Hun skal uddele Danmarks 12 point: Tv-vært slår Grand Prix-rekord på lørdag

Seere fra hele verden kigger med, når Ulla Essendrop skriver Grand Prix-historie i lørdagens store Eurovision-finale.

(Foto: Agnete Schlichtkrull © dr)

På lørdag skal der i alt uddeles 4.988 point, når vinderen af Eurovision Song Contest skal findes.

12 af disse point bliver udråbt, når den danske pointuddeler, tv-vært Ulla Essendrop, toner frem på skærmen i Danmarks navn for tredje år i træk.

Det gør hende dermed til den kvinde, der har uddelt Danmarks point flest gange. Og det er efterhånden også noget, tv-værten kan mærke.

- Det er megafedt! Jeg ved, at Lee Lin Chin, der uddeler Australiens point, er blevet helt kult på det. Og jeg kan også mærke det lidt selv. Siden jeg var vært på alle de danske presse-events, hvor alle de internationale fans kom, da vi selv stod for showet i 2014, har jeg fået mange reaktioner, når Grand Prix-fansene så har set mig som pointuddeler i de efterfølgende år, siger hun og fortsætter:

- Jeg har oplevet, folk der har skrevet fra Kroatien, England og Australien og spurgt, om det er mig igen i år. Så det er topfedt, at man har kontakt til en masse mennesker ude omkring i verden.

Plads til forbedring

Selvom Ulla Essendrop på lørdag kan kalde sig rekordholder, som den danske kvinde med flest pointuddelinger på samvittigheden, så er hun faktisk kun nummer to på listen, hvis man regner de mandlige pointuddelere med.

Journalisten Bent Henius uddelte nemlig Danmarks point fra 70’erne og helt op i 90’erne. Så Ulla Essendrop må nøjes andenpladsen og huske de daglige vitaminpiller, hvis hun vil helt op på toppen af listen foran Bent Henius.

Heldigvis er tv-værten, der til daglig arbejder på Aftenshowet, bare glad for at være med.

- Når man knuselsker Grand Prix lige så meget, som jeg gør - helt uden ironisk distance - så er det da en megafed opgave at stå med. Det er konfetti gange hundrede og altid en fest, siger Ulla Essendrop.

En feministisk brandtale?

Det er ikke unormalt, at de forskellige landes talspersoner har gimmicks og vandede vitser med, når de får 25 sekunders tv-tid foran millioner af seere stillet til rådighed.

Nogle har rappet, nogle har klædt sig ud, mens andre har flirtet akavet med programmets vært.

Men Ulla Essendrop lover at holde sin optræden fri for tåkrummende påfund.

- Hvis jeg gør det, bliver jeg nok ikke valgt igen, haha. Nej jeg kommer til at holde mig nogenlunde på stien. Men jeg gør altid meget ud af mit manuskript. Det skal man jo sende ind tre uger før. Så jeg prøver at gøre meget ud af, at det taler ind i showets tagline. Og i år er det 'All Aboard!', så jeg vil gerne sige noget, der passer ind i deres tema, siger hun og tilføjer:

- Og så er det jo også fire kvindelige værter, jeg skal uddele point til i år, og de er en ret stærk power-kvartet, siger hun.

Om dét betyder en feministisk brandtale foran millioner af seere fra den danske pointuddeler, vil Ulla Essendrop dog ikke afsløre.

- Vi må se, hvad jeg finder på, lyder det fra hende med et lumsk smil.

Siggaard og Sigmund liveblogger

Når du på lørdag sidder og hepper på Danmark og i spænding og venter på at finde ud af, hvem der løber med sejren ved den traditionsrige popfest, så kan du passende følge med her på dr.dk sideløbende med, at du ser showet.

Her vil Kirsten Siggaard og Sigmund Trondheim nemlig liveblogge og give deres uforbeholdne meninger under hele showet.

(Foto: Frederik Højfeldt Nielsen/Marie Hald © dr)

Kirsten Siggaard har repræsenteret Danmark ved Eurovision Song Contest hele tre gange, i 1984, 1985 og 1988, så det er altså en erfaring Grand Prix-dronning, der sidder klar til at øse ud af sin store viden om, hvad der skal til for at klare sig storartet til sådan et show.

Det gør hun sammen en ung fyr, der endnu har sin første Grand Prix-optræden til gode.

Sigmund Trondheim blev i løbet af foråret verdenskendt i Danmark efter sin medvirken i X Factor, hvor han uge efter uge skruede helt op for showknappen med dans og kraftfuld vokal.

Se semifinalerne af Eurovision Song Contest tirsdag og torsdag i denne uge klokken 21 på DR1 og DR TV - og se den store finale nu på lørdag, den 12. maj.

FacebookTwitter