'Hvor hører Krim til...?': Ukraines Grand Prix drukner i storpolitisk skandale

Først blev vinderen af Ukraines Grand Prix udfrittet om Krim. Nu skal hun måske slet ikke til Eurovision alligevel.

Ukrainske Maruv er populær i Rusland, og efter hendes sejr i det ukrainske Grand Prix er det nu kommet så vidt, at vicepremierministeren har udtalt, at 'historien om Ukraines Eurovision-deltager langt fra er slut'. (© UA:PBC / eurovision.tv)

I de fleste lande er det et nogenlunde fredeligt foretagende at afholde en Grand Prix-finale og kåre en vinder.

Men ikke i Ukraine.

Siden den ukrainske sangerinde Maruv i lørdags vandt landets Grand Prix med sangen 'Siren Song', har den ene skandale stået i kø for at afløse den anden, skriver blandt andet Eurovision-sitet Wiwibloggs.

I skrivende stund er det ikke engang sikkert, at Maruv får lov at stille op for landet, når Eurovision løber af stablen i Tel Aviv i Israel til maj.

Hun er nemlig populær i Rusland, hvor hun flere gange har optrådt, og det bryder man sig ikke om i Ukraine. For at sige det mildt.

- Det er dybt kontroversielt for en ukrainsk kunstner at optræde i Rusland, fortæller Matilde Kimer, DR's Rusland- og Ukraine-korrespondent.

Du kan se Maruvs optræden til det ukrainske Grand Prix her.

'Hvor hører Krim til...?'

Efter sin optræden i det ukrainske Grand Prix – kaldet ’Vidbir’ – blev Maruv da også straks udfrittet om sit forhold til netop den upopulære nabo mod nordøst midt under Melodi Grand Prix'et.

Jurymedlemmet Jamala, der selv vandt Eurovision Song Contest for Ukraine i 2016, synes dog ikke, at Maruv svarede klart nok, og besluttede sig derfor for at give hende et eksempel på et spørgsmål, hun kunne blive mødt af til Eurovision.

Hun spurgte:

- Krim, er det Ukraine eller...?

En brødbetynget Maruv bekræftede straks, at den omstridte halvø, der blev annekteret af Rusland i 2014, ’selvfølgelig’ tilhørte Ukraine.

- I Ukraine foregår Grand Prix'et på den måde, at hver kunstner optræder, og så kan dommerne stille spørgsmål, lidt ligesom vi kender det fra X Factor herhjemme, forklarer Matilde Kimer.

- Det var en måde for Jamala at få pakket spørgsmålet ind, men alligevel stille det til Maruv. Jamala er selv en meget politiseret kunstner, og hun vandt selv Eurovision i 2016 med en dybt politiseret sang.

Jamala vandt Eurovision 2016 med sangen '1944', som Matilde Kimer mener er så politisk ladet, at man skal være både 'døv og blind' for ikke at kunne se det. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

Skal aflyse russiske koncerter

De politiske undertoner stoppede dog ikke her.

Inden telefonafstemningen begyndte, læste Grand Prix'ets vært, Serhiy Prytula, nemlig et notat op, han havde fået i hænderne af tv-stationen UA:PBC, der afholder Grand Prix'et.

Heri stod der, at man forbeholdt sig ret til at afvise vinderen af Melodi Grand Prix'et.

- Ukraines svar på DR har sagt, at man gerne vil acceptere Maruv, så længe hun altså går med til at aflyse de koncerter, hun har planlagt i Rusland, siger Matilde Kimer.

- Nu står Maruv så og skal vælge mellem at aflyse to russiske koncerter eller være Ukraines repræsentant til Eurovision.

Det valg har hun fået 48 timer til at tage.

Vicepremierminister blander sig

Som om det ikke var nok, luftede landets vicepremierminister, Vyacheslav Kyrylenko, sin uenighed med lørdagens resultat, efter Maruv blev kåret som vinder.

- Ukraines repræsentant kan ikke være en kunstner, der har turneret i besættelsesmagten, planlægger at gøre det fremadrettet og ikke kan se noget uacceptablet i dette. Derfor er historien om Ukraines Eurovision-deltager langt fra slut, skrev han på Twitter.

- Det er selvfølgelig vildt flabet, at vicepremierministeren blander sig på Twitter, men det er samtidig ikke specielt overraskende, lyder det fra Matilde Kimer.

Ukrainsk tv har i skrivende stund endnu ikke bekræftet, hvorvidt Maruv kan se frem til rent faktisk at repræsentere de blågule, ukrainske farver til Eurovision.

Maruv har kommenteret forløbet i et opslag på sin Facebook-side. Det er pt. blevet delt næsten 3.000 gange. (© Maruvs officielle Facebook-side)

Kimer: Ukraine er et land i krig

Maruv selv har til gengæld været ude at kommentere den storpolitiske sag i et opslag på sin Facebook-side.

- Jeg er ukrainer, jeg elsker mit land, og jeg er stolt over at skulle repræsentere Ukraine i Tel Aviv, lyder det blandt andet i opslaget.

I opslaget forklarer hun også, at hun i kontrakten fra ukrainsk tv angiveligt bliver pålagt ikke at improvisere på Eurovision-scenen, ligesom hun skal opfylde alle krav og instruktioner fra tv-stationen UA:PBC. Og nå ja, så må hun ikke tale med journalister, uden at tv-stationen har godkendt det.

Overtræder hun blot ét af punkterne i kontrakten, pålægges hun en bøde svarende til omkring 500.000 danske kroner.

Maruv beder til slut i Facebook-opslaget om støtte fra den internationale presse og Eurovision-fansene, idet hun ser ’åbenlyse forsøg’ på at få hende til at nægte at repræsentere Ukraine.

- Ukraine er et land i krig, og derfor er det kunstneriske miljø også politiseret, forklarer Matilde Kimer.

- Det hele er et udtryk for, at man i Ukraine er super optaget af, hvem der får lov til at repræsentere den ukrainske identitet.

Eurovision Song Contest 2019 finder sted 14., 16. og 18. maj. Danmark er med i den anden semifinale, 16. maj, mens Ukraine deltager i den første semifinale.

Facebook
Twitter