Grand Prix-skandale ulmer i Ukraine: Ruslands deltager risikerer anholdelse

Ukraine bliver nødt til at gå på kompromis med landets lovgivning for at lukke Ruslands Grand Prix-deltager ind i landet til maj.

Julia Samoylova skal efter planen repræsentere Rusland i Eurovision Song Contest til maj med nummeret 'Flame Is Burning'. (© EBU)

Det har været en bekymring, lige siden Ukraine vandt Eurovision Song Contest sidste år.

Og nu er bekymringen så blevet en realitet: Rusland og Ukraine er havnet i en konflikt, der handler om langt mere end popmusik, og hvem der skal have "douze points".

Omdrejningspunktet i konflikten er den russiske sangerinde Julia Samoylova, der er blevet udvalgt af russisk tv til at repræsentere landet ved årets popdyst, som afholdes i Ukraines hovedstad, Kiev, 9.-13. maj.

Den 27-årige sangerinde, der blev et kendt ansigt i hjemlandet efter en andenplads i Ruslands version af X Factor for fire år siden, risikerer nemlig ikke alene at blive afvist indrejse i Ukraine, når hun ankommer til landet – hun risikerer sågar at blive anholdt.

Har brudt ukrainsk lovgivning

Det gør hun, fordi hun tidligere har givet koncert på Krim-halvøen, fortæller DRs Rusland- og Ukraine-korrespondent, Matilde Kimer.

- Julia Samoylova er en af utallige russiske kunstnere, som er blevet bedt om at give koncert på Krim i løbet af de seneste år, hvor halvøen de facto har tilhørt Rusland.

- Men hvis man besøger Krim uden, at det er foregået gennem den officielle, ukrainske grænseovergang - som Julia Samoylova har gjort - så har man opholdt sig illegalt på ukrainsk territorium og kan derfor i henhold til ukrainsk lovgivning enten blive afvist eller anholdt, når man lander i Kiev, forklarer Matilde Kimer.

Sikkerhedstjeneste skal træffe afgørelse

Det har sat Eurovision-værtsnationen Ukraine i lidt af et dilemma.

For skal man følge loven og afvise den kontroversielle sangerinde, eller skal man bøje reglerne og lade hende rejse ind landet for ikke at miste ansigt over for resten af Europa?

Det er det spørgsmål, som SBU – Ukraines nationale efterretnings- og sikkerhedstjeneste – forsøger at finde et svar på i disse dage.

- SBU har endnu ikke truffet den endelige beslutning om, hvad de vil gøre. Men det er de nødt til at gøre inden for en overskuelig fremtid. Når man skal være vært for sådan et stort, internationalt arrangement, kan man ikke bare lade folk hænge. Der hviler et vist pres på Ukraine, fortæller Matilde Kimer og fortsætter:

- Jeg tror, man kommer til at tillade Julia Samoylova indrejse. Både fordi Ukraine på den måde kan udvise en form for storsind over for Rusland, men også fordi det PR-mæssigt vil være en rigtig dårlig beslutning for Ukraine at nægte hende indrejse.

Et forsøg på at sikre sig mod buh-råb?

Sagen om Ruslands Grand Prix-deltager bliver yderligere speget af det faktum, at hun sidder i kørestol.

Det har fået en lang række fans til at spekulere i, om Rusland vælger at bruge hende som et slags "menneskeligt skjold" for at undgå buh-råb, når Rusland går på scenen til Eurovision – med det argument, at man ikke kan buhe af en, der sidder i kørestol.

De senere år har flere af de russiske Grand Prix-deltagere nemlig oplevet at blive buhet af på scenen af tusindvis af Grand Prix-fans.

Værst gik det ud over tvillingesøstrene Tolmachevy Sisters, der repræsenterede Rusland ved Eurovision i København i 2014 – kort efter Rusland overtog styringen over Krim – og Ruslands hidtil eneste vinder, Dima Bilan, da han i 2015 optrådte ved Eurovisions stort anlagte 60 års-jubilæumsshow i London. Her måtte den ene af værterne, Graham Norton, bede publikum om at tie stille og gemme deres buh-råb til en anden lejlighed.

Julia Samoylova har fået konstateret diagnosen spinal muskulær atrofi, der gør, at hendes ben er lammede. Hun bliver den kun anden deltager i Eurovision Song Contest - efter polske Monika Kuszyńska i 2015 - til at optræde i kørestol. (© EBU)

Ifølge Rusland- og Ukraine-korrespondent Matilde Kimer opfatter nogle nationalistiske ukrainere da også årets deltager, Julia Samoylova, som en maskot for den russiske regering, der bliver trukket frem ved store, festlige begivenheder. Eksempelvis optrådte hun ved åbningen af para-OL i Sotji i 2014.

EBU kan intet gøre

Mens spekulationerne og konspirationsteorierne altså fyger rundt, kan den overordnede arrangør af Eurovision Song Contest, European Broadcasting Union (EBU), blot se passivt til og vente på, at Ukraine træffer en beslutning.

et pressemøde i sidste uge sagde EBUs øverste chef, norske Jon Ola Sand, således:

- Vi har fuld forståelse for og respekterer de love, der er gældende i Ukraine, men EBU har ingen indvendinger mod den russiske delegation og ser ingen krænkelser fra deres side. Vi ønsker, at alle lande skal have mulighed for at deltage, men beslutningen skal træffes af Ukraines regering, og det må vi respektere.

Hvis Julia Samoylova får tilladelse til at rejse ind i Ukraine og repræsentere Rusland, skal hun i første omgang på scenen ved den anden af to semifinaler, torsdag den 11. maj, hvor også den danske deltager, Anja, dyster.

Ruslands bidrag i år hedder 'A Flame Is Burning' og skal forsøge at matche landets imponerende resultater det seneste årti. Siden 2006 er det blevet til én sejr, tre andenpladser og to tredjepladser.