Er du enig? Fans og eksperter kårer den bedste Grand Prix-vinder - nogensinde!

Abba, Conchita Wurst eller måske Brødrene Olsen - hvem står bag den ultimative Eurovision-sang?

Østrigske Conchita Wurst er at finde blandt fans- og eksperters samledes vinderfavoritter gennem tiden. (Foto: KELD NAVNTOFT © Ritzau Scanpix)
Emmelie de Forest (tv.), Abba og Loreen (th.) er alle at finde i den samlede top 10. (Foto: Ritzau Scanpix)

Svensk diskopop. Tyrkisk mavedans. Finske monstre. Ukrainsk klagesang.

Ja, ingredienserne i en Eurovision-vinder har været mange gennem tiden.

I årenes løb er der blevet kåret hele 67 af slagsen - herunder tre fra Danmark.

Og mens de fleste af os nok stadig husker de finske rockmonstre Lordi og Abbas kæmpehit 'Waterloo', så er det ikke sikkert, at vindere som Marie N, Jean-Claude Pascal og Dave Benton just ringer en klokke.

Så hvor nogle sange altså er gået i glemmebogen, er andre Eurovision-vindere blevet en del af musikhistorien. Men hvilken vinder har været den allerbedste? Det har DR sat sig for at finde ud af.

Derfor har vi bedt mere end 60 Grand Prix-fans, Eurovision-eksperter, musikere og tidligere deltagere om at komme med deres bud på den ultimative Eurovision-vindersang.

Her er deres top ti - det samlede resultat finder du i bunden af artiklen.

10. Conchita Wurst - Rise Like a Phoenix (Østrig 2014)

Det vakte furore i lande som Hviderusland og Rusland, da Conchita Wurst i 2014 vandt Eurovision Song Contest. Her var det ikke alle, der mente, at en "skægget dame" hørte til i bedste sendetid. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

København var værtsby, da den "skæggede dame" Conchita Wurst i 2014 hev sejren i land med den storladne ballade 'Rise Like a Phoenix', der både imponerede og forargede rundt om i Europa.

En af Conchita Wursts store fans er Micki Cheng, kendt fra 'Den store bagedyst' og 'Ultras sorte kageshow', der også er stor Grand Prix-fan.

- 'Rise Like a Phoenix' er en sang, der indgyder håb og tro på, at man kan overkomme selv de værste forhindringer og udfordringer i ens liv og rejse sig fra støvet og folde sine vinger ud som den flotte fugl Føniks, som hvert et menneske nu engang er. Det budskab tror jeg, at rigtig mange mennesker vil kunne nikke genkendende til, siger Micki Cheng og fortsætter:

- Og så var Conchitas sceneoptræden i korte træk utrolig simpel, men hendes tilstedeværelse og følelser bag udførelsen var kraftfuld og ramte dybt.

0:00

9. Alexander Rybak - Fairytale (Norge 2009)

Alexander Rybak vandt Eurovision i 2009 for Norge. I 2018 stillede han igen op i konkurrencen, men måtte denne gang rejse hjem uden trofæet. (Foto: Sergei Karpukhin © Scanpix)

Bevæbnet med en violin og masser af charme sejrede norske Alexander Rybak ved Eurovision i 2009. Hans vindersang, 'Fairytale', fik blandt andet toppoint fra de danske tv-seere.

Én af de danskere, der var særligt glad for den norske vinder både dengang og nu, er DR's Eurovision-kommentator, Ole Tøpholm.

- Det hele er dejligt ukompliceret og effektivt. Derfor er det også en af de sange, som man på forhånd bare vidste ville ende med at vinde en jordskredssejr.

- At gøre brug af en violin er et gammelt trick, men det virker kun, hvis det gøres med overbevisning og troværdighed. Det gør Alexander Rybak med sit vindernummer, der samtidig er bygget op omkring en enkelt melodi og en sød historie, siger Ole Tøpholm om Rybaks vindernummer.

0:00

8. Helena Paparizou - My Number One (Grækenland 2005)

Helena Paparizou sang sig til sejr med 'My Number One' for Grækenland i 2005. Fire år tidligere, da Eurovision blev afholdt i Parken i København, stod hun også på scenen for Grækenland som en del af duoen Antique, der endte på en tredjeplads med sangen '(I Would) Die for You', som også blev et mindre sommerhit herhjemme. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

"You are the one, you're my number one" sang græske Helena Paparizou ved konkurrencen i 2005, og det skulle vise sig, at kærligheden var gengældt hos de europæiske tv-seere, der kårede hendes som aftenens - og Grækenlands første og hidtil eneste - Eurovision-vinder.

Hos Grand Prix-fan Katrine Haugaard Madsen stryger 'My Number One' også ind på en klar førsteplads.

- For mig er 'My Number One' den perfekte vinder, fordi den formåede at kombinere de græske, folkelige toner med en - på daværende tidspunkt - moderne melodi.

- Hver gang jeg hører den, mindes jeg de aftener i 00'erne, hvor hele familien samledes for at gætte på, hvilket land der kunne få flest douze points og tage trofæet med til hjemlandet. Nostalgien er helt klart med til at gøre 'My Number One' til min favorit, siger Katrine Haugaard Madsen.

0:00

7. Emmelie de Forest - Only Teardrops (Danmark 2013)

Emmelie de Forest på scenen ved Eurovision-finalen i Malmø i 2013. (Foto: Jörg Carstensen © Ritzau Scanpix)

Danmark var den helt store favorit fra start ved Eurovision i 2013, og det gik da også, som de fleste fans og bookmakere havde spået: Emmelie de Forest vandt konkurrencen med 'Only Teadrops' og sikrede dermed Danmark sin tredje og seneste Eurovision-sejr.

Hos Leonora Colmor Jepsen, der repræsenterede Danmark ved sidste års Eurovision med nummeret 'Love is Forever', rammer kombinationen af fløjtespil og popmusik også plet.

- Jeg har stemt på 'Only Teardrops', fordi det er en sang, der har skabt historie. Det, at den vandt, skabte i mine øjne stor opmærksomhed omkring Eurovision herhjemme - også hos danskere, der normalt ikke går meget op i Grand Prix.

- Og så er det jo en sang skrevet af blandt andre Lise Cabble, som jeg selv har været heldig at arbejde med (på 'Love is Forever'), og den er fremført af søde og dygtige Emmelie de Forest, som jeg også har mødt flere gange i Grand Prix-sammenhænge, siger Leonora Colmor Jepsen.

0:00

6. Brødrene Olsen - Fly on the Wings of Love (Danmark 2000)

37 år efter Danmarks første sejr sikrede Brødrene Olsen endnu engang Danmark Eurovision-guld i 2000. (Foto: Morten Bjørn Jensen © Ritzau Scanpix)

I 2000 tog de to brødre Jørgen og "Noller" Olsen fusen på mange, da de sang sig til tops med nummeret 'Fly on the Wings of Love', som på dansk bærer titlen 'Smuk som et stjerneskud'.

Én af dem, der oplevede sejren på helt nært hold, var sangerinden Hilda Heick, der var med den danske delegation i Sverige, hvor konkurrencen blev afholdt.

- Jeg sad i Globen i Stockholm under generalprøven lørdag eftermiddag. Da Brødrene Olsen gik på scenen, var der større jubel blandt tilskuerne end for de foregående kunstnere. Jeg glædede mig på de to "drenges" vegne, for der havde været en del snak om, at de var alt for gamle til at deltage i Grand Prix. Midt under sangen tændte folk lightere - mobillyset var ikke så udbredt i 2000 - samt lyspenne, og der var en fantastisk stemning.

- Jeg må indrømme, at jeg fik tårer i øjnene, da de to modne herrer stod og modtog sejrstrofæet. De fortjente det så meget. Derfor er 'Smuk som et stjerneskud' min favoritsang, siger Hilda Heick.

0:00

5. Milk & Honey - Hallelujah (Israel 1979)

Det var andet år i træk, at Israel kunne løfte sejrstrofæet, da gruppen Milk & Honey vandt konkurrencen på hjemmebane i 1979. (Foto: Bent K Rasmussen © Scanpix)

Den israelske gruppe Milk & Honey med sangerinden Gali Atari i front sejrede på hjemmebane, da de i 1979 vandt sangdysten med nummeret 'Hallelujah'.

Sangerinde og tidligere Grand Prix-deltager Annette Heick er en af dem, der har stemt på den israelske fredshymne.

- 'Hallelujah' er beviset på, at en simpel melodi uden de store fiksfakserier kan vokse fra lillebitte og spæd til storladen og fabelagtig. Tænk at lave en melodi, der dybest set gentager sig selv i vers og refræn og bliver ved i det uendelige, uden man nogensinde keder sig.

- 'Hallelujah'er det eviggyldige og evigt aktuelle budskab: En sang om håb og fred. En kliché løftet til stor kvalitet med ganske få virkemidler, siger Annette Heick.

0:00

4. Johnny Logan - Hold Me Now (Irland 1987)

Johnny Logan er den eneste optrædende kunstner, der har vundet Eurovision to gange. Syv år før sejren i 1987 vandt han nemlig også konkurrencen med nummeret 'What's Another Year'. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Der blev smeltet både pige- og drengehjerter over hele kontinentet, da den irske charmetrold Johnny Logan i 1987 sang sig til tops med balladen 'Hold Me Now'.

