Hvem skal synge for Danmark til Eurovision? Hør alle sangene i Dansk Melodi Grand Prix 2023

8 spritnye danske sange dyster om billetten videre til verdens største musikkonkurrence.

Her er de så; deltagerne i Dansk Melodi Grand Prix 2023. (© DR)

Hvem skal repræsentere de rød-hvide farver ved dette års Eurovision?

Dét skal danskerne være med til at afgøre, når DR lørdag den 11. februar sætter konfettikanonerne i stilling til året største musikfest – Dansk Melodi Grand Prix 2023.

Otte kunstnere står klar til at dyste om sejren og det ærefulde hverv at synge for Danmark ved årets internationale popbrag.

Og der er nok at vælge imellem. Årets deltagerfelt byder nemlig på alt fra velkendte navne til helt nye talenter, mens genrepaletten spænder over alt fra kulsort rock og tempofyldt k-pop til sarte ballader og storladne Grand Prix-baskere.

Mød deltagerne, og hør årets Grand Prix-sange her:

1

Frederik Leopold - 'Stuck On You'

Frederik Leopold gør debut i Dansk Melodi Grand Prix. (Foto: © pressefoto)

Siden Frederik Leopold som 11-årig lånte sin søsters guitar, har musikken været en stor del af hans liv. De seneste år har han udgivet en lang række singler og ep'er, ligesom han i 2021 stod bag titelsangen til DR Ultra-hittet 'Klassen'.

Nu gør Frederik Leopold så sin debut på Grand Prix-scenen, når han i år stiller op med nummeret 'Stuck On You'. En debut, den unge sanger ser frem mod med både spænding og nervøsitet.

- Et par dage efter, det blev bekræftet, at jeg skulle være med, tænkte jeg lidt: "Åh nej, hvad er det nu, jeg har rodet mig ud i?". Men nu glæder jeg mig bare helt vildt og er sikker på, det bliver en rigtig god oplevelse, fortæller den 25-årige sanger.

'Stuck On You' handler om, hvordan kærlighed nogle gange kan gøre blind og få os til at se igennem fingre med de ting, vi normalt ville studse over ved en anden person.

- Sangen handler om at have mødt en fantastisk skøn person, som dog har sine lidt skøre sider. Men i sidste ende er det helt okay, for hun er virkelig sød, og når man er forelsket, accepterer man måske mere, end man normalt ville, siger Frederik Leopold.

Nummeret er skrevet af sangskriverne Lasse Lindorff og Frederik Jyll.

Hør 'Stuck On You' her:

0:00
2

Eyjaa - 'I Was Gonna Marry Him'

Navnet Eyjaa er islandsk og betyder ’ø'. Begge søstrenes forældre er islændinge, og storesøster Brynja har tidligere deltaget i det islandske Melodi Grand Prix. (Foto: © Jeppe Klausen)

Søstrene Brynja og Sara kan meget vel betegnes som vaskeægte verdensborgere.

De har boet i seks forskellige lande, taler fem forskellige sprog, er vokset op i Island, men bor i dag i Danmark. Én ting har søstrene dog holdt fast i, uanset hvor på kloden, de befandt sig: musikken.

Siden de var helt små, har Brynja og Sara nemlig spillet musik sammen, og i 2021 debuterede de som duo under navnet Eyjaa med debutsinglen 'Don't Forget About Me'. Nummeret blev et stort radiohit og blev blandt andet kåret som 'P3's Uundgåelige'.

Siden har duoen udsendt flere singler, og nu er de klar med næste skud på stammen, nummeret 'I Was Gonna Marry Him', som Eyjaa håber kan lede dem til sejren ved årets Dansk Melodi Grand Prix.

- At stå her sammen som søstre er virkelig stort for os. Vi har igennem hele vores liv oplevet både det søde og det sure sammen; vi har oplevet hinanden miste og være ulykkelige, men vi har også altid haft alle de gode ting sammen. Dét, den ene af os går igennem, mærker den anden, og derfor er sangen helt perfekt for os, siger duoen.

'I Was Gonna Marry Him' er skrevet af Rasmus Olsen, Maria Broberg og Thomas Buttenschøn, der selv fik en tredjeplads i Dansk Melodi Grand Prix i 2021.

