'Hvorfor står den tykke flodhest og danser på min tv-skærm?' Sangerinde blev lagt for had efter Grand Prix-sejr

Livet for den israelske Eurovision-vinder Netta Barzilai har ændret sig drastisk siden sidste års triumf.

- Vinderen af Eurovision Song Contest 2018 er: Israel!

Sådan lød det, da den israelske sangerinde Netta Barzilai sidste år blev kronet som vinderen af den historiske sangkonkurrence med sangen 'Toy'.

Med sejren sikrede hun Israel sit fjerde Grand Prix-trofæ og det ærefulde hverv som værter for dette års konkurrence. Men Eurovision-triumfen betød samtidig, at den unge sangerindes egen tilværelse ændrede sig drastisk.

Før sin sejr var 26-årige Netta Barzilai et stort set ukendt navn i Israel og tjente til dagen og vejen ved at optræde med sin musik på restauranter og barer i hjembyen Tel Aviv.

Men efter Eurovision-sejren er hun blevet en superstjerne i hjemlandet, ligesom hun har opnået stjernestatus i andre dele af Europa - en status, som har medført priser og roser, men også masser af had.

- Jeg er blevet mødt med rigtig meget had. Det har været hårdt. For bare et år siden var jeg helt anonym, og nu er jeg et kendt ansigt og en person, mange har en holdning til. Jeg er jo bare en 26-årig sangerinde, men pludselig skal jeg håndtere tusindvis af hadbeskeder hver eneste dag, fortæller Netta Barzilai til DR.

Se Netta synge 'Toy' ved Eurovision Song Contest 2018 her:

Bliver kaldt 'klam' og 'tyk som en flodhest'

Lige så populær som sangerindens Grand Prix-bidrag og den tilhørende'hønsedans' - som selv Israels præsident, Benjamin Netanyahu senere imiterede - har været, lige så mange har rynket på næsen af Netta Barzilais musik og fremtoning.

- Prøv at gå ind på hvilket som helst af mine opslag på Instagram, og kig i kommentarerne. Folk er så negative. 'Hvorfor står den tykke flodhest og danser på min tv-skærm? Jeg er ved at kaste op. Hun er så klam. Og hvad sker der for de her mærkelige kyllingelyde? Den sang giver jo ingen mening', fortæller Netta Barzilai om de hadske kommentarer, hun dagligt modtager på sine sociale medier.

Hun forklarer, at selvom kommentarerne går hende på, så er hun dog med tiden blevet så hårdhudet, at de negative kommentarer ikke påvirker hende i samme grad, som de tidligere har gjort.

- Før var jeg blevet ked af det og havde gemt mig væk derhjemme, men jeg er blevet stærkere. I dag står jeg op for mig selv - og hvis nogen står i vejen for mig, så skal de flytte sig, for jeg har fart på og har ikke tid til den slags negativitet.

Tidligere i år udgav Netta Barzilai singlen 'Bassa Sababa', en lyrisk langefinger til hendes kritikere. 'Jeg groede en tykkere hud, jeg spiser dig,' synger hun i nummeret, mens hun i den tilhørende musikvideo forvandler sig til et stort, lyserødt næsehorn, der tromler sine kritikere ned én for én.

Hør nummeret 'Bassa Sababa' her, mens du læser videre:

Får rørende breve fra ofre for voldtægt

Selvom indbakken til tider har været fuld af kritik og negativitet, så har Netta Barzilais Grand Prix-vinder 'Toy', der blandt andet var en kommentar til #metoo-bevægelsen, også affødt mange positive reaktioner.

- Jeg har fået så mange positive beskeder og breve fra unge drenge og piger, som fortæller, at jeg har ændret deres liv, og hvordan de nu kan gå i skole med hovedet højt på grund af mit budskab. Fra kvinder, der nu kan gå ind i en tøjbutik uden at skamme sig over deres kroppe.

- Og fra ofre for overgreb og voldtægt, som fortæller mig, at 'Toy' har fyldt dem med selvtillid og givet dem mod på tilværelsen igen, siger Netta Barzilai og fortæller, at beskederne har rørt hende dybt.

- På mange måder er jeg blevet den rollemodel, jeg selv manglede, da jeg var barn. Jeg er meget stolt over at have den effekt på andre mennesker, og det bekræfter mig blot i, at selvom jeg modtager masser af had, så har jeg en klar grund til at fortsætte med at lave musik.

Da britiske prins William sidste år besøgte Israel, mødtes han med Netta Barzilai. (Foto: Pool © 2018 Getty Images)

Tager afstand fra boykot af israelsk Grand Prix

Siden sidste års Grand Prix-triumf har Netta Barzilai fortsat sin musikalske karriere og udgav fredag den dugfriske single 'Nana Banana' - et nummer, hun også skal optræde med ved næste uges store Eurovision-finale i Tel Aviv.

Hør 'Nana Banana' her:

Netta Barzilais optræden bliver samtidig startskuddet på et af de mest kontroversielle Grand Prixer i flere år.

De sidste mange måneder har flere organisationer og kendte navne - herunder de danske skuespillere Jesper Christensen og Anne Marie Helger - opfordret til boykot af et Eurovision på israelsk jord, ligesom der har været demonstrationer og protester i flere af årets deltagerlande, herunder Danmark.

Netta Barzilai har tidligere over for DR taget afstand fra boykot-bevægelserne.

- Jeg er ikke en politisk person, og jeg mener, at hele grundlaget for Eurovision er upolitisk. Konkurrencen blev skabt i 1950'erne for at samle et splittet Europa efter 2. verdenskrig – dét er konceptet bag Eurovision for mig. Så hvis folk vælger at boykotte konkurrencen, så går de i mine øjne faktisk mod det, de selv tror på. Det handler om musik og kærlighed, ikke politik, har hun tidligere udtalt til dr.dk.

Netta Barzilai er blevet et stort navn i Israel, hvor hun også er kendt som et modeikon, og tidligere i år gik hun model ved den israelske modeuge. (Foto: pressefoto)

Da Netta Barzilai tidligere i år gæsteoptrådte i det franske Melodi Grand Prix, løb en demonstrant på scenen lige efter hendes optræden for at protestere mod Israels rolle som værter for Eurovision og opfordre franskmændene til at trække sig fra konkurrencen.

Dengang fortalte den israelske Grand Prix-vinder til DR, at hun ikke var overrasket over kritikken, men at hun samtidig mente, at demonstranterne ikke bør rette deres vrede mod hende.

- Alt det her har intet med mig at gøre. Seriøst, jeg er en 26-årig musiker og sangskriver, jeg er ikke politiker. Jeg er israeler, jeg elsker mit land, og hvor jeg kommer fra, men jeg er ikke Israels ansigt udadtil. Jeg er bare mig. Jeg er Netta.

Årets Eurovision Song Contest finder sted i Tel Aviv i Israel, og du kan følge med i årets konkurrence, når DR1 og DRTV sender de tre Grand Prix-shows live den 14., 16. og 18. maj.

Danmark deltager i årets anden semifinale torsdag den 16. maj, hvor 20-årige Leonora med nummeret 'Love Is Forever' skal repræsentere de rød-hvide farver.

Facebook
Twitter