Eurovision-chef afviser protester: Østrigs drag-deltager passer til hele Europa

Der er ingen underskriftsindsamling, som kan få fjernet østrigske Conchita Wurst fra sendefladen, slår Eurovision-chef Jon Ola Sand fast.

Der er igen blæst om den østrigske Grand Prix-deltager, drag-performeren Conchita Wurst, efter en russisk underskriftsindsamling mod sangeren har trukket overskrifter i udenlandske medier.

Ifølge Reuters har 15.000 russere skrevet under på en underskriftindsamling, som lægger pres på Ruslands nationale tv-station for at undlade at sende Eurovision i år:

Den østrigske deltager har 'en livsstil, der er upassende for russere' og Eurovision er blevet til 'en rugekasse for sodomi', som truer Ruslands sunde familieværdier, hedder det sig ifølge Reuters Bureau i skrivelsen.

Eurovision-chef Jon Ola Sand afviser nu en gang for alle, at den russiske sending af Grand Prix vil blive påvirket af underskriftindsamlingen.

- Alle har lov til at samle underskrifter, men der er ingen tv-stationer, der har sagt noget om, at de for eksempel vil fjerne eller blokere Østrigs sang - det er der overhovedet ingen diskussion om. Og de ved godt, at man skal vise showet i sin helhed ifølge Grand Prix'ets regler, siger Jon Ola Sand.

Homofobi er udbredt

15.000 underskrifter lyder måske ikke meget i et land med over 145 millioner indbyggere, og man kunne tro, at det bare var udtryk for enkelte ekstremisters holdning.

Men når underskriftindsamlerne skriver, at 'Rusland er et af de eneste europæiske lande, som har været i stand til at opretholde normale og sunde famlieværdier baseret på kærlighed og gensidig støtte imellem MÆND og KVINDER', så afspejler de en bred holdning, vurderer sociolog og Rusland-ekspert Muborak Sharipova:

- Anti-homoseksuelle holdninger er meget udbredt i Rusland, og det er blevet mere udbredt i de senere år. Alle de sidste målinger viser, at folk i de sidste 10 år er blevet mere traditionelt konservative i deres holdning, siger Muborak Sharipova til dr.dk/grandprix.

Hun peger blandt andet på loven imod "homoseksuel propaganda", der blev vedtaget i Ruslands Duma i 2013, som et udslag af, at modstanden imod homoseksuelle er blevet integreret i det russiske samfund.

Passende for alle

Russerne står ikke alene i protesten imod Conchita Wurst, der har mødt lignende reaktioner i Ukraine og Hviderusland.

EBU har dog ikke tænkt sig at bede den østrigske deltager - der lyder det borgerlige navn Thomas Neuwirth - om at lave om på sin optræden på baggrund af protesterne.

- Mit ansvar er, at det tv, der bliver sendt ud af København 6., 8. og 10. maj, kan passe på tv-skærmen i alle de europæiske lande. Og det er der jo forskelligt syn på. Men vi er helt indenfor rammerne med disse shows. De indeholder intet kontroversielt, som vi ikke kan tilbyde alle broadcastere, siger Jon Ola Sand til dr.dk/grandprix.

FacebookTwitter