Hør 'I Was Gonna Marry Him' her:

0:00
3

Micky Skeel - 'Glansbillede'

Han har før deltaget som sangskriver, men nu gør Micky Skeel debut i Grand Prix'et som solist. (Foto: © Alexander Leistiko)

Brænd nu bare det glansbillede.

Sådan lyder budskabet i Micky Skeels bidrag til årets Grand Prix, der netop bærer titlen 'Glansbillede'. Ifølge popsangeren handler sangen om at "hvile i det uperfekte" – noget Skeel tror, både han og mange andre har godt af at huske på.

- Vi går alt for meget op i, hvad andre folk tænker og prøver derfor at vise et glansbillede af vores liv udadtil. Denne sang handler om, at det er ok ikke at have styr på det hele, siger han og fortsætter:

- Lad være med at tro, at naboen har det perfekte liv, vi går alle med hver vores problemer. Så brænd dit glansbillede, nyd, hvem du er, og hvor du er. Det hele skal nok gå.

Det er første gang, Micky Skeel stiller i Dansk Melodi Grand Prix som solist, men Grand Prix'et er ikke fremmed land for den 34-årige musiker.

I 2015 deltog han som sangskriver på nummeret 'Suitcase', der dét år fik en andenplads, ligesom han har skrevet sange for Eurovision-stjerner som britiske Cliff Richard og den svenske Eurovision-vinder Måns Zelmerlöw.

Tidligere har Micky Skeel også været en del af duoen Puls, men har de seneste år udgivet musik på egen hånd. 'Glansbillede' har han selv skrevet sammen med sangskriver Martin Bjelke.

Hør 'Glansbillede' her:

0:00
4

Maia Maia - 'Beautiful Bullshit'

Maia Maias bidrag handler om kærlighed, der "gør dig frivilligt døv og blind". (Foto: © Emma Ishøy)

Der bliver meget vel brug for den helt store vindmaskine, når Maia Maia går på scenen ved årets Grand Prix. Hun stiller nemlig op med sangen 'Beautiful Bullshit', der er en gedigen omgang glitter-pop med stærke rødder i de klassiske Grand Prix-baskere.

- Jeg elsker blandingen af drama og glimt i øjet, som også passer perfekt ind i Melodi Grand Prixet's ånd, siger Maia Maia om nummeret.

Sangens omdrejningspunkt er da også en af de helt store klassikere; nemlig kærlighed.

- 'Beautiful Bullshit' handler om den slags forelskelse, der gør dig frivilligt døv og blind – som i en form for trance. Det er den slags løgne, vi bliver fortalt af den, vi elsker, som lige akkurat får os til at blive på krogen og ignorere alle de røde flag, siger hun om sangen.

Sangen er skrevet af Maia Maia selv i samarbejde med svenske Niclas Lundin og Joy Deb, der også var med til at skrive den svenske Eurovision-vinder 'Heroes' fra 2015.

Maia Maia er udannet fra sangskrivelinjen på Rytmisk Musikkonservatorium og har tidligere udgivet musik under navnet Fjer. I 2022 valgte hun dog at trække sin musik i en mere poppet retning og tog i den forbindelse "navneforandring" til Maia Maia.

Hør 'Beautiful Bullshit' her:

0:00
5

Nicklas Sonne – 'Freedom'

Nicklas Sonne har selv skrevet, produceret og indspillet sit Grand Prix-bidrag helt på egen hånd. (Foto: © Mikkel Laumann)

Det kan være klogt at holde fast i chipskåle og kaffekopper, når Nicklas Sonne går på scenen ved årets Grand Prix. Med sangen 'Freedom' sætter han nemlig ild til scenen med en omgang kulsort metalrock.

- Jeg er lige dele begejstret og benovet over, at folkene bag Grand Prix'et har taget chancen med mig og den lyd, jeg kommer med. Det bliver fantastisk fedt at skrue volumen helt op på 11, og spille 'Freedom' for hele Danmark, siger Nicklas Sonne, der selv har skrevet og komponeret sit bud på en Grand Prix-vinder.

Selvom Grand Prix-scenen er nyt territorium for Nicklas Sonne, har musikeren allerede masser af sceneerfaring. Herhjemme har han blandt andet optrådt på Smukfest og Copenhell, ligesom han har varmet op for rockmastodonter som Metallica og Rammstein.

