Helt nye tiltag i Dansk Melodi Grand Prix 2020: Nu kan du være med til at udvælge sangene

Den musikalske bredde skal øges i næste års Melodi Grand Prix, ligesom sangene får et længere liv end hidtil.

Leonora vandt Dansk Melodi Grand Prix 2019 med sangen 'Love Is Forever', der efterfølgende fik en flot 12. plads i Eurovision. Nu skal hendes arvtager findes. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)

'7 Years'. 'For evigt'. 'Kun for mig'.

Tre gigantiske, danske hits fra det seneste årti. De er vidt forskellige i deres udtryk, men de har det til fælles, at alle danskere på tværs af generationer kan nynne med på omkvædet.

Og netop den musikalske bredde bliver et særligt fokusområde, når næste års Dansk Melodi Grand Prix skal afholdes i Royal Arena i København lørdag den 7. marts.

Lyt til sidste års danske vindersang, 'Love Is Forever' af Leonora, mens du læser videre:

Det fortæller radiochef i DR, Gustav Lützhøft.

- Sangene i Dansk Melodi Grand Prix skal gerne blive endnu mere varierede end tidligere, så flere kan se deres musikinteresse afspejlet i showet. I det hele taget vil vi gerne have, at musikken i Dansk Melodi Grand Prix får en endnu større betydning for flere, samler Danmark om musikken og sangskrivning og inviterer endnu flere til at være en del af Dansk Melodi Grand Prix, siger han.

Derfor opfordrer DR nu alle musikglade danskere til at indsende deres bud på, hvordan en sang til Dansk Melodi Grand Prix 2020 skal lyde. Fristen for indsendelse af sange er 1. november.

Tre sange udvælges gennem P4

Som noget nyt får danskerne i år direkte indflydelse på sangene allerede i udvælgelsesprocessen. Det sker via P4, som i de kommende måneder sætter fokus på Dansk Melodi Grand Prix og sangskrivning generelt.

Musikalske kræfter fra P4's ni distrikter udvælger i alt ni sange blandt alle de indsendte bidrag, som lytterne i løbet af januar så skal stemme om. Lytterne får lov til at sende tre sange videre til selve tv-showet Dansk Melodi Grand Prix i marts.

- Ved at invitere P4's lyttere ind allerede i indløbet til showet sikrer vi, at vi kommer ud i hele landet og er med til at give danskerne et bedre indblik i musikken, udvælgelsesproceduren og kunstnerne bag musikken. Og helt konkret får de en stemme i udvælgelsen - præcis som de har i selve Grand Prix'et og i Eurovision, siger radiochef Gustav Lützhøft.

Sangene bliver udgivet måneder før showet

I kraft af P4's afstemning vil ikke alene de tre lytter-udvalgte sange, men også de syv yderligere finalesange blive tilgængelige på streamingtjenester og til afspilning i radioen allerede i januar - og det betyder, at danskerne altså får hele to måneder til at lære de ti sange og kunstnerne bag at kende.

- På den måde håber vi, at vi kan skabe en endnu større fest, når det er tid til selve showet, siger Gustav Lützhøft.

Forud for næste års Melodi Grand Prix har DR desuden været i tæt dialog med repræsentanter fra den danske musikbranche. Et arbejde, der fortsætter de kommende måneder. Det har man gjort for at bygge en bro mellem det stærke danske musikliv og Dansk Melodi Grand Prix, forklarer Gustav Lützhøft.

- Vi har en ambition om, at Dansk Melodi Grand Prix skal være en stor fejring af dansk musik og sangtradition.

Dansk Melodi Grand Prix 2020 afholdes i Royal Arena i København lørdag den 7. marts. Du køber billetter til showet her.