Hov! Birthe Kjær og 4 andre Eurovision-deltagere der blev snydt for sejren

Det er 28 år siden, at Birthe Kjær malede byen rød for hele verden, men for Eurovision-kommentator, Ole Tøpholm, er intet glemt.

Birthe Kjær vandt Dansk Melodi Grand Prix i 1989 sangen 'Vi maler byen rød'. (Foto: CLAUS BJØRN LARSEN)

Ufortjente sejre er altid kedelige.

Det gælder også til verdens største popfest Eurovision Song Contest, som i år afholdes for 62. gang.

Derfor har vi i anledning af Eurovision spurgt Grand Prix-ekspert og Eurovision-kommentator Ole Tøpholm om at komme med sit bud på fem sange, som burde have vundet Eurovision gennem tiderne.

Cliff Richard med 'Congratulations' (Storbritannien, 1968)

Den vandt: Spanien med 'La, La, La'

- Den skulle have vundet af den simple grund, at den simpelthen bare er et større hit, og det er jo også den sang, vi husker i dag. Det er en evergreen. Det er stadig en fødselsdagssang, der bliver brugt i visse kredse. Derfor havde det været den rette vinder i 1968.

Hvorfor skulle ’La La' ikke have vundet?

- Jamen fordi jeg ikke engang kan nynne sangen! Cliff Richard var bare bedre. 'Congratulations' skilte sig så meget ud i forhold til de andre. Og der var også kun ét point mellem de to sange.

0:00

Birthe Kjær med ’Vi Maler Byen Rød’ (Danmark, 1989)

Den vandt: Jugoslavien med 'Rock Me'

- Det er det eneste år, hvor jeg synes, at Danmark burde have vundet. Vi var nummer to under det meste af afstemningen og ender på en tredjeplads. Jugoslavien vinder med 'Rock Me', som jeg vil sige er en af historiens mest ligegyldige vindere.

- Dér synes jeg simpelthen, at Birthe Kjær leverer varen så godt, så jeg stadig kan være bitter over, at vi ikke hev en sejr hjem i 1989. For det fortjente hun.

0:00

Urban Trad med 'Sanomi' (Belgien, 2003)

De vandt: Tyrkiet med 'Everyway That I Can'

- Belgien ender på andenpladsen, mens Tyrkiet vinder med to sølle point. Jeg er vild med, at Belgien ofte eksperimenterer med deres bidrag. De havde i 2003 en sang med, der blev sunget på et sprog, som Jørgen de Mylius kaldte 'volapyk-sprog'. Sproget eksisterede ikke, det var bare volapyk, som var meget flot fremført.

- Det så faktisk ud til, at Belgien kunne vinde. Men Tyrkiet havde det der folkelige, mellemøstlige omkvæd, og jeg kan godt forstå, at den vandt. Men Belgien havde et bedre bud, fordi det var så alternativt. Den havde fortjent en sejr for sin originalitet.

0:00

Ani Lorak med 'Shady Lady' (Ukraine, 2008)

De vandt: Rusland med 'Believe'

- Her bliver Ukraine nummer to, mens Rusland vinder. Ruslands sang var ganske udmærket, men jeg synes, at det var den bedste sang fra Ukraine til dato.

- Sangerinden var Ani Lorak, som nærmest er Ukrainses svar på Kylie Minogue. De leverer det absolut bedste show her. Der var nogle år, hvor Ukraine simpelthen var mestre til at lave sceneshows. Det er ikke nok med blot en god sang eller et godt sceneshow - du skal have begge dele.

- Med denne optræden gik det bare op i en højere enhed: Sangstemmen, showet og melodien. Den sad lige i skabet.

0:00

Sergey Lazarev med 'You Are The Only One' (Rusland, 2016)

De vandt: Ukraine med '1944'

- Sidste år vandt Ukraine jo selvfølgelig. Men Rusland vandt faktisk seerafstemningen, men blev så dumpet lidt af juryerne og ender med en tredjeplads. Men Rusland havde det her show, som jeg kunne lide ved Ukraine i 2008. Men det, som Ukraine havde dengang, havde Rusland gange ti sidste år!

- Rusland havde den gode Grand Prix-melodi, den rigtige solist - og så var det hele pakket ind i et show, som jeg synes var helt fantastisk. Så jeg kan godt forstå, at seerne havde den på førstepladsen og dermed så bort fra alt mulig politisk fnadder.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk