Hollandsk Eurovision-duo bliver sablet ned i hjemlandet: 'Kan de ikke melde sig syge inden showet?'

- Det er tid til en nødplan, mener paniske Eurovision-fans.

Duon Dion Cooper og Mia Nicolai repræsenterer Holland ved årets Eurovision Song Contest. Opbakningen er dog ikke just stor på hjemmefronten. (Foto: © RUT / SplashNews.com, Ritzau Scanpix)

Man plejer at sige, at går det dårligt under generalprøven, så går det godt, når det endelig gælder.

Og lad os håbe, det gamle ordsprog holder stik. Årets hollandske Eurovision-repræsentanter, sangerne Mia Nicolai og Dion Cooper, kunne i hvert fald godt bruge lidt medvind på den musikalske cykelsti.

Duoen repræsenterer i år Holland med sangen 'Burning Daylight', men lige nu, er der ikke meget opbakning at spore på hjemmefronten til de hollandske Eurovision-håb.

Efter en række mildt sagt uheldige promo-optrædener, hvor duoens vokaler langtfra har siddet i skabet, er Nicolai og Cooper nemlig blev mødt med hård kritik fra hjemmepublikummet.

"Min nabo har en husky, der synger tusind gange bedre".

"'Burning Ears' havde da været en bedre sangtitel".

"Kan Mia og Dion ikke melde sig syge inden showet? Det er da bedre, end at de optræder på vegne af Holland", lyder nogle af de kritiske kommentarer ifølge det belgiske nyhedsmedie Nieuwsblad.

29-årige Dion Cooper og 27-årige Mia Nicolai ses her til en Eurovision-koncert i Madrid for få uger siden. Her fik duoen efterfølgende kritik for at have sunget falsk, men musikerne forklarede efterfølgende, at der havde været problemer med lyden. Ugen efter optrådte de så i Amsterdam, hvor vokalerne – ifølge kritikere – igen ikke sad i skabet. (Foto: © Borja Sanchez Trillo, Ritzau Scanpix)

'Det hjælper ikke engang at bede en bøn'

Modsat herhjemme, hvor seerne af Dansk Melodi Grand Prix har været med til at udpege sangeren Reiley som det danske Eurovision-bidrag, er der i Holland ikke blevet afholdt et Eurovision.

I stedet har hollandsk tv selv udpeget landets Eurovision-håb, og offentligheden har intet haft at sige i forhold til hvem, der skal repræsentere de hollandske farver.

Nu kritiserer flere dog tv-kanalen AVROTROS for at have valgt to ukendte musikere uden den store sceneerfaring til at repræsentere landet ved verdens største musikkonkurrence.

Én af dem er den hollandske sangskriver Eddy Ouwens, der i 1975 stod bag den hollandske Eurovision-vindersang 'Ding-A-Dong'.

- Herregud, har vi haft "professionelle" til at diskutere det her i over et halvt år? To unge mennesker uden erfaring bliver sluppet løs og synger falsk foran flere hundrede millioner Grand Prix-seere. Det hjælper ikke engang at bede en bøn længere, har Ouwens skrevet på Twitter ifølge Nieuwsblad.

Mia Nicolai og Dion Cooper på scenen til arrangementet 'Eurovision in Concert', der blev afholdt i den hollandske hovedstad Amsterdam forud for årets Eurovision. Heller ikke var vokalen på plads ifølge Eurovision-fans. (Foto: © Hollandse Hoogte/Shutterstock, Ritzau Scanpix)

Falske vokaler fik tv-vært til at bryde ud i gråd

Mia Nicolai og Dion Cooper har fået hård kritik for deres vokaler, efter de har optrådt til Eurovision-koncerter i både Madrid og Amsterdam.

Du kan se - og høre - én af de omdiskuterede optrædener her.

Vokalpræstationerne har tilsyneladende været så slemme, at den hollandske talkshow-vært Dyantha Brooks brød ud i gråd på direkte tv efter at have bevidnet duoens optræden.

- Jeg er… Jeg er forbløffet. Og forvirret. Det er alle følelser på én gang. Jeg grinede meget, da jeg så videoen, men samtidig er det virkelig bare trist, lød det ifølge det hollandske nyhedsmedie Media Courant fra Dyantha Brooks, der efterfølgende måtte tørre tårer væk fra sine kinder.

Mediet spekulerer samtidig i, om Mia Nicolai og Dion Cooper kun er blevet udpeget til Eurovision-tjansen, fordi musikeren Duncan Laurence, der i 2019 vandt Eurovision for netop Holland, er én af sangskriverne bag deres sang, 'Burning Daylight'.

Eurovision-vinderen Duncan Laurence ses her sammen med Mia Nicolai og Dion Cooper ved lanceringen af deres Grand Prix-bidrag 'Burning Daylight', som Duncan Laurence har været med til at skrive. (Foto: © Hollandse Hoogte/Shutterstock, Ritzau Scanpix)

'Det er tid til en nødplan'

Den skuffende vokalpræstation hos duoen har udløst regulær Eurovision-panik blandt hollandske fans, der frygter, at Holland misser en plads i Eurovision-finalen for første gang siden 2015.

- Det er tid til en nødplan. Hvad kan beredskabsplanen være? Ændre sangens arrangement? Meget målrettet sangtræning? Tilføje flere korsangere? Men frem for alt: Hvordan genvinder de (Mia Nicolai og Dion Cooper) selvtilliden? spørger den hollandske musicalstjerne og Eurovision-fan Maurice Wijnen på Twitter.

Hos tv-kanalen AVROTROS, der har udvalgt Eurovision-repræsentanterne, er man enige i, at duoens optrædener forud for årets Eurovision ikke har været optimale.

- Jeg kan kun være enige i, at dét der, ikke var godt. Hele holdet bag arbejder hårdt på deres optræden, og det fortsætter vi med de kommende uger, lød det fra en talsperson fra AVROTROS ifølge det hollandske medie NU.

I kølvandet på kritikken har Mia Nicolai og Dion Cooper været i en intens sang-bootcamp, hvor det blandt andet er blevet besluttet at ændre tonearten på sangen, så den bliver lettere for de to sangere at synge live. Samtidig er der blevet tilføjet ekstra korsangere på nummeret, der skal hjælpe duoens vokaler på vej - eller blot dække over selv samme.

Om hollænderne har fået styr på vokalerne, finder vi ud af, når Mia Nicolai og Dion Cooper går på scenen i årets første Eurovision-semifinale, der sendes tirsdag den 9. maj.

Her kæmper 15 lande - herunder Sverige og Norge - om ti billetter videre til den store Eurovision-finale, der sendes lørdag den 13. maj.

Det danske Grand Prix-håb Reiley skal stå distancen i den anden semifinale, der sendes torsdag den 11. maj. Alle tre shows kan ses live i DRTV og på DR1 fra klokken 21.

29-årige Dion Cooper og 27-årige Mia Nicolai kendte ikke hinanden, før musiker og Eurovision-vinder Duncan Laurence satte dem sammen for to år siden. 'Burning Daylight' er deres første udgivelse sammen, og de stærkt omdiskuterede optrædener ved Eurovision-koncerterne er første gang, de har optrådt offentligt sammen. (Foto: © AVROTROS)