Her er de nye Grand Prix-stjerner

Rutinerede sangskrivere som Remee, Hampenberg, Brøns og Patrik Isaksson og en masse debuterende solister på scenen. Sådan bliver feltet til Dansk Melodi Grand Prix 2012.

Nogle af landet dygtigste sangskrivere, en masse debutanter - og kun en enkelt solist, der har prøvet at stå på en dansk Grand Prix-scene før. Sådan ser feltet til Dansk Melodi Grand Prix 2012 ud.

Det blev afsløret, da tv-værterne Emil Thorup og Louise Wolff torsdag formiddag på et pressemøde i Koncerthuset i DR Byen præsenterede årets danske Grand Prix-deltagere.

De ti hold af solister og sangskrivere skal 21. januar i Gigantium i Aalborg dyste om sejren - og retten til at repræsentere Danmark ved det europæiske Melodi Grand Prix i Aserbajdsjan til maj.

Musikalsk vil der være helt nye toner i luften med alt fra hårdtslående dubstep og club-musik til amerikansk-klingende highschool-rock og svenskerpop.

Kun to udenlandske solister er med - begge i duet med danskere. Til gengæld er kun én af de ti sange på dansk - eller rettere: En halv af dem.

Wildcards med X Factor

Fire af Grand Prix-deltagerne er inviteret med på et wildcard af DR. Sådan ét har tidligere X Factor-dommer og hitmager Remee og producer Chief 1 takket ja til.

- Det er en sjov og anderledes udfordring at tilføre Grand Prix'et noget nyt og fresh, siger de om nummeret 'Should've Known Better', som de har skrevet sammen med Isam B fra Outlandish og som skal synges af den 21-årige gademusikant og KarriereKanon-deltager fra P3, Soluna Samay.

Morten Hampenberg har som DJ og producer leveret toner til dansegulvet siden slutningen af 90'erne. Til sin wildcard-sang, 'Take Your Hearts', har han fundet en solist med dokumenteret star quality og sangtalent, nemlig 17-årige Jesper Nohrstedt, der i 2010 fik en tredjeplads i X Factor.

- Jeg håber, folk vil tænke: Wow, hvad laver den sang lige i Melodi Grand Prix? Der er ved at blive vendt totalt op og ned på Dansk Melodi Grand Prix, og det vil jeg gerne være med til, siger Jesper.

Kun én halv sang på dansk

Med på et wildcard er også Suriya, der er kendt som storesøsteren fra duoen S.O.A.P. Hendes nummer, 'Forever I B Young', går dog i en helt anden retning end sæbeboblepoppen - det er nemlig i den elektroniske genre dubstep.

10 år efter de hittede sammen med duetten 'Tilbage hvor vi var' er den danske singer-songwriter og Big Brother-deltager, Christian Brøns, tilbage, hvor han var med den svenske stjerne Patrik Isaksson. Deres wildcard-sang, 'Venter', er i øvrigt den eneste sang i årets show på dansk. Delvis altså, for Patrik synger svensk.

Vindende sangskrivere

De resterende seks sange er valgt ud af de i alt 678 bidrag, som er sendt ind til DR. Blandt dem er flere rutinerede Grand Prix-sangskrivere.

Lise Cabble var en af sangskriverne bag 2011-vinderen, 'New Tomorrow'. Hun har sit bidrag nr. 11 (!) med i Dansk Melodi Grand Prix med ørehængeren 'Universe', som det kun 17-årige sangtalent Karen Viuff skal synge.

Danske John Gordon og amerikanske Julie Frost stod bag Eurovision-vinderen fra 2010, tyske Lenas 'Satellite'. Nu har de to igen teamet op med den finurlige popsang 'Best Thing I Got'. Den bliver sunget af Aya, alias Yanne Friis, der bl.a. er kendt som vokalist på Søren Rasted-projektet Lazy Boy.

Toer og treer fra sidste år går efter guldet

Både i 2010 og 2011 fik sangskriveren Peter Bjørnskov en andneplads i Dansk Melodi Grand Prix. I 2012 går han efter sejren med det opløftende poprock-nummer 'Reach For The Sky', som forsangeren fra Bjørnskovs gamle band Neeva, Kenneth Potempa, skal synge.

Eneste deltager, som selv har stået på Grand Prix-scenen før, er Ditte Marie. Sidste år var fik hun en delt tredjeplads sammen med Le Freak, og nu springer frontfiguren fra bandet ud som solist med popbaskeren 'Overflow', som er skrevet af en rutineret svensk sangskrivertrio.

Debutanter med highschool-rock og klaverduet

Et helt nyt ansigt i Dansk Melodi Grand Prix er Tine Lynggaard, alias VALEN:TINE, som selv har været med til at skrive 'Nowhere', som hun beskriver som "amerikansk highschool-rock med masser af pop på toppen."

Grand Prix-debutant er også Philip Halloun, som har skrevet sange til Søs Fenger og Sys Bjerre og nu selv står på scenen med klaverduetten 'Baby Love Me', som han skal synge og har skrevet sammen med finske Emilia.

Cd'en med alle ti Grand Prix-sange udkommer onsdag 18. januar. Hør klip fra sangene allerede fra mandag 16. januar her på dr.dk/grandprix - og i fuld længde i Madsen på P4 kl. 14-15.Følg Grand Prix-finalen live fra Gigantium i Aalborg lørdag 21. januar kl. 20 på DR1 og her på dr.dk/grandprix.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk