Finsk storfavorit vil chokere i Eurovision-finalen: Folk skal tænke: 'Hvem fanden er den her fyr?!'

Lørdag aften kan rapperen Käärijä sikre Finland den første Eurovision-sejr siden Lordi.

(Foto: © Misc/Backgrid, Ritzau Scanpix)

Der var nok en enkelt seer eller to, der fik kaffen galt i halsen, da Finland tirsdag aften gik på scenen i årets første Eurovision-semifinale.

Her leverede den finske rapper Käärijä – iført bar kasse, stramme læderbukser og en slimgrøn stumpejakke – nemlig en optræden, der uden tvivl må have sat gang i rystelserne i selv det tungeste kaffestel ude i de europæiske tv-stuer.

Med nummeret 'Cha cha cha', der bedst kan beskrives som en hybrid mellem hård rock og tysk schlager med en snert af technofrøen Crazy Frog, strøg Käärijä og de finske farver direkte videre til den store Eurovision-finale, der afholdes lørdag aften.

En finale, hvor Finland nu er én af de helt store vinderfavoritter.

- Jeg ved godt, jeg er én af favoritterne, og jeg har da også tænkt mig at prøve at vinde. Det er derfor, jeg er her, fortæller Käärijä med et stort grin, da DR taler med ham.

I februar storsejrede Käärijä i det finske Melodi Grand Prix, hvor han ud af showets syv deltagere fik over 52 procent af seernes stemmer – og næsten 100.000 flere stemmer end sin nærmeste konkurrent. (Foto: © Borja Sanchez Trillo, Ritzau Scanpix)

Finsk techno-hybrid er blevet kæmpehit

Under interviewet er den 29-årige musiker flankeret af en finsktalende tolk. Engelsk er nemlig ikke rapperens stærke side, og hans Grand Prix-bidrag fremføres da også udelukkende på finsk.

Titlen 'Cha cha cha' kræver dog ikke et aftenkursus i finsk at forstå.

- Jeg sad i studiet med mine producere og havde bare lyst til at lave en crazy sang. Pludselig sagde én af dem ordene "Cha cha cha" og jeg tænkte: "Dér var titlen," forklarer musikeren.

- Det er så internationalt et udtryk, og det er noget, alle kan sige. Og så blev resten af sangen født ud af dét ord, fortæller Käärija om hans Eurovision-bidrag, der i skrivende stund er hørt over 14 millioner gange alene på Spotify.

Og det er altså ikke kun finnerne, der har skamlyttet til 'Cha cha cha'. Siden Käärijä i februar vandt det finske Melodi Grand Prix, har sangen nemlig fået enorm opmærksom både i og udenfor Finlands grænser.

- Det føles helt skørt. Hvad fanden er der lige sket? Jeg er jo bare en helt normal fyr fra Finland, der laver musik, siger Käärijä og fortsætter:

- Jeg kan ikke rigtig tro på det. Det føles, som om jeg drømmer. Jeg er bare så glad for alle de spændende ting, der sker for mig lige nu.

En storfavorit, der skiller vandene

Og lad os lige vende tilbage til de førnævnte kaffekopper, der nok står overfor endnu en rystetur, når Finland igen går på scenen i lørdagens store finale.

For selvom Käärijä altså er én af årets store vinderfavoritter, så er den finske rock-schlager-techno-hybrid også et bidrag, der i den grad skiller vandene.

Og det er præcis sådan, Käärijä kan lide det, forklarer han.

- Det er helt okay, hvis folk ikke kan lide min sang. Jeg håber bare, folk derude får én eller anden følelse. Om den følelse så er god eller dårlig, er lige meget for mig, men folk skal helst føle noget, når de ser min optræden, siger Käärijä og fortsætter:

- Jeg håber først og fremmest, at folk tænker: "Hvem fanden er den her fyr?!". Og så er det helt okay, hvis de ikke kan lide Käärija – men jeg håber naturligvis, at jeg giver folk et smil på læben og lyst til at danse.

'Cha Cha Cha' handler om at feste, drikke og glemme hverdagen – noget Käärijä også sætter pris på, når han ikke står på scenen. Tømmermændene, der ofte følger med, er han dog ikke fan af, fortæller han. Her ses han på scenen ved årets Eurovision. (Foto: © Corinne Cumming, EBU)

Hvorvidt 'Cha cha cha' giver folk lyst til at danse eller holde sig for ørerne, må være op til den enkelte at vurdere. Men det er langtfra første gang, at Finland sender et ukonventionelt bidrag til Eurovision.

Kaster man et blik på listen over tidligere finske repræsentanter, finder man blandt andet rockbandet Pertti Kurikan Nimipäivät fra 2015, der udelukkende bestod af udviklingshæmmede musikere.

I 2019 gjorde 00'erne-ikonet Darude, kendt for hittet 'Sandstorm', comeback (eller… forsøgte i hvert fald) på Eurovision-scenen. Og hvem husker ikke monsterrockerne Lordi, der vandt hele molevitten tilbage i 2006 med 'Hard Rock Hallelujah'.

Käärijä afviser dog, at der skulle være et særligt "Rasmus modsat"-gen at spore i det finske grundvand.

- Ha ha! Jeg ved ikke, om det er en generel finsk ting, det her med at skille sig ud fra mængden. Jeg er bare en skør fyr, der gerne vil lave skør musik. Men jeg elskede også Lordi, deres sang og deres kostumer, lyder det fra Käärijä.

Det har sjældent været kedeligt, når Finland er gået på scenen ved Eurovision:

  • Mange husker nok Lordi, de finske rockmonstre, der i 2006 sikrede Finland deres første – og hidtil eneste – sejr i svimlende 45 år med sangen 'Hard Rock Hallelujah', der i dag er en sand Eurovision-klassiker. (Foto: © PETROS GIANNAKOURIS, AP2006)
  • Der var ikke sparet på noget, da sangeren Krista Siegfrids i 2013 gik på scenen for Finland. Under temaet "lesbisk bryllup i Las Vegas" fremførte hun nummeret 'Marry Me', der dog blot endte på en 24. plads med beskedne 13 point – heriblandt to point fra Danmark, der i øvrigt vandt samme år med Emmelie de Forrest og 'Only Teardrops'. (Foto: © Alastair Grant)
  • I 2015 vandt det finske band Pertti Kurikan Nimipaivat det finske Melodi Grand Prix med rocksangen 'Aina mun pitää'. Bandet, der udelukkende består af udviklingshæmmede personer, formåede dog ikke at synge sig videre til finalen. (Foto: © Helmut Fohringer)
  • I 2019 hed den finske repræsentant Darude. Den finske dj, der i 1999 hittede stort med sangen 'Sandstorm', skulle forsvare de blå-hvide farver med sangen 'Look Away', hvor sangeren Sebastian Rejman (til venstre) leverede vokalen. Det nostalgiske stjernestøv var dog ikke nok for Darude, der ikke formåede at sikre Finland en billet videre fra den indledende semifinale. (Foto: © Ariel Schalit, Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.)
  • Rockgruppen Blind Channel fik enorm succes med deres Eurovision-bidrag, 'Dark Side', som endte på en 6. plads i Eurovision-finalen i 2021. Siden har gruppen blandt andet spille koncert i Danmark. (Foto: © Soeren Stache)
  • Sidste år blev Finland repræsenteret af bandet The Ramsus, der i 00'erne hittede stort med sangen 'In the Shadows'. Ved Eurovision fik de en 21. plads i finalen med sangen 'Jezebel'. (Foto: © Jens B'ttner)
1 / 6

Taler ikke om vinderchancer med 'ærkerivalen' fra Sverige

Og når nu snakken falder på netop Lordi, Finlands hidtil eneste Eurovision-vinder, er det svært ikke endnu en gang at nævne Käärijäs status som storfavorit ved årets konkurrence.

For skal man tro bookmakerne, står kampen om trofæet ved lørdagens finale nemlig mellem Finland og Sverige, der i år repræsenteres af Eurovision-veteranen Loreen, der også vandt konkurrencen i 2012 med kæmpehittet 'Euphoria'.

Der er dog ikke noget ondt blod at spore mellem de to nordiske Grand Prix-rivaler, slår Käärijä fast.

- Jeg elsker Loreen, hun er virkelig en sød og skøn person. Hun er jo en ægte superstjerne, man da vi mødtes, var hun alligevel vildt begejstret over også at møde mig. Vi har talt en del sammen, men vi snakker ikke om konkurrencen. Vi er bare to venner, der snakker om alt muligt andet, fortæller den finske vinderkandidat.

- For mig er nøgenhed helt naturligt, og har du lyst til at smide din trøje, så gør det da. Okay, måske ikke lige, når du står i kø i supermarkedet, men ellers, så skal folk bare klæde sig, som de har lyst til, fortæller Käärijä, der ofte optræder i bar mavse.

Skulle Käärijä gå hen og hive sejren i land for Finland, når der lørdag aften skal deles point ud fra alle 37 deltagerlande, er han dog ikke i tvivl om, hvordan reaktionen vil være hjemme i Finland:

- Jeg tror, der ville være en kæmpe fest i Helsinki. Folk ville juble og skrige af glæde – særligt fordi det så betød, at en sang på finsk ville have vundet Eurovision. Det ville være kæmpestort!

Om det bliver Käärijä, Loreen eller en helt tredje, der løber med sejren, får vi svar på, når finalen i Eurovision 2023 sendes lørdag aften. Du kan følge festen i DRTV og på DR1 fra klokken 21.