For sanger og tidligere Grand Prix-deltager Bryan Rice betyder Logans storladne vindersang særligt meget.

- 'Hold Me Now' står som den ultimative Eurovision-vinder for mig, fordi den taler direkte ind i mit store balladehjerte. Jeg er ikke i tvivl om, at hvis jeg selv skulle vælge at synge en af de store vindersange, skulle det være netop dén.

- Johnny Logan gjorde et stort indtryk på mig i de år, hvor han vandt Eurovision, og hvor jeg selv begyndte at danne min egen musikalske identitet. Hvilken ung, musikalsk fyr ville ikke bare gerne ligne og synge som ham på et tidspunkt?, lyder det fra Bryan Rice.

0:00

3. Grethe & Jørgen Ingmann - Dansevise (Danmark 1963)

Det er i dag 57 år siden, at Grethe og Jørgen Ingmann sikrede Danmark vores første Eurovision-sejr. (Foto: PEDERSEN PEER © Scanpix)

Året var 1963, da Danmark fik sin allerførste Eurovision-sejr. Den stod ægteparret Grethe og Jørgen Ingmann for, da de med nummeret 'Dansevise' vandt konkurrencen, der dengang bestod af blot 16 lande.

I dag er 'Dansevise' blevet en sand klassiker, som blandt andre sangeren Jonas Rasmussen, der repræsenterede Danmark ved Eurovision i 2018 med vikingebaskeren 'Higher Ground', er særligt begejstret for.

- 'Dansevise' er på så mange parametre både en uovertruffen sang og Eurovision-optræden. Tag bare den fantastiske melodi, tekst og for vor tid ukonventionelle formopbygning, som på intet tidspunkt tillader lytteren at tabe interesse.

- Det hele krydret med Grethes uimodståelige smil og fortælleevne, der gennemcharmerer seeren, gør, at 'Dansevise' i mine øjne hører til blandt de absolut bedste Eurovision-vindere gennem tiden, lyder det fra Rasmussen.

0:00

2. Abba - Waterloo (Sverige 1974)

Det estimeres, at Abba har solgt over 380 millioner album på verdenplan. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

Et af de mest succesfulde navne, der nogensinde har deltaget i Eurovision Song Contest - sammen med verdensstjernen Celine Dion, der vandt konkurrencen for Schweiz i 1988 - er den svenske supergruppe Abba.

I 1974 - hvor Danmark ikke deltog i konkurrencen - nåede de helt til tops med nummeret 'Waterloo', der siden er gået hen og blevet en sand evergreen. Blandt nummerets fans er Lonnie Kjer, der repræsenterede Danmark ved Eurovision i 1990 med nummeret 'Hallo hallo'.

- Her får du jo hele pakken. To velsyngende og lækre kvinder (og mænd!), en titel, alle forstår, og en dansevenlig "feel good-sang", der er nem at gå til for de fleste, selvom den samtidig er et kompositorisk mesterværk, der virkede både dengang og nu - og sikkert for mange er lyden af både Abba og hele Eurovison, siger Lonnie Kjer.

0:00

1. Loreen - Euphoria (Sverige 2012)

Loreen er en særdeles populær dame. Den belgiske Eurovision-side Songfestival.be afholder hvert år en stor afstemning for at kåre de 250 mest populære Eurovision-sange, og Loreen og 'Euphoria' har på imponerende vis vundet afstemningen hvert eneste af de otte år, der er gået, siden hun vandt Eurovision Song Contest 2012. (Foto: DAVID MDZINARISHVILI © Ritzau Scanpix)

De kan altså noget, når det kommer til Grand Prix-musik, de svenskere.

Førstepladsen i DR's jagt på den ultimative Eurovision-vinder indtages nemlig af Loreen og hendes popbasker 'Euphoria', der sikrede vores svenske naboer deres femte Grand Prix-trofæ i 2012.

Sangen var faktisk vinderfavoritten hos hele 23 af de 68 adspurgte Grand Prix-fans og eksperter. En af dem, der har givet 'Euphoria' toppoint, er sangskriver Lise Cable, der blandt andet står bag Eurovision-vinderen 'Only Teardrops'.

- Først og fremmest er melodien fantastisk. Den er så stærk, mørk og dragende og løfter sig smukt ind i et euforisk omkvæd. Produktionen var også meget hot på det tidspunkt. Og så leverede Loreen en overlegen vokalpræstation med så meget udtryk og følelse.

- Hendes visuelle fremtræden var også helt speciel. I mange år var der gået sport i at vise så meget hud som muligt i Eurovision og popvideoer, men hun gjorde det modsatte. Hun var sløret og mystisk og på den måde meget mere spændende, siger Lise Cable om 'Euphoria'.

0:00

Se det samlede resultat her

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk