Eurovision er aflyst: De havde (måske) vundet i aften - og sådan var det gået Danmark

De danske tv-seere går glip af en potentiel "historisk" Eurovision-sejr i aften.

Ben & Tan skulle have repræsenteret Danmark ved årets Eurovision Song Contest med nummeret 'Yes'. Nu spår eksperter, hvordan det var gået duoen i årets konkurrence. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Lørdag aften skulle vindmaskiner og ildkanoner være kørt i stilling, når finalen i Eurovision Song Contest 2020 skulle have rullet over skærmen i millioner af hjem over hele verden.

Men grundet coronakrisen bliver der slet ikke nogen sangdyst, og i stedet sender DR1 i aften, sammen med tv-kanaler i resten af Europa og i Australien, erstatningsshowet 'Eurovision: Europe Shine A Light', så der alligevel bliver lidt Grand Prix-fest.

Aflysningen af årets konkurrence betyder dermed også, at der ikke bliver kåret en Eurovision-vinder blandt de 41 lande, der ellers skulle have deltaget i årets Grand Prix-brag.

Men hvad er det egentlig for et show, vi går glip af i aften? Hvem var løbet med sejren? Og hvordan var de danske vinderchancer?

Vi har bedt tre Grand Prix-eksperter kigge i krystalkuglen og komme med deres bedste bud.

Grand Prix-kommentatoren: Russerne havde løbet med guldet

De gakkede russere i bandet Little Big var med nummeret 'Uno' blandt storfavoritterne til at snuppe årets Eurovision-sejr. Tidligere har gruppen hittet internationalt med nummeret 'Skibidi', der gik viralt på store dele af nettet i 2018. (Foto: Ilia Prusikin)

DR's mangeårige Grand Prix-kommentator Ole Tøpholm, der i aften live-kommenterer 'Eurovision: Europe Shine A Light', har to bud på, hvem der var løbet med trofæet i år.

- Mit hjerte siger Island. Jeg er overbevist om, at Island var det bedste kort blandt de nordiske lande i år. Der har været stor hype omkring den sang, og jeg tror, seerne havde givet Island rigtig mange stemmer. Spørgsmålet er så, om juryerne havde været på. Det kan jeg være i tvivl om, siger Ole Tøpholm.

- Men skal jeg bruge min fornuft, så bliver jeg mere og mere sikker på, at Rusland havde snuppet sejren. Russerne plejer at høste rigtig mange stemmer, og den her sang, tror jeg, kunne have fået mere end bare de sædvanlige "nabostemmer".

- Ruslands sang er sjov, og jeg tror, de kunne have vundet telefonafstemningen. Igen er spørgsmålet dog, hvor vilde fagjuryerne havde været med den, men jeg tror, en russisk sejr lå i kortene.

Hør Ruslands Eurovision-bidrag her:

0:00

Hvordan var det så gået Danmark? Var vi kommet videre til finalen?

- Danmark var stensikkert gået videre fra semifinalen. Det var ikke et specielt stærkt felt, vi konkurrerede mod i vores semifinale, så jeg tror nærmest, det havde været en lidt kedelig semifinale, fordi vi bare havde siddet og ventet på, hvornår Danmark blev råbt op.

- Hvordan det så var gået i finalen, er en anden snak. Vi havde en god og fængende sang, men i mine øjne havde Danmark ikke været blandt de lande, der kæmpede om topplaceringerne i år. Jeg tror, vi var havnet et sted i midterfeltet, men om det var blevet til en syvende- eller 17. plads, det er svært at spå om.

Oddseksperten: Historisk sejr til Island

Gruppen Daði & Gagnamagnið skulle have repræsenteret Island i år med nummeret 'Think About Things'. Havde Island vundet, havde det været landets første sejr i de 34 år, islændingene har deltaget i konkurrencen. (Foto: Mummi Lú)

Selvom Eurovision Song Contest ifølge Peter Emmike Rasmussen, der er oddsansvarlig hos Danske Spil, er en af de ikke-sportsrelaterede begivenheder, der bliver spillet absolut mest på, så havde Danske Spil endnu ikke søsat odds for årets konkurrence, inden showet blev aflyst.

Peter Emmike Rasmussen har dog alligevel forsøgt at udpege et par vinderkandidater.

