Her er 11 ting, du skal vide om Eurovision - som du ikke tør spørge om

Hvorfor er Australien og Israel med? Og hvad koster Eurovision? Vi giver dig alle svarene.

Eurovision har gennem årene budt på et hav af mere eller mindre farverige karakterer. Her ses østrigske Conchita Wurst (tv.) i 2014, danske Emmelie de Forest (i midten) i 2013 og ukrainske Verka Serduchka i 2007. (Foto: Getty Images)

Eurovision Song Contest er ikke bare verdens største musikkonkurrence, der hvert år ses af op mod 200 millioner seere i hele verden.

Det er også en en helt særlig blanding af komplekse tv-samarbejder geopolitiske hensyn, komplicerede afstemningssystemer og masser af konfetti.

Her er alt, du skal vide om den traditionsrige konkurrence.

Hvornår finder Eurovision sted?

Eurovision Song Contest har de seneste mange år fundet sted i maj måned.

I 2019 finder de tre Eurovision-shows sted den 14., 16. og 18. maj. De to semifinaler tirsdag den 14. maj og torsdag den 16. maj, mens finalen er om lørdagen den 18. maj.

Danmark er i år med i den anden semifinale, torsdag den 16. maj – og forhåbentlig igen i finalen om lørdagen.

Hvor kan jeg se Eurovision Song Contest?

Du kan se alle tre Eurovision-shows på DR1 den 14., 16. og 18. maj - alle dage klokken 21.

Herudover kan du også se showene direkte på DR TV eller på Eurovision Song Contests officielle YouTube-kanal.

Kan jeg se Dansk Melodi Grand Prix i udlandet?

Ja, du kan sagtens se Dansk Melodi Grand Prix, som i år sendes lørdag den 23. februar, selvom du befinder dig uden for Danmarks grænser.

Det er bare at se med på DR TV fra klokken 20.

Hvem må være med i Eurovision?

Alle tv-kanaler, der er medlemmer af den europæiske tv-union, EBU, kan deltage i Eurovision Song Contest. Der må maksimalt deltage 44 lande i konkurrencen, mens der i finalen er plads til højst 26 deltagere. 10 lande går videre fra hver semifinale, mens seks lande på forhånd er sikret en plads i finalen.

I Danmark er det DR, der sender en deltager af sted til Eurovision Song Contest, som så repræsenterer de rød-hvide farver ved konkurrencen.

Et lands deltager skal være fyldt mindst 16 år for at være med, og der må højst være seks personer på scenen ad gangen.

Hvem har vundet Dansk Melodi Grand Prix og Eurovision flest gange?

Med i alt syv sejre er Irland det land, der har vundet Eurovision Song Contest flest gange. De har vundet i 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994 og 1996.

Sverige har vundet næstflest gange – nemlig seks; I 1974, 1984, 1991, 1999, 2012 og 2015.

Danmark har vundet konkurrencen tre gange: I 1963, 2000 og 2013.

To kunstnere har begge vundet Dansk Melodi Grand Prix tre gange, nemlig Tommy Seebach (i 1979, 1981 og 1993) samt Hot Eyes, der består af Kirsten Siggaard og Søren Bundgaard (i 1984, 1985 og 1988).

Hvordan findes vinderen af Eurovision?

Vinderen af Eurovision Song Contest findes gennem en kombination af jury- og seerafstemning.

Hvert deltagerland har en national jury, der afgiver deres stemmer. Deres stemmer kombineres med seernes stemmer, således at jury- og seerstemmer hver udgør 50 procent af det samlede resultat.

Vinderlandet i 2019 skal så afholde Eurovision i 2020.

Hvorfor er Israel med i Eurovision?

Israel ligger rent geografisk i Mellemøsten, men på grund af historien kan landet ikke være i regional gruppe med de omliggende arabiske lande.

Israel har derfor bedt om at få lov til at høre til i Europa både i forhold til sport og Eurovision Song Contest, og det har de fået lov til, fordi de er medlem af den europæiske tv-union, EBU. Hvis man er medlem af den, kan man principielt også deltage i Eurovision. Det har for eksempel Marokko også gjort brug af. De var med én enkelt gang - i 1980.

Israel debuterede i Eurovision 1973 og har vundet konkurrencen i alt fire gange.

Hvorfor er Australien med i Eurovision?

Australien har en mere end 30 år lang tradition for at vise Eurovision Song Contest og fik i 2015 muligheden for at deltage i konkurrencen i anledning af Eurovision Song Contests 60-års jubilæum, og fordi den australske tv-station SBS er associeret medlem af den europæiske tv-union, EBU.

Australien har deltaget hvert år siden da og deltager også i 2019.

Det er dog endnu ikke afgjort, hvorvidt landets deltagelse i konkurrencen skal gøres permanent, men foreløbig er landet sikret deltagelse til og med 2023.

Skulle Australien vinde Eurovision, skal konkurrencen fortsat afholdes i Europa året efter. Aftalen er, at den australske tv-station SBS indleder et samarbejde med en europæisk tv-station om at afholde eventet.

Hvem arrangerer Eurovision?

Eurovision Song Contest arrangeres hvert år af den europæiske tv-union, EBU, i samarbejde med årets værtsnation. I 2019 er det således EBU, der arrangerer Eurovision i samarbejde med Israel og tv-stationen KAN.

Da Danmark var værter i 2014 var det EBU, DR og København, der sammen arrangerede konkurrencen.

Der er tidligere set eksempler på, at et land ikke har haft råd til at afholde konkurrencen efter en sejr. Så kan et andet land overtage værtskabet. Det skete for eksempel i 1980, hvor Holland var værter, selv om Israel havde vundet året før – for andet år i træk.

Hvad koster Eurovision?

Der findes ikke et fast beløb for, hvad det koster at afholde Eurovision Song Contest.

Men finansieringen sker ved mindre bidrag fra hvert af de deltagende landes tv-stationer, et større bidrag fra årets værtsnation (landets tv-station og værtsby bidrager typisk hver for sig), ligesom der også kan indgå kommercielle indtægter fra sponsoraftaler, seerafstemning og billetsalg i finansieringen.

Hvad er forskellen på Dansk Melodi Grand Prix, MGP og Eurovision?

Dansk Melodi Grand Prix er den konkurrence, der kårer den sang og artist, derskal sendes af sted til Eurovision Song Contest. I år finder Dansk Melodi Grand Prix sted den 23. februar fra Boxen i Herning.

MGP er derimod betegnelsen for børnenes Melodi Grand Prix. Det sendes ugen efter Dansk Melodi Grand Prix, lørdag den 2. marts.

Betegnelsen Melodi Grand Prix kan både bruges om det danske Melodi Grand Prix og om Eurovision Song Contest. Men ikke om børnenes MGP.

Kilder: Eurovision.tv, dr.dk

Facebook
Twitter