Hør 'Freedom' her:

0:00
6

Mariyah LeBerg - 'Human'

Mariyah LeBerg gør debut i Dansk Melodi Grand Prix, men har erfarne sangskrivere bag sig. (Foto: © Nicho Oppermann)

Sangerinden Mariyah LeBerg stiller op i årets Grand Prix med nummeret 'Human', der gemmer på et særligt budskab.

'Human' handler nemlig om, at vi trods vores forskelligheder alle blot er mennesker inderst inde. Noget, Mariyah LeBerg mener er særligt vigtigt at huske på i en verden, hvor vi har tendens til at "gemme os bag en masse facader og filtre".

- Sangen er helt særlig for mig, fordi den sætter det hele lidt på spidsen; under overfladen er vi bare mennesker allesammen med alt, hvad det indebærer af sårbarhed og uperfekthed, siger hun.

Selv kommer Mariyah LeBerg fra en broget baggrund med en dansk mor og en libanesisk far, en opvækst i Gellerupparken og en fortid i Jehovas Vidner.

Som musiker er Mariyah LeBerg lige så divers og har både prøvet kræfter med genrer som reggae, rap og punk, ligesom hun både har optrådt i Kina, USA og flere andre steder udenfor Danmarks grænser.

'Human' er skrevet af Mariyah LeBerg, Nermin Harambasic og Chief 1, der tidligere har vundet Dansk Melodi Grand Prix hele fire gange – senest i 2022, hvor han stod bag sangen 'The Show' fremført af gruppen Reddi.

Hør 'Human' her:

0:00
7

Søren Torpegaard Lund – 'Lige her'

Søren Torpegaard Lund er både sanger og skuespiller og har medvirket i flere store musicals. (Foto: © Lukas Valentin)

En både feminin og maskulin provinsdreng, der nogle gange går i kjole og andre gange i bukser.

Sådan beskriver Søren Torpegaard Lund sig selv. Og netop retten til at være den, man er – også selvom man måske stikker ud fra "normen" – er det budskab, den unge sanger ønsker at få ud over scenekanten i årets Grand Prix.

Det skal han gøre med balladen 'Lige her', som for ham handler om friheden til at turde være lige præcis den, man er.

- Med 'Lige her' rækker jeg hånden ud til alle de mennesker, som altid har været der for mig for at sige, at jeg også vil være der for dem, uanset hvad. Vi er stærke og smukke, som vi er, og vi er nødt til at være der for hinanden, siger han.

De store scener er ikke nyt territorium for Søren Torpegaard Lund, der er uddannet fra Musicalakademiet i Fredericia. I 2021 modtog han Talentprisen ved Reumert-uddelingen, og senest har han fået store roser for sin hovedrolle i Det Kongelige Teaters opsætning af klassikeren 'West Side Story'.

'Lige her' er skrevet af Tim Schou, Steven McClintock, Lasse Storm Olsen og Martin Skriver. Både Tim Schou og Martin Skriver har tidligere repræsenteret Danmark ved Eurovision i henholdsvis 2011 med A Friend In London og 2016 med Lighthouse X.

Hør 'Lige her' her:

0:00
8

Reiley – 'Breaking My Heart'

Reiley er født og opvokset på Færøerne. (Foto: © Reiley)

Der er langt fra Færøerne til Sydkorea, men det er præcis dén rejse, Reiley har været på de seneste år. Den 20-årige sanger, der er opvokset på Færøerne, har nemlig fået stor succes i k-poppens hjemland, hvor han både har optrådt og indspillet musik med ét af landets største k-popbands.

Nu er turen så kommet til Dansk Melodi Grand Prix, hvor Reiley i år gør sin debut med nummeret 'Breaking My Heart'.

- 'Breaking My Heart' er en slags giftig kærlighedshistorie, hvor jeg romantiserer over en person, som får mig til at føle mig fantastisk, selvom forholdet ikke er godt for mig, siger Reiley, der i øvrigt selv er stor Eurovision-fan:

- Jeg er virkelig spændt over muligheden for måske at repræsentere Danmark og gøre landet stolt i en så ikonisk konkurrence, siger han.

Udover at være et kendt navn i Sydkorea er Reiley også en særdeles populær herre på det sociale medie TikTok, hvor han har mere end ti millioner følgere.

Reiley har skrevet 'Breaking My Heart' sammen med Sivert Hjeltnes Hagtvet, Hilda Stenmalm og Bård Mathias Bonsaksen.

Hør 'Breaking My Heart' her:

0:00