Fangede du dén? Ukraine skriver historie med homo-joke i Grand Prix

Ukrainsk tv listede en vovet vittighed i showet i et land, der ellers ser negativt på homoseksuelle.

Man skulle spidse ører for at fange den. Men der var en vittighed med i tirsdagens Eurovision-show fra Ukraine, som både var ret fræk - og tilmed et lille historisk nybrud i et Melodi Grand Prix fra denne del af Europa.

- Alex, there is something awesome in my pocket ('Jeg har noget fantastisk i min lomme', red.), lød det flirtende fra den ene mandlige vært - mens han luftede øjenbrynene og rettede blikket mod sin medværts skridt.

Det viste sig dog at være en velvoksen mobiltelefon med Eurovision-appen, som værten gemte i sine bukser, og ikke dét, som seerne nok tænkte på.

En hilsen til de mange homoseksuelle fans

Det er første gang, at et østeuropæisk værtsland så åbenlyst hentyder til sex mellem mænd i Melodi Grand Prix. Det fortæller DRs Grand Prix-kommentator, Ole Tøpholm:

- Det er første gang, vi ser en homo-joke i et Eurovision fra Østeuropa, og det synes jeg da er stort og dejligt, at de er kommet så langt, mener han.

- Nu er det jo ikke noget, hele Ukraine har vedtaget skal være sådan. Det er én, to eller tre folk på produktionen, der har bestemt, at de vil prøve det af som en hilsen til det publikum, der er i salen, siger han med henvisning til de mange tusinde Grand Prix-fans, der i disse dage er rejst til Kiev for at feste og følge konkurrencen - og hvoraf et stort antal er homoseksuelle mænd.

Udenrigsministeriet har advaret homoseksuelle fans

I Ukraine er der et overvejende negativt syn på homoseksuelle, og man vil se det som en provokation at se to mænd holde i hånd på gaden, som DRs korrespondent i Østeuropa, Matilde Kimer, har fortalt.

Det har fået udenrigsministeriet i deres særlige rejsevejledning til at advare danske Grand Prix-fans i Ukraine:

- Diskriminering på baggrund af seksuel orientering og kønsidentitet er et problem i Ukraine, og medlemmer af LGBT-samfundet er udsat for chikane, trusler og vold. Vi råder derfor til, at man begrænser fysiske kærtegn i offentligheden, lyder det i vejledningen.

"Grand Prix er stadig hetero-venligt"

Sverige var de første til at anerkende de homoseksuelle fans af konkurrencen, da de var værter i 2013. Også sidste år i Stockholm sendte værtinden Petra Mede en hilsen til dem med en bemærkning om de mange mænd blandt publikum i salen i Globen i - og nærmest ingen kvinder:

- Til alle jer seere derhjemme, og til alle jer skønne drenge og pige (i ental, red.) blandt publikum, nu er det tid til sang nr. 9, Rusland, lød det - ovenikøbet lige inden det bidraget fra dét land, der er berygtet for sine love mod ‘homoseksuel propaganda’.

Det er den tradition, som Ukraine nu også tager til sig som værtsland.

- Lige den joke fyldte jo ganske lidt i selve showet tirsdag aften. Jeg tror ikke, det er noget, der har fået østeuropæere til at blive forargede og kaste ting efter fjernsynet. Men det er en anerkendelse af, hvilken fangruppe det er, der bakker op om det her show, mener Ole Tøpholm.

Han kom i øvrigt med sin helt egen homo-joke som kommentator tirsdag aften. Den faldt efter Montenegros nummer med en muskuløs, hofte- og hestehalesvingende svingende mand iført stram gennemsigtig trøje og glimmerbukser:

- Bare rolig: Melodi Grand Prix er stadig et hetero-venligt program!

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk