EBU strammer Grand Prix-regler efter anklager om stemmefusk

Den europæiske tv-union reagerer på kritik med med mere åbenhed og strammere regler for, hvem der må sidde i en Eurovision-jury.

Aserbajdsjan er under anklage for at fuske med stememrne til Melodi Grand Prix. Her er det Farid, der sikrede landet en andenplads i konkurrencen i år - lige efter vores egen Emmelie de Forest. (Foto: Sander Hesterman © Eurovision.tv)

Efter vedholdende anklager om, at der bliver fusket med stemmerne i det internationale Melodi Grand Prix, har den europæiske tv-union, EBU, i dag valgt at stramme reglerne.- Strammere regler og øget åbenhed er vigtigt, hvis Eurovision Song Contest fortsat skal være en succes, siger Jon Ola Sand, executive supervisor for konkurrencen, i en pressemeddelelse.

- Vi ønsker at sikre os, at deltagerne, tv-seerne og fansene ved, at vi gør og altid har gjort vores allerbedste for at sikre et fair resultat.Jurymedlemmernes stemmer skal offentliggøresFagjuryer i hvert deltagerland har 50 procent af magten, når det skal afgøres, hvem der går videre fra semifinalerne, og hvem der vinder finalen i Eurovision Song Contest.De nye regler betyder, at navnene på jurymedlemmerne bliver offentliggjort på forhånd den 1. maj, og efter finalen offentliggøres hvert enkelt jurymedlems stemmer.Samtidig kan man kun komme med i en national jury, hvis man ikke har siddet dér de to tidligere år.Anklager om fusk bliver undersøgtDagen efter Grand Prix-finalen i maj offentliggjorde den litauiske netavis 15min en video, der angiveligt viser, hvordan Aserbajdsjan forsøger at købe telefonstemmer.

I denne måned har den svenske avis Skånska Dagbladet fortalt, at repræsentanter for Aserbajdsjans delegation i Malmø skal have tilbudt flere juryer en hel årsløn for at stemme på landet.EBU har sat en undersøgelse i gang af disse anklager.- Hvis vores undersøgelse beviser, at nogen har brudt reglerne, så vil det få konsekvenser, siger Jon Ola Sand.

Facebook
Twitter