Glemte Grand Prix-hits fra Mylius-æraen

"Nu kommer der sådan en dejlig dame. Hun ligger faktisk parat her." Jacob Holm fra Grand Prix-fanklubben har fundet de oversete højdepunkter fra Jørgen de Mylius' 11 år som Grand Prix-vært.

"Nu kommer der sådan en dejlig dame. Hun ligger faktisk parat her." Jacob Holm fra Grand Prix-fanklubben har fundet de oversete højdepunkter fra Jørgen de Mylius' 11 år som Grand Prix-vært.

Jørgen de Mylius introducerede 110 Grand Prix-sange i perioden 1978 til 1988. Mange af disse er blevet evergreens. Endnu flere er gået i glemmebogen.

Her vil jeg fremhæve nogle sange, der ikke har fundet vej til de kendte opsamlingsalbums. De fleste af dem findes slet ikke på CD. Lad det være en opfordring til pladebosserne rundt om i landet.

Fra hvert år har jeg valgt én sang. Tag med på en musikalsk tur ud i de mørke hjørner af det farverige Grand Prix-univers.

1988: Jeg tror på Johnny B. Goode - Lulu

Indbegrebet af en "ørehænger". Fart over feltet - både i musik og dans. Afslutningen sidder lige i skabet og sikrer sangen en plads på denne liste.

Der er også en del realisme her i Grand Prix'et.

Jørgen de Mylius om Jeg tror på Johnny B. Goode

1987: Si' mig hva' du ude på - Dorte Kollo & Johnny Reimer

Ekstrapoint for den sciencefiction-agtige kjole. Ekstrapoint for koreografien med pegefingeren. Ekstrapoint for falsetkoret. Ekstrapoint for at flette "paradisets have" ind i en poptekst. Med disse ekstrapoint er det uforklarligt, at sangen ikke har fundet vej til et Kitsch Hits-album eller en nostalgi-udsendelse.

Endnu et par i Melodi Grand Prix'et. Det er åbenbart Grand Prix-moderne!

Jørgen de Mylius om Si' mig hva' du ude på

1986: Dig og mig - Lotte Rømer

Sangen har snart 25 år på bagen og virker alligevel frisk og moderne. Lotte Rømers vokal er både silkeforførende og rå - og passer dermed perfekt sangens intime stemningen. Stærkt undervurderet.

Nu skal vi se et billede af vores næste solist... Et rigtigt 70'er-billede med lidt røg fra den hendøende hippiekultur.

Jørgen de Mylius om Dig og mig

1985: Ved du hva' du sku' - Trax

'Modern Talking' møder 'Laban'. På Grand Prix-scenen virker nummeret overgearet, men sangen er dansevenlig og et perfekt indslag til en festaften med Grand Prix-nostalgi.

Det er ægteparret Hatting og Haavik - også kaldet John og Lise - der synger.

Jørgen de Mylius om Ved du hva' du sku'

1984: A la carte - Snapshot

Aalborgpigerne Bodil og Lotte følger op på succesen med 'Gir du et knus'. Vokalt er de blevet mere modne, lyden er friskere, og deres performance er mere langt mere vital end året forinden. Ufortjent må de udskifte sølvpladsen fra 1983 ud med en bronzeplads i 1984. Inden sangens sidste omkvæd har komponisten Niels Drevsholt indlagt et mellemstykke i slow-motion. Dette er nærmest en geni-streg.

Nu skal vi have et af de gamle navne. Nej, gamle kan man ikke sige. Men de gav os et knus her i Grand Prix-studiet sidste år.

Jørgen de Mylius om A la carte

1983: Mennesker mødes - Søren Launbjerg

Den purunge og charmerende Søren Launbjerg præsenterer en popballade om den første kærlighed. Live-arrangementet med piccolofløjte og pauker er 'okay', men når kun studieindspilningen til sokkeholderne. Danmarks bedste bud på en Logan-crooner.

På pressemødet trak vi lod om rækkefølgen. Og Mennesker mødtes og jeg vil ikke sige, at sød musik opstod - for den havde vi medbragt.

Jørgen de Mylius om Mennesker mødes

1982: Når man kun er 18 år - Anne Karin

Teksten er alt andet end et mesterværk, men i selskab med Anne Karin går det an. Hun har deltaget i fire Grand Prixer og hver gang har hun fået det optimale ud af sangene. Årets bedste omkvæd, der klart overgår Video Video.

Nevermind. Vi skal stifte bekendtskab med en Grand Prix-debutant. Importeret direkte fra Mors.

Jørgen de Mylius om Når man kun er 18 år

1981: Sikken dejlig dame - Anniqa

Blondine på et bjørneskinstæppe i en nedslidt natklubben på Vesterbro. Rammen er perfekt for en hyldest til skuespilleren Mae West, der var kendt for soveværelsesøjne og tvetydige replikker. Sangen hittede og børn i hobetal sang 'Sikken dejlig dame med vest med vest'.

Nu kommer der sådan en dejlig dame. Hun ligger faktisk parat her.

Jørgen de Mylius om Sikken' dejlig dame

1980: Laila - Brødrene Olsen

"Hey, det er fantastisk". Sådan lyder udbruddet fra Jørgen Olsen 2 minutter og 10 sekunder inde i sangen 'Laila'. Her er den oversete lillesøster til 'Smuk som et stjerneskud'. En hyldest til den almindelige kvinde. Et veloplagt kor med rytmiske flamingolignende klap. Et rørende knæk i Senior Olsens stemme. Og den lange afslutningstone, der bliver slået af med en resolut håndbevægelse.

I år handler det ikke om San Francisco eller dans. Sangen handler om Laila.

Jørgen de Mylius om Leila

1979: Dit liv, Mit liv med Lecia & Lucienne

Danmark afholdt ikke Grand Prix i de år, hvor discobølgen skyllede ind over verdenen. Lecia og Lucienne er det bedste bud på dansk disco i Grand Prix-sammenhæng. Et overflødighedshorn af violiner og trompeter. Overgår de ikke de to Baccara-søstre? Jeg synes det!

Vi får på scenen to rutinerede og velkendte pop-piger. Værsgo til Lecia og Lucienne.

Jørgen de Mylius om Dit liv, mit liv

1978: Eventyr - Grete Ingmann

På delikat vis fortolker Grethe Ingmann sangen 'Eventyr'. Stemmen har en klang af længsel, der passer godt til sangens dystre tema. På intet tidspunkt mister sangen sin energi og på intet tidspunkt bliver armbevægelserne for store. Dette er Grand Prix af bedste skuffe.

Nu skal vi nemlig have et eventyr. Ikke et af H.C. Andersens udvalgte. Men derimod et af Keld Heick.

Jørgen de Mylius om Eventyr