Efter flere dages politisk skandale: Ukraine trækker sig fra Eurovision

Det er ikke lykkedes den ukrainske tv-station UA:PBC at finde en afløser for den vragede vinder Maruv.

Maruv, med det borgerlige navn Anna Korsun, har været centrum i politisk stormvejr siden sin Grand Prix-sejr i lørdags. (Foto: STEPAN FRANKO © Scanpix)

Ukraine kommer ikke til at deltage i Eurovision Song Contest 2019, der i år bliver afholdt i Tel Aviv til maj.

Den ukrainske tv-station UA:PBC har meddelt den europæiske tv-union, EBU, at man ikke har kunnet blive enige om en aftale med de tre kunstnere, der endte i top tre i det ukrainske Grand Prix. Det skriver eurovision.tv.

Afbuddet kommer efter flere dage med skandaler.

Midt under den ukrainske Grand Prix-finale blev den senere vinder Maruv udfrittet om den omstridte Krim-halvø, der blev annekteret af Rusland i 2014.

Maruv er nemlig en populær sangerinde i Rusland, hvor hun flere gange har optrådt.

Til spørgsmålet om Krim er en del af Ukraine, svarede Maruv brødbetynget ja, men det var åbenbart ikke et klart nok svar.

Senere i finalen meddelte Grand Prix'ets vært nemlig, at ukrainsk tv forbeholdt sig ret til at afvise vinderen, og da det endelig stod klart, at Maruv havde vundet finalen, ja, så blandede vicepremierministeren sig på Twitter.

Tirsdag meddelte ukrainsk tv så, at man ikke var nået til enighed om den kontrakt, Maruv blev præsenteret for efter sin sejr, og nu meddeler UA:PBC altså, at Ukraine slet ikke kommer på scenen, når Eurovision løber af stablen til maj.

- Den nationale konkurrence har tiltrukket opmærksomhed til et systemisk problem i musikindustrien i Ukraine - forbindelsen mellem kunstnere og en besættelsesmagt, som vi har været i konflikt med i fem år, skriver UA:PBC i en udtalelse.

Da Maruv blev vraget i tirsdags, udtalte DR's Grand Prix-kommentator, Ole Tøpholm, at den flerårige konflikt mellem Rusland og Ukraine 'er meget svær for os i Danmark at sætte os ind i'.

- Det er de store følelser, der er på spil i Ukraine - også selv om det hele handler om, hvem man sender af sted til Eurovision, der jo er et underholdnings- og musikprogram, sagde Ole Tøpholm i den forbindelse.

Skulle aflyse koncerter

Efter ukrainsk tv vragede Maruv har man tilsyneladende forsøgt at blive enige om en aftale med Grand Prix'ets nummer to, Freedom Jazz, og tredjepladsen, Kazka.

Freedom Jazz, der scorede andenpladsen i den ukrainske Grand Prix-finale, har også takket nej til at gå på scenen til Eurovision. (© UA:PBC / eurovision.tv)

Det er imidlertid ikke lykkedes.

- Det hele er et udtryk for, at man i Ukraine er super optaget af, hvem der får lov til at repræsentere den ukrainske identitet, lød det fra DR's Rusland- og Ukraine-korrespondent, Matilde Kimer, tidligere på ugen.

Ifølge EBU er det trist, at Ukraine ikke kommer til at deltage i Eurovision, men de påpeger, at det er ukrainernes valg.

- Der vil nu være yderligere diskussioner mellem EBU og UA:PBC, men vi håber at se dem igen i 2020, skriver EBU.

Eurovision Song Contest 2019 finder sted 14., 16. og 18. maj. Danmark er med i den anden semifinale, 16. maj.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter