Finland stjal showet i Eurovision-semifinalen: 'Noget af det vildeste, jeg nogensinde har set'

- Finland er bare i en liga for sig selv, mener tidligere Grand Prix-kommentator, Ole Tøpholm.

Finske Käärijä på scenen ved årets første Eurovision-semifinale, der blev sendt tirsdag aften. (Foto: © EBU)

Det blev til en nordisk fuldtræffer, da de første ti lande til årets Eurovision-finale skulle findes.

Begge vores naboer i både Sverige og Norge gik videre – men det var Finland, der endte med at stjæle showet tirsdag.

Her lukkede og slukkede den finske rapper Käärijä – iført læderbukser og skriggrøn latex – popfesten med nummeret 'Cha Cha Cha', der bedst kan beskrives som heavyrock møder Crazy Frog.

Med en optræden, der bød på alt fra headbanging og latindans til tungerytmik scorede Finland – udover en plads i lørdagens finale – også aftenens absolut største bifald.

Og med god grund, mener den tidligere Grand Prix-kommentator, Ole Tøpholm.

Han var selv til stede ved årets første semifinale, der blev afholdt i Liverpool. Og selvom han har set meget gennem årene, blev den garvede Grand Prix-veteran i den grad blæst bagover af den finske rap-orkan.

- Mit første Eurovision som publikum var tilbage i 2001, så jeg har set mange Eurovision-numre live gennem årene, men Finlands optræden her til aften er noget af det vildeste, jeg nogensinde har oplevet, fortæller Ole Tøpholm til dr.dk.

Uanset om man kan lide sangen eller ej, så er det nok svært at benægte, at man spærrer øjnene op, når Käärijä fra Finland går på scenen med sangen 'Cha Cha Cha'. (Foto: © MARTIN MEISSNER, Associated Press)

Finland kan banke svensk storfavorit

Ved tirsdagens semifinale blev de ti finalelande læst op i tilfældig rækkefølge, men Tøpholm tror meget vel, at Finland kan være endt som aftenens topscorer.

Og når det gælder lørdagens finale, tror han også, at finnerne ligger særdeles lunt i svinget efter tirsdagens kraftpræstation.

- Man har i ugevis talt om Sverige som den absolutte favorit til at vinde det hele, men i aften var det faktisk Finland, der leverede det helt store moment. Det overasker mig, for jeg har hele tiden troet på Sverige, men Finland er bare i en liga for sig selv, siger Ole Tøholm.

I år stiller Sverige op med sangen 'Tattoo' fremført af sangeren Loreen – hende, der tilbage i 2012 scorede sig ét af Grand Prix-historiens største hits, da hun vandt Eurovision-finalen med sangen 'Euphoria'.

Svenske Loreen er fortsat bookmakernes bedste bud på en vinder af lørdagens Eurovision-finale, hvor i alt 26 lande deltager – ti fra hver semifinale samt seks forhåndskvalificerede lande. (Foto: © MARTIN MEISSNER, Associated Press)

Forud for lørdagens finale er hun fortsat bookmakernes bedste bud på en vinder, mens Finland og Frankrig ligger lige bag hende. Også Norge mænger sig blandt topfeltet, og spås lige nu sjetteplads.

- Man må sige, at terningerne blev kastet her i aften, og det bliver en nordisk fest på lørdag! Både Sverige, Norge og Finland leverede virkelig varen i dag, og jeg tør godt at sige, at det bliver en nordisk gyser – med positivt fortegn – når finalen skal afgøres på lørdag, lyder det fra Ole Tøpholm.

Torsdag er det Danmarks tur

Selvom tirsdagens semifinale – blandt andet takket være netop Finland – ikke var en kedelig omgang, så bød showet heller ikke på de store overraskelser.

Alle ti lande, der gik videre til finalen, var på forhånd spået en finaleplads hos bookmakerne.

Spændende bliver det til gengæld torsdag, når Danmark og færøske Reiley skal på scenen. Her skal den 25-årige sanger med nummeret 'Breaking My Heart' forsøge at synge Danmark i finalen efter to år ude i kulden.

- Det burde være muligt at komme i finalen for Reiley, men vi kommer ikke ind i den topkamp, som de nordiske lande, vi så her til aften, kommer til at udkæmpe, lyder det fra Ole Tøpholm om de danske vinderchancer.

Om det lykkes for Reiley, får vi svar på, når årets anden semifinale løber af stablen torsdag aften. Både den og finalen, der sendes på lørdag, kan du følge direkte i DRTV og på DR1 fra klokken 21.

Få et smuglyt på årets største vinderfavoritter her: