Historien bag Danmarks dobbelte Eurovision-chance

Når det litauiske Melodi Grand Prix skydes i gang i denne uge, er det med tilstedeværelse af den danske sangskriverduo Camilla Gottschalck og Christina Schilling.

Hera Björk Dansk Melodi Grand Prix 2009
I Danmark er Gottschalck og Schilling bedst kendt for sangen ’Someday’, som fremført af artisten Hera Björk (til venstre i billedet) opnåede en 2. plads ved Dansk Melodi Grand Prix i 2009. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © dr)

Der er Melodi Grand Prix i luften, og det er ikke kun i Danmark. I Litauen er deltagersangene til årets nationale Grand Prix blevet offentliggjort, og hele to af de i alt 12 deltagende sange har dansk islæt.

Teamet bag de to sange ’Dangerous (S.O.S)’ og ’Sound of Colours’ består nemlig af den succesfulde danske sangskriverduo Camilla Gottschalck og Christina Schilling. De har skrevet sangene med et team af danske, islandske og svenske sangskrivere.

På den danske hjemmebane er Gottschalck og Schilling bedst kendt for sangen ’Someday’, som fremført af artisten Hera Björk opnåede en 2. plads ved Dansk Melodi Grand Prix i 2009.

Første gang i Litauen

​Camilla Gottschalck og Christina Schilling er erfarne sangskrivere i Grand Prix-sammenhæng, og det samme er resten af deres team, men det er første gang, at de to stiller op i Litauen sammen.

- Vi er alle sammen meget glade og spændte over at være med i Litauen, for der er det en lidt anden proces, end vi er vant til fra andre lande. Her skal der nemlig stemmes om både en sang og en artist. Så det er spændende, men også anderledes at være med denne gang, siger Christina Schilling.

- Det er to meget forskellige sange, både hvad angår genre og udtryk, med hver sit budskab. Det er sjovt at have hele to sange med, og vi føler os meget heldige, at juryen kunne lide dem begge.

Gamle i gårde

​Det er ikke første gang, at Camilla Gottschalck og Christina Schilling har flere sange med i Grand Prix’er rundt om i Europa. I 2011 opnåede deres sange andenpladser i både Spanien og Irland, da de stillede op med hele to numre i det spanske Grand Prix, og et enkelt i det irske.

I 2009, hvor ’Someday’ dystede i Danmark, gik duoen desuden hele vejen i Irland, da deres sang ’Et Cetera’ endte med at repræsentere den grønne ø ved Eurovision Song Contest. Og der er altså gode chancer for, at Gottschalck og Schilling skal af sted til Eurovision igen i år:

- Selvfølgelig er det altid pudsigt at stille op for et andet land end sit hjemland. Men sådan er det at være sangskriver; man må se ud over sit eget lands grænser, når man arbejder i et internationalt team. Det er bare fedt, når man er flere danskere i konkurrencen, siger Christina Schilling.

’Dangerous (S.O.S)’ og ’Sound of Colours’ skal kæmpe mod 10 andre sange sideløbende med 12 artister om at få lov til at repræsentere Litauen ved Eurovision Song Contest i Wien 19., 21. og 23. maj.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk