Georgien anklaget for stemmesnyd: Jurystemmer annulleret

De georgiske jurystemmer blev diskvalificeret fra Grand Prix-resultatet efter mistanke om stemmesnyd. EBU afviser, at det har påvirket resultatet.

(© EBU)

Georgiens jurystemmer har ikke talt med i det endelige resultat af Det Internationale Melodi Grand Prix. Stemmerne blev diskvalificeret efter begrundet mistanke om snyd.

Det viste sig, at samtlige georgiske jurymedlemmer havde givet præcis samme antal stemmer til top 8. Noget som ifølge EBU (European Broadcasting Union), der står for Grand Prix'et, er statistisk umuligt:

- Alle dommerne skal stemme individuelt, og det har de ikke gjort, siger Sietse Bakker fra EBU til svenske Aftonbladet.

Derfor blev de georgiske stemmer diskvalificeret og har ikke talt med i det endelige resultat.

Stemmesnyd har ikke haft betydning EBU afviser at diskvalificeringen har haft betydning for resultatet af lørdagens Grand Prix.

De tre bedste placeringer, som gik til østrigske Conchita Wurst, Holland og Sverige, er ikke blevet influeret af de georgiske jurystemmer.

Det er nu interessant at se, om Georgien bliver diskvalificeret til næste års Eurovision. Først skal en sag afgøres, og dernæst vil EBU se på om Georgien skal have karantæne. De risikerer karantæne i op til 3 år, alt efter hvordan afgørelsen lyder.

Regler for juryen er blevet strammet

For at komme jurysnyd i forkøbet, har EBU i år valgt at offentliggøre juryen. Så kan man se hvem juryen består af, og hvordan deres stemmer har lagt sig.

Det er derfor særligt ærgerligt, at der er mistanke om jurysnyd i år.

Sidste år kørte en sag om stemmefusk også i Eurovision. Her blev det afsløret af Aserbajdsjan havde snydt med telefon-stemmerne. Aserbajdsjan fik dog ikke karantæne og deltog i årets konkurrence.

Facebook
Twitter