EBU strammer Grand Prix-regler efter anklager om stemmefusk

Den europæiske tv-union reagerer på kritik med med mere åbenhed og strammere regler for, hvem der må sidde i en Eurovision-jury.

(Foto: Sander Hesterman © Eurovision.tv)

Efter vedholdende anklager om, at der bliver fusket med stemmerne i det internationale Melodi Grand Prix, har den europæiske tv-union, EBU, i dag valgt at stramme reglerne.

- Strammere regler og øget åbenhed er vigtigt, hvis Eurovision Song Contest fortsat skal være en succes, siger Jon Ola Sand, executive supervisor for konkurrencen, i en pressemeddelelse.

- Vi ønsker at sikre os, at deltagerne, tv-seerne og fansene ved, at vi gør og altid har gjort vores allerbedste for at sikre et fair resultat.

Jurymedlemmernes stemmer skal offentliggøres

Fagjuryer i hvert deltagerland har 50 procent af magten, når det skal afgøres, hvem der går videre fra semifinalerne, og hvem der vinder finalen i Eurovision Song Contest.

De nye regler betyder, at navnene på jurymedlemmerne bliver offentliggjort på forhånd den 1. maj, og efter finalen offentliggøres hvert enkelt jurymedlems stemmer.

Samtidig kan man kun komme med i en national jury, hvis man ikke har siddet dér de to tidligere år.

Anklager om fusk bliver undersøgt

Dagen efter Grand Prix-finalen i maj offentliggjorde den litauiske netavis 15min en video, der angiveligt viser, hvordan Aserbajdsjan forsøger at købe telefonstemmer.

I denne måned har den svenske avis Skånska Dagbladet fortalt, at repræsentanter for Aserbajdsjans delegation i Malmø skal have tilbudt flere juryer en hel årsløn for at stemme på landet.

EBU har sat en undersøgelse i gang af disse anklager.

- Hvis vores undersøgelse beviser, at nogen har brudt reglerne, så vil det få konsekvenser, siger Jon Ola Sand.

Facebook
Twitter