Fans giver Sverige jordskredssejr - men får de ret?

Med næsten 100 point mere end nummer to er der ingen tvivl om, hvem der er den absolutte fanfavorit i år. Det er en 180 centimeter høj svensk blondine!

(Foto: Jacob Boserup © DR)

Hele 20 gange i den såkaldte OGAE-afstemning - hvor de europæiske Grand Prix-fanklubber stemmer om deres favoritter til Det Internationale Melodi Grand Prix - har svenske Sanna Nielsen indkasseret de maksimale 12 point. Og med i alt 354 point er Sverige en suveræn vinder af den traditionsrige afstemning, hvor i alt 40 fanklubber har deltaget.

På 2. og 3. pladsen kom henholdsvis Ungarn med 262 point og Israel med 233 point.

Danmark inkasserede en 12. plads i afstemningen - du kan se hele resultatet af den her.

Får fansene ret?

Men får fansene så også ret i deres forudsigelse om svensk sejr?

Fanafstemningen har fundet sted hvert år siden 2007, og fire gange har de europæiske fans ramt rigtigt med deres afstemning. De har dog også taget fejl: Eksempelvis i 2011, hvor Kati Wolf fra Ungarn vandt OGAE-afstemningen, men måtte nøjes med en skuffende 22. plads i Grand Prix-finalen.

Tre ønsker skal gå i opfyldelse

Skal fansene få ret i deres forudsigelse om sejr til Sanna Nielsen og sangen 'Undo', så er der flere ting, der skal gå op i en højere enhed.

For det første skal Sanna Nielsen håbe på en god lodtrækning i finalen. Det vil sige et sent startnummer, og Sanna skal helst ikke på scenen som tredje eller fjerde ballade i træk. Herudover skal Sverige håbe på et lavt startnummer til Armenien.

Går disse tre ønsker i opfyldelse for Sverige og Sanna Nielsen, vil jeg anbefale at sætte en lille skilling på svensk sejr.

Har Aram MP3 hørt om janteloven?

For en gangs skyld er bookmakerne ikke enige med fansene. De har mest fidus til Armenien og Aram MP3s 'Not Alone', der dog kun blev nummer seks i OGAE-afstemningen.

Trods den noget skuffende placering, så fejler selvtilliden ikke noget hos Aram Mp3. Da han landede i København i søndags sagde han blandt andet følgende til de ventende journalister:

- Jeg glæder mig til at vinde Eurovision Song Contest.

Mon Aram har hørt om janteloven?

12. plads til Basim

Danmark og Basim endte med 73 point og en 12. plads i afstemningen, og er altså ikke blandt fansenes favoritter. Men fansene er trods alt ikke repræsentative for de op imod 170 millioner tv-seere, som har mulighed for at stemme sammen med juryerne.

Derfor skal afstemningen også tages med et gran salt.

Hvem der vinder afhænger i høj grad af lodtrækningen i finalen og så selvfølgelig det vigtigste: De tre minutter på scenen!

Facebook
Twitter