Grand Prix-farce i Italien: Vinder svines til af regeringen

Grand Prix-jury får kritik for at sende italiensk-egyptisk sanger til Eurovision.

Den italiensk-egyptiske sanger Mahmood skal repræsentere Italien til Eurovision i år. Men han er ikke befolkningens favorit, og det kritiserer landets vicepremierministre. (Foto: ETTORE FERRARI © Scanpix)

Når Italiens bud på en Eurovision-vinder træder på scenen i Tel Aviv til maj, vil landets egen regering angiveligt ikke stå forrest med konfettirør og vifte med det italienske flag.

Lørdag aften vandt Alessandro Mahmoud, der synger under navnet Mahmood, det italienske Melodi Grand Prix med nummeret 'Soldi'.

Det fik landets indenrigsminister, Matteo Salvini, og økonomiministeren, Luigi De Maio, der også begge er vicepremierministre, til at fare til tastaturet for at lange ud efter den italiensk-egyptiske sanger, skriver The Guardian.

- Mahmood … mah …. Den smukkeste italienske sang? spørger Matteo Salvini retorisk, der også er leder af det højreorienterede parti Lega.

Juryen gav sejren til Mahmood

Mahmoods sang 'Soldi' var ikke seernes favorit og blev kun trukket op på førstepladsen på grund af en fagjurys stemmer.

0:00

I det italienske Melodi Grand Prix vægter juryens og seernes stemmer nemlig med hver 50 procent. Og da et klart flertal i juryen stemte for Mahmoods nummer, som kun fik stemmer fra 14,1 procent af de italienske seere, endte 'Soldi' som landets bud på en Eurovision-vinder.

Befolkningens favorit med 46,5 procent af seerstemmerne var derimod sangeren Ultimo, der sang nummeret 'I tuoi particolari'. Et nummer, der da også får Matteo Salvinis støtte.

- Jeg ville have valgt Ultimo, skriver Matteo Salvini, der mener, at 90 procent af befolkningen er helt forvirret over resultatet.

0:00

Det er de smartes skyld

Luigi Di Maio, der er leder af protestpartiet Femstjernebevægelsen, kalder på Facebook valget for en 'uhyggelig afstand mellem folket og eliten'.

Ifølge ham skyldes Mahmoods sejr en jury, der består af 'journalister og smarte radikale', hvor flertallet i de italienske stuer ikke er blevet hørt.

Det er den statslige tv-station Rai, der i lørdags sendte finalen, og stationens formand, Marcello Foa, der er udpeget af de italienske politikere, er enig i, at afstemningen ikke fungerer.

- Der er en klar ubalance mellem befolkningens stemmer og en jury, der kun består af få mennesker, siger han ifølge The Guardian og tilføjer, at afstemningssystemet skal laves om, så befolkningen føler sig bedre repræsenteret.

Juryen sendte måske politisk signal

Mahmood er født i Milano af en italiensk mor og en egyptisk far.

Vindersangen 'Soldi', der på dansk kan oversættes til 'penge', handler om Alessandro Mahmouds barndom og indeholder blandt andet flere arabiske ord.

Den italienske regering har i flere måneder kritiseret EU og har markeret sig stærkt indvandrerkritisk. Blandt andet har Matteo Salvini foreslået, at redningsskibe, der samler immigranter op i havet, ikke bør befinde sig i italiensk farvand.

Frederik Capitoni, der er journalist og musikanmelder på den italienske avis La Repubblica, vurderer over for The Guardian, at medlemmerne af juryen kan have valgt at sende et politisk signal ved netop at stemme på sangeren med de egyptiske rødder.

Italien er direkte kvalificeret til Eurovision-finalen, der afholdes i Tel Aviv, Israel lørdag 18. maj.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter