'Én af de største favoritter nogensinde': Eksperterne er (næsten) ikke i tvivl om, hvem der vinder Eurovision

Svenske Loreen får dog skarp konkurrence fra især ét andet land, spår eksperterne.

Hvem vinder i aften? Skal man tro bookmakere og eksperter, kommer slaget om sejren til at stå mellem Sveriges Loreen (til venstre) og Finlands Käärijä. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Selvom vi først kender vinderen af Eurovision Song Contest 2023, når lørdag aften så småt bliver til søndag morgen, så hersker der ikke megen tvivl om resultatet.

Det bliver et nordisk land, der kommer til at stå øverst på sejrsskamlen i dette års udgave af verdens største musikkonkurrence.

Sådan lyder vurderingen fra både Danske Spil og Eurovision-ekspert Simon Falk forud for det storslåede finalebrag, der i år finder sted i Liverpool i Storbritannien.

Og skal man tro oddsansvarlig Peter Emmike fra Danske Spil, er der størst sandsynlighed for, at aftenens finale ender med endnu en blå-gul sejr til Sverige:

- Det har vi troet på, lige siden Loreen vandt Melodi Grand Prix'et i Sverige tilbage i marts måned med 'Tattoo'. Den har lidt af det samme, som 'Euphoria' havde for 11 år siden, hvor hun vandt Eurovision på overlegen vis.

- Den fanger én med det samme – det er bare et godt popnummer. Faktisk er det én af de største favoritter nogensinde i Eurovision-historien i forhold til oddsene inden finalen. Vi har hende helt nede på odds 1,45, og udover Ukraines ekstraordinære bidrag sidste år er det mig bekendt ikke sket, siden hun var med sidste gang. Dét er imponerende i et finalefelt med hele 26 lande.

Der er Loreen, og så er der alle de andre. I hvert regner både bookmakere og eksperter med, at lørdagens finale ender med endnu en sejr til Eurovision-stormagten Sverige. I så fald vil det være de blå-gules syvende sejr i konkurrencen. (Foto: © AARON CHOWN, PA Images/Ritzau Scanpix)

Sverige er 'et nøk over alle andre'

Eurovision-ekspert Simon Falk, der skriver for de to Eurovision-sites Wiwibloggs og Good Evening Europe, er enig:

- Det bliver Loreen, der vinder i aften. I finalen bliver halvdelen af resultatet afgjort af juryerne, og de kommer til at elske hende. Hendes performance er bare et nøk over alle andre i den her konkurrence.

- Og mange af de seere, der ser showet, men ikke nødvendigvis er Eurovision-fans, kender hende også og ved, hun er kvinden bag 'Euphoria'. Der er virkelig mange ting omkring hende, der peger i retning af svensk sejr.

I skrivende stund vurderer bookmakerne samlet set, at der er 52 procent sandsynlighed for, at Sverige hiver sin i alt syvende Eurovision-sejr i land, mens Finland spås 22 procent chance for at score sig sin anden sejr i konkurrencen.

'Hvis ikke Loreen var med...'

Så kommer der dog et "men" fra Eurovision-ekspert Simon Falk:

- Da jeg landede i Liverpool, var alle fans fuldstændigt sikre på en svensk sejr, men sådan er det ikke helt længere. For Finlands Käärijä og 'Cha cha cha' er blevet vanvittigt populær i løbet af den her uge, og han har virkelig været god til at gribe alle muligheder for at optræde til forskellige fan-arrangementer og gøre en god figur for dem, der er rejst hertil for at følge konkurrencen.

Faktisk har Käärijä imponeret Simon Falk så meget, at han anser finnen som den eneste seriøse udfordrer til Sverige.

Finske Käärijä anses af de fleste som én af de eneste, der for alvor kan true en svensk Eurovision-sejr. (Foto: © heiko junge, NTB/Ritzau Scanpix)

- Hvis ikke Loreen var med, ville han vinde det med et landslide. Men fordi der er juryer med til at afgøre resultatet i finalen, tror jeg, det bliver Sverige, der trækker det længste strå. Jeg tror, juryerne vil være kritiske i forhold til, at Käärijä kun synger okay, mens Loreen synger helt fantastisk.

Hos Danske Spil er man enig i analysen. Her har man også Finland som klar to'er i oddsene, hvilket vil sige, at man anser dem som Sveriges største konkurrent.

- Faktisk er 33 procent af alle indskud hos os sat på en finsk sejr, mens 22 procent er sat på en sejr til Sverige, lyder det fra Peter Emmike.

Hvorfor tror I så, det er mere sandsynligt med en svensk end en finsk sejr?

- Vi ser ikke kun på, hvad folk sætter penge på. Vi kigger også på forskellige meningsmålinger på nettet og har in mente, at halvdelen af resultatet i finalen afgøres af juryer, siger Peter Emmike og uddyber:

- Og vi tror, juryerne kommer til at have Sverige som deres absolutte favorit. Selvom Finland måske får flere seerstemmer end Sverige, så tror vi, hun kommer så meget foran hos juryerne, at hun ender som den samlede vinder. Derfor vurderer vi fortsat, at Sverige er finalens helt store favorit.

- Det vil overraske mig meget, hvis vi ikke ender med en nordisk vinder i aften.

Simon Falk stemmer i:

- Måske bliver det tættere, end vi tror, men slaget om sejren kommer til at stå mellem Finland og Sverige. Det er der ikke nogen som helst tvivl om.

Rettelse: Tidligere fremgik det, at 44 procent af alle indskud hos Danske Spil var sat på en finsk sejr, mens 35 procent var sat på en sejr til Sverige. Det var en fejl. De rigtige tal er 33 procent af alle indskud på en finsk sejr, mens 22 procent er sat på en sejr til Sverige. Det er nu rettet.