Grand Prix-boss beroliger: Værterne skal ikke tale på vers i Eurovision 2014

DR går efter en intim atmosfære til næste års internationale Grand Prix - også selvom det skulle blive i Parken igen. Og så kan vi lære meget af svensk tv.

(Foto: Thomas Hanses © Eurovision.tv)

Nej, værterne skal ikke rime sig gennem aftenen, som Søren Pilmark og Natasja Crone blev berømte for at gøre det, sidst Danmark var vært for det internationale Melodi Grand Prix.

Det slår Jan Lagermand Lundme fra DR fast i sit første interview, efter han i denne uge tiltrådte den ansvarsfulde stilling som "head of show" for Eurovision Song Contest 2014.

- Det skal I nok ikke regne med, griner han.

Han mener, at DR skal lære af erfaringerne fra 2001, da DR afholdt showet foran det største publikum i Grand Prix-historien - hele 35.000 gæster.

- Eurovision Song Contest 2001 i Parken var et virkelig flot show på sin tid, siger Jan Lagermand Lundme til dr.dk/grandprix.

- Men vi skal passe på, det ikke bliver for stort til næste år. Det er ikke opgaven i dag. Uanset om det kommer til at foregår i Parken eller et andet sted i Danmark, så skal vi tænke på at skabe noget mere intimt, mener Jan Lagermand Lundme.

En drengedrøm

For Jan Lagermand Lundme er det en drengedrøm at skulle arrangere verdens største musikkonkurrence.

- At være med til at skabe showet næste år, tænder mig helt vildt, siger Lagermand Lundme, der som underholdningschef i DR siden 2008 bl.a. har stået bag Dansk Melodi Grand Prix og X Factor.

- Jeg har drømt om at arbejde med Melodi Grand Prix siden 1978, hvor jeg som 9-årig sneg mig over naboen og så mit allerførst Grand Prix i fjernsynet. Og da Eurovision var i København i 2001, var det ekstremt vigtigt for mig få en rolle i det store show. Dér var jeg med i redaktionen, der lavede optaktsprogrammerne, fortæller han.

Vil lære af svensk tv

Som "head of show" bliver Jan Lagermand Lundme ansvarlig for både showets udtryk og indhold, herunder værterne, manuskriptet, åbningsnumrene og pauseunderholdningen.

Og det bliver vanskeligt at overgå svensk tv på de punkter, medgiver han gerne. For de har netop leveret det måske flotteste internationale Melodi Grand Prix nogensinde.

- Det var tre helt fantastiske shows i Malmø, som jeg kun har ros tilovers for, og som jeg mener, vi kan lære meget af, pointerer han.

- I Moskva og Baku handlede det meget om at vise, hvor meget arrangørerne kunne præsentere, og om at promovere værtslandet. Men i Malmø så vi, at det godt kan lade sig gøre at nedskallere showet og få bedre tv ud af det. Det vigtigste er at kanaliseres pengene det rigtige sted hen - nemlig til det, som seerne oplever på scenen, forklarer Jan Lagermand Lundme.

Petra Mede var en forbilledlig vært for det internationale Grand Prix, mener DRs nye head of show. (Foto: Dennis Stachel © Eurovision.tv)

Grand Prix-bossen er imponeret af den svenske tv-værtinde Petra Mede og den sikkerhed og selvironi, som hun demonstrerede i de tre direkte tv-shows.

- Hold op, hvor var hun dygtig. Bare det, at hun stod til generalprøverne uden sminke og stylet hår viser noget om, hvor "grounded" hun er. Men vi skal ikke ud at lede efter nogen dansk Petra Mede, for det vil være dumt at gøre præcis det samme som svenskerne, tilføjer han.

Konkrete visioner klar efter sommerferien

DR har i denne uge samlet en lille redaktion, som - udover Jan Lagermand Lundme - består af executive producer Pernille Gaardbo, Søren Therkelsen fra DR Event og Susanne Helbo fra DR Jura.

De er nu i gang med at rekruttere de dygtigste folk fra tv-branchen til at hjælpe med at udvikle og producere showet, samtidig med de lægger sig fast på de overordnede visioner, som Eurovision Song Contest 2014 skal bygge på.

- Vi har mange idéer allerede, men vil jeg ikke afsløre endnu. Jeg regner med, vi kan fortælle noget mere om visionerne til august eller september, lover han og fortæller, at han i dag har holdt sit første møde med den europæiske tv-union, EBU, om det danske værtskab.

Parken og Boxen er ikke de eneste muligheder

En afgørende beslutning er at vælge værtsbyen. Både København, Herning, Aalborg, Horsens og Fredericia har indtil nu ytret interesse, og flere byer ventes at melde sig på banen.

- Inden for den næste uges tid lægger vi os fast på, hvordan dialogen med kandidaterne til værtsbyerne skal foregå. Vi tager alle bud seriøst. Og ja, der er bestemt andre muligheder i spil end Parken i København og Jyske Bank Boxen i Herning, slår Grand Prix-chefen fast.

Han forventer, at værtsbyen kommer på plads i efteråret.

Semifinaler til dansk Grand Prix?

At Danmark skal være vært for det internationale Grand Prix til maj næste år vil også for betydning for vores nationale Grand Prix, antyder Jan Lagermand Lundme.

- Der er ingen konkrete planer på bordet endnu, men det er oplagt at bruge dét, at vi holder Eurovision i Danmark til noget i forhold til det danske Grand Prix.

Kan det betyde, at DR eksempelvis udvider med flere delfinaler, ligesom man bl.a. har det i Norge og Sverige?

- Det er for tidligt at sige endnu!

Facebook
Twitter