Eurovision-finale i aften: Vi ved, hvem du stemmer på

Sverige er næsten garanteret toppoint fra Danmark i Melodi Grand Prix. DRs kommentator giver 3 gode grunde.

(Foto: Pedro Nunes © Ritzau Scanpix)

Du ved det sikkert ikke selv endnu. Men vi tør godt spå, at du sent lørdag aften med stor sandsynlighed vil række ud efter din mobiltelefon og sende en sms, hvor der bare står "20".

Det er nemlig dét startnummer, som tilhører den unge sanger Benjamin Ingrosso, som skal optræde i finalen i Eurovision Song Contest med sangen ’Dance You Off’.

Og hvorfor tør vi forudsige det? Fordi han er svensker. Fordi han er prototypen på en moderne ung Grand Prix-stjerne. Og fordi hans sang, der allerede er et hit i dansk radio, følger den velafprøvede svenske succesformel for et pophit.

Grund 1: Statistikken lyver ikke

Statistiken taler for, at Sverige får din stemme i aften:

Vores blå-gule naboer formår nemlig gang på gang at høste toppoint fra Danmark, når stemmerne skal uddeles.

Faktisk er Sverige dét land, som Danmark siden 1957 har kastet flest point efter. Hele 374 af slagsen er det blevet til.

Og det vil også være femte år i træk, at vores naboland vil få vores 12 point, hvis danskerne stemmer som de plejer i aften.

Til sammenligning har svenskerne kun givet Danmark 264 point gennem årerne, og når altså ikke helt op på samme niveau af nabo-gavmildhed som danskerne.

Grund 2: Den perfekte solist

Svenskerne er igen lykkedes med at stykke den perfekte Grand Prix-pakke sammen, som taler til os seere i Danmark - og store dele af Europa.

- Den svenske solist Benjamin Ingrosso er en god sanger. Mere kompliceret er det ikke. Han ser godt ud og kan bevæge sig, mens han kigger ind i kameraet. Han formår virkelig at komme udover scenekanten, siger DRs Grand Prix-kommentator Ole Tøpholm, der har fulgt forberedelserne op til showet gennem de sidste to uger.

Den svenske sang bliver fremført af den blot 20-årige Benjamin Ingrosso, der på trods af sine få leveår alligevel har masser af erfaring med at stå helt forrest i rampelyset.

Som 9-årig vandt han det svenske børne-mgp med sangen ’Hej Sofia’. Og som 16-årig vandt han den svenske udgave af Vild med dans.

I år repræsenterer han så sit fædreland med sangen ’Dance You Off’, og Ole Tøpholm mener, at sangen passer som fod i hose til den succesfulde sanger, og at samspillet mellem sang og artist betyder noget for, om svenskerne kan regne med at få mange stemmer.

- Sangen passer til en ung popdreng. Hans oser en smule af sex, og han er god til at gøre de ting, han har øvet sig på, som er dans og sang og at vinde. Hvis han kun kunne synge, var det ikke nok. Og der kan de noget i Sverige, hvor de er langt foran alle andre lande. Også Danmark. Hvor mange tyveårige kan det, som Benjamin kan, i Danmark? Det er svenskernes musikalske opdragelse, der gør, at de kan stille op med en solist som ham, siger Ole Tøpholm.

Grund 3: Den svenske popformular

Det tredje element i den svenske sejrs-formel er netop rodfæstet i den svenske selvforståelse af at være et musikalsk I-land, som Ole Tøpholm snakker om.

Svenske sangskrivere og producere hitter konstant på den internationale musikscene og bliver år efter år hentet til udlandet for at skrive andre landes bidrag i den store sangkonkurrence. Ja, selv årets danske bidrag ’Higher Ground’ er skrevet af to svenskere.

Og Ole Tøpholm mener også, at svenskerne konsekvent lægger sig i selen for at holde det høje niveau med deres vinderformular.

- De stiller op med en lækker og fængende melodi. Og de forstår at følge med tiden og udvikle sig. De har igennem de seneste ti år vist, at de vil noget andet end den gamle svensker-lyd, som tidligere vindere Carola og Charlotte Perrelli stod for. Svenskerne elsker selv den lyd, men den kommer ikke langt i Eurovision. Så de har valgt at udvikle sig, så den nye lyd mere minder om al den svenske popmusik, man hører til daglig i radioen, lyder vurderingen fra Ole Tøpholm.

Når alt det er sagt, så er det selvfølgelig op til dig selv, hvem du vil stemme på i aften. Finalen i Eurovision Song Contest starter kl. 21 på DR1 og DR TV - og afstemningen begynder, når alle 26 sange har været på.

Facebook
Twitter