- Vi havde nok haft Island som favorit. Det er en glad og underholdende sang, der også har nået at få en del opmærksomhed på nettet. Den slags betyder rigtig meget i dag. Tidligere hørte de fleste ikke sangene før showet, men i dag er der nogle lande, der bruger rigtig meget krudt på at blive promoveret i deres nabolande og på nettet, og det spiller helt sikkert også en kæmpestor rolle i den her konkurrence.

- Og sjældent havde Island haft større chance for at vinde deres første Eurovision-trofæ end i år, men det må de desværre stadig have til gode, siger Peter Emmike Rasmusen om den mulige islandske sejr, som kunne have skrevet sig ind i historiebøgerne som landets første.

Hør Islands Eurovision-bidrag her:

0:00

Ud over Island vurderer Peter Emmike Rasmussen også, at Italien, Bulgarien, Sverige og Rusland havde gode vinderchancer.

Trioen The Mamas skulle i år have repræsenteret Sverige med sangen 'Move'. Sidste år sang de kor for den svenske solist John Lundvik og havnede med nummeret 'Too Late For Love' på en femteplads i Eurovision-finalen. (Foto: Anna-Lena Ahlström © SVT)

- Rusland blander sig traditionelt set altid i toppen, og det tror jeg også, de havde gjort i år. Deres sang og sceneshow er i mine øjne ganske underholdende, siger Peter Emmike Rasmussen, der dog vurderer, at årets felt var mere åbent, end det har været de sidste par år, hvor ét eller to lande har været klare vinderfavoritter fra start.

Og hvad med Danmark? Havde vi fået vores fjerde Eurovision-sejr i år?

- Nej. Det vil jeg ikke mene, vi havde. Men vi havde haft rigtig gode chancer for at kvalificere os videre fra semifinalen, og jeg vil også tro, det var gået fint i finalen. Skulle jeg sætte tal på, havde vi nok haft omkring odds 40 på dansk sejr, hvilket havde placeret os omkring en 12.-15. plads i finalen.

Eurovision-superfanen: Top 10 til Danmark

Danske Ben & Tan kunne have opnået en tiendeplads i Eurovision-finalen, spår fan Morten Madsen. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Morten Madsen, der er medejer af hjemmesiden Eurosong.dk, har fulgt Eurovision tæt, siden han var barn, og siden 2008 har han overværet alle Eurovision-finaler live.

Superfanen har haft svært ved et udpege én oplagt vinderkandidat ud fra årets felt, men er alligevel kommet frem til, hvem han tror, der i sidste ende var løbet med sejren.

- Jeg tror, Island havde vundet. Personligt var det ikke min favorit, men jeg kan godt forstå, hvorfor den sang er så populær. Den er glad og opløftende og stak ret meget ud i forhold til de andre genrer i startfeltet. De ligner jo helt ærligt et lidt kikset orkester fra en efterskole, og det, tror jeg, havde givet folk et smil på læben rundt omkring i Europa.

- Schweiz minder lidt om Hollands vindersang fra 2019. Nu plejer det aldrig at gå godt, når man forsøger at kopiere forrige års vinder, men jeg tror faktisk, Schweiz kunne mænge sig i toppen, siger Morten Madsen om det schweiziske bidrag 'Répondez-moi' fremført af den 21-årige Gjon's Tears. (Foto: Lukas Mäder © SRF)

De eneste lande, der kunne have truet Island i toppen, var ifølge Morten Madsen Bulgarien og Schweiz. Men faneksperten mener, at kampen om sejren var tæt, og at islændingene blot havde trukket sejren i land med et mulehår.

Okay, så Island havde snuppet sejren. Hvad så med os?

- Vi var uden tvivl blandt de ti bedste i vores semifinale, så vi var uden tøven gået videre til finalen - og det er altså ikke kun min rød-hvide klaphat, der taler nu.

- I finalen tror jeg faktisk, vi havde klaret os rigtig flot og var havnet omkring en tiendeplads. Og det er altså rigtig flot i en konkurrence med 40 andre lande. Jeg er sikker på, der havde været et publikum derude til den danske sang, men der var bare andre lande, der havde sendt nogle stærkere og lidt mere moderne sange end vores bidrag - så sejren havde vi ikke fået, siger Morten Madsen.

Se Ben & Tan fremføre 'Yes' i Dansk Melodi Grand Prix 2020 her:

Hvem tror du havde vundet?

Facebook
Twitter