelser som en del af mig og den, jeg er i dag. Hvis nogen siger noget kritisk i medierne nu, så er jeg ligeglad. Jeg behøver ikke reagere på det. Jeg er bare mig, og hvis du ikke bryder dig om det, så er det okay.

'Jamen, du er jo bøsse?'

Men hvor Duncan Laurence i dag har lært at acceptere sig selv og sin seksualitet, så kniber det ofte med accepten fra omverdenen. Der er et stigma omkring biseksualitet, forklarer han.

For man kan da ikke være sammen med mænd den ene dag og kvinder den næste?

- Der er mange mennesker, der kæmper for homorettigheder, og mange der støtter op om, at man skal være, som man er - men biseksuelle er ofte den her lille gruppe, der bliver skubbet mod den ene eller anden side; hetero- eller homoseksuel. Sådan bør det ikke være, siger Duncan Laurence.

Indtil for ganske nylig var Duncan Laurence et stort set ukendt navn i Holland. Nu er han en af landets mest hypede artister og skal sågar på en Europa-turné senere i år. Den bringer ham blandt andet forbi Vega i København, hvor han giver koncert den 12. december. (Foto: SANDER KONING © Ritzau Scanpix)

- Jeg havde på et tidspunkt en drengekæreste, som jeg slog op med. Efter ham blev jeg så kærester med en pige, og dét var der en del af mine venner, som ikke kunne håndtere. 'Jamen, du er jo bøsse', sagde de. Men nej, det er jeg ikke. Det har jeg lov til selv at definere, siger Duncan Laurence og fortsætter:

- Jeg blev virkelig skuffet over deres reaktion. Efter det tænkte jeg: 'Fuck jer, nu havde I endelig accepteret mig. Bare fordi jeg er blevet forelsket i en anden, betyder det ikke, at jeg har ændret mig. Jeg har hele tiden været biseksuel, I kunne bare ikke se det', siger den unge sanger, som lige nu er i et forhold med en mand.

Vil hjælpe andre

Derfor er Duncan Laurence også meget åben omkring sin seksualitet. Han ønsker ikke at gøre en sensation ud af den eller udbasunere den, men samtidig er han bevidst om, at han har en stemme, forklarer han.

Derfor 'sprang' han også ud i et opslag på sin Instagram, hvor han opfordrede andre, der kæmper med deres seksualitet, til at kontakte ham.

- Jeg har fået rigtigt mange beskeder, og jeg når desværre ikke at svare dem alle. Men når jeg har tid, så udvælger jeg et par beskeder, som jeg så giver mig god tid til at svare ordentligt på, siger Duncan Laurence, der håber, han kan være med til at gøre en lille forskel for dem, der kæmper med at acceptere sig selv.

- Jeg håber, jeg kan inspirere folk til at være tro mod sig selv. Jeg tror ikke, vi når et punkt, hvor alle accepterer alle, men hvis vi nu kan respektere hinanden og leve side om side, så er jeg glad.

'Hvem fuck er Duncan Laurence?'

Ét af de steder, hvor Duncan Laurence har spredt sit budskab, er på Eurovision-scenen.

Efter en dyster periode rent resultatmæssigt har Holland de sidste år formået at vende Grand Prix-skuden og opnå flere flotte resultater - blandt andet ved at lokke store nationale navne til at stille op i konkurrencen.

Derfor var overraskelsen også stor, da Duncan Laurence tidligere i år blev offentliggjort som dettes års hollandske Grand Prix-håb - og nu altså også vinder.

- Da mit navn blev offentliggjort, var reaktionen hos mange: 'Hvem fuck er Duncan Laurence? Dunkin Donuts-hvem?', siger sangeren med et grin.

Torsdag sang Duncan Laurence sig videre fra semifinalen. Se hans optræden her:

Duncan Laurence var nemlig ikke noget kendt navn i Holland, før han blev udpeget som Hollands repræsentant ved årets konkurrence.

Ud over en optræden i den hollandske udgave af talentshowet 'The Voice' tilbage 2014, var han et stort set ubeskrevet blad - og Grand Prix-bidraget 'Arcade' er sågar hans allerførste single.

- Jeg vil gerne vise, at du ikke behøver at være en berømt sanger eller en smuk model for at klare dig godt. Det kræver en god sang, og at du gør dit bedste.

Det er først gang i 44 år, at Holland sejrer ved den historiske musikkonkurrence.

- Jeg tror, det ville give en stor følelse af stolthed hjemme i Holland. The Dutch Dream lever i bedste velgående, siger Duncan Laurence med et grin.

Ønsker du at opleve Duncan Laurence i levende live, så giver han koncert på Vega i København den 12. december.