- Boykot Eurovision i Israel!
Sådan lyder opfordringen fra foreningerne Boykot Israel, Palæstina Aktion, Ungdomsfronten og International Forum op mod årets danske Melodi Grand Prix, der afvikles i Boxen i Herning lørdag aften.
Her skal den danske repræsentant til årets Eurovision Song Contest, der i år afholdes i Tel Aviv i Israel, findes - men det er ikke alle, der er tilfredse med det israelske værtsskab.
Således har foreningerne, der arbejder for en generel boykot af Israel, varslet en demonstration foran Boxen.
DR's underholdningsredaktør, Jan Lagermand Lundme, hilser demonstranterne velkommen.
- Jeg synes, det er helt fint, de møder op. Vi lever i et demokrati, hvor man har mulighed for at ytre sine holdninger, og de er naturligvis velkomne.
Med lørdagens demonstration opfordrer folkene bag samtidig DR til at trække sig fra årets internationale konkurrence.
Det kommer dog ikke til at ske, lyder meldingen fra Jan Lagermand Lundme.
- For mig er det utrolig vigtigt at skille tingene ad. EBU (arrangøren af Eurovision Song Contest) er en ikke-politisk organisation, og Eurovision Song Contest er heller ikke politisk. Sådan skal det forblive. Reglerne er, at hvis man vinder, så er man vært året efter. Det er det, jeg forholder mig til, siger han og tilføjer:
- EBUs formål med Eurovision er at lave et møde om musikken alle landene imellem, og det er dét, der skal være i fokus.
Eurovision-vinder afbrudt af demonstranter
Tidligere har organisationer og demonstranter i flere andre europæiske lande også opfordret til en boykot af årets Eurovision Song Contest.
Da Spanien i januar afholdt deres Grand Prix-finale, var en flok demonstranter således mødt op uden foran det tv-studie, hvor finalen blev optaget.
Endnu vildere gik det for sig i Frankrig, hvor demonstranter indvaderede scenen under live-sendingen af både semifinalen og finalen af det nationale Melodi Grand Prix.
Med sig havde demonstranterne store skilte med ordlyden 'Nej til Eurovision 2019 i Israel', og den ene af demonstrationerne fandt sted lige efter, at sidste års israelske vinder, sangerinden Netta Barzilai, havde optrådt på scenen.
Netta Barzilai, der sidste år tog Europa med storm med sit virale hønsehit 'Toy', er ikke forbavset over, at Israels værtsskab bliver mødt af kritik.
- Jeg er ikke overrasket over kritikken, men jeg bliver heller ikke stødt over folks holdninger, for det her handler ikke om mig, så det må være folks eget problem, siger hun til dr.dk.
- Alt det her har intet med mig at gøre. Seriøst, jeg er en 26-årig musiker og sangskriver, jeg er ikke politiker. Jeg er israeler, jeg elsker mit land, og hvor jeg kommer fra, men jeg er ikke Israels ansigt udadtil. Jeg er bare mig. Jeg er Netta.
Netta har netop udgivet sin nye single 'Bassa Sababa', som du kan høre her:
'Boykot er ikke løsningen'
Allerede få dage efter den israelske Eurovision-sejr i 2018 blev der i flere deltagerlande startet underskriftsindsamlinger for en boykot af Israel som Eurovision-værtsland.
I Island har mere end 27.000 personer skrevet under på en opfordring til islandsk tv om at boykotte årets Grand Prix.
I efteråret opfordrede en række kendte danskere - herunder skuespillerne Jesper Christensen og Anne Marie Helger - sammen med 127 andre europæiske kulturpersonligheder ligeledes til en boykot af Eurovision Song Contest i Israel.
Netta Barzilai mener ikke, at en boykot er løsningen, uanset om man bryder sig om Israel eller ej.
- Jeg er ikke en politisk person, og jeg mener, at hele grundlaget for Eurovision er upolitisk. Konkurrencen blev skabt i 1950'erne for at samle et splittet Europa efter Anden Verdenskrig – dét er konceptet bag Eurovision for mig. Så hvis folk vælger at boykotte konkurrencen, så går de i mine øjne faktisk mod det, de selv tror på.
- Jeg synes, at folk skal komme til Israel og være med til at gøre Eurovision upolitisk. Det handler om musik og kærlighed, ikke politik, siger hun.
Årets Eurovision Song Contest finder sted i Tel Aviv i Israel til maj.
Hvem der skal repræsentere Danmark, afgøres i Dansk Melodi Grand Prix lørdag aften. Du kan se med fra klokken 20 på DR1 og