Eurovision bliver Danmarkshistoriens største lysshow

Når showet er stort, skal udtrykket være enkelt, mener Kasper Lange, der står bag lysdesignet til Det Internationale Melodi Grand Prix.

(Foto: Søren Bygbjerg © DR)

Foran et lille mødelokale i DR Byen er kassevis af teknisk udstyr stablet op. Indenfor blinker stroboskoplyset hypnotiserende. Så suser en rød lyskegle rundt, og snart bliver rummet badet i et blåt skær.

Det er lysdesigner Kasper Lange og hans team, som er i gang med at programmere lysshowet til maj måneds internationale Melodi Grand Prix.

- Det er ligesom en flysimulator, hvor vi kan programmere al lyset i en virtuel verden, forklarer han og peger på fladskærmen på væggen.

- Vi har tegnet dekorationen, hal og lysanlæg op i 3D, og så har vi et specielt visualiseringsprogram, hvor vi kan tænde alle skærme og lamper i salen.

Jo større, desto mere simpelt

Med 3000 lamper og over 1200 kvadratmeter LED-skærm er det en produktion af enorme dimensioner, som lysholdet fra DR er i gang med.

- Det her er by far den største lysproduktion i Danmarkshistorien - og én af de største i verden. Det, der gør det stort, er de mange seere. Det er virkelig et stort vindue. Jeg får kuldegysninger, når jeg tænker på det. Så det prøver jeg ikke at gøre for meget, griner Kasper Lange.

46 mand arbejder med lysproduktionen til Eurovision. (Foto: Søren Bygbjerg © DR)

Netop fordi det hele er så stort i B&W Hallerne, så ser Lange det som sin opgave at skabe et enkelt udtryk.

- Min teori er, at jo større et show er, desto simplere skal udtrykket være, for at det virker. Der så meget information, så meget fart på, og så farverige artister på scenen, at det er let at komme til at støje unødigt. Så her er kunsten er at pille af, mener han.

"Det skal være blåt"

Kasper Lange har stået for lysdesignet til tv-shows som X Factor, Dansk Melodi Grand Prix, DMA, P3 Guld og Zulu Awards. Siden juni har han været i gang med forberedelserne til Eurovision Song Contest i et tæt samarbejde med scenograf Claus Zier og resten af DRs kreative hold.

Lige nu er Langes hold i fuld sving med at programmere lyset til de 37 forskellige sange, som deltagerne skal fremføre.

Kasper Lange og hans hold er i gang med at programmere lyset til de 37 acts. (Foto: Søren Bygbjerg © DR)

- Nogle lande har en helt specifik plan for deres show med farver, billeder og grafik, de ønsker sig. Andre siger bare: "Det skal være blåt" - og så har de brug for at blive guidet af os, fortæller han.

Festligt og smagfuldt

Den største udfordring for Kasper Lange og hans team er at skabe nogle varierede shows.

Kasper Lange har bl.a. designet lys til shows som X Factor, Dansk Melodi Grand Prix, DMA og P3 Guld. (Foto: Søren Bygbjerg © DR)

- Seerne skal kunne skelne de 37 numre fra hinanden. Når man ser resumeet i slutningen af hvert show, skal man klart kunne skille alle numrene ad, forklarer han.

- Hvis vi formår at gøre showene spændende og festlige og samtidig smagfulde, så har vi afleveret den. Danmark er jo kun vært i år, så går det måske 10-15 år, til vi skal holde Eurovision igen. Så det er en helt enestående chance for at sætte sit præg på det.

  • FAKTA Danmarks største lysproduktion

  • 3000 lamper - heraf 730 LED-lamper

  • Over 2000 lys-cues

  • Over 1200 m2 LED-skærm

  • 46 mand arbejder i lys-produktionen

  • 14 følgespots - som betjenes fra 24 meters højde

Facebook
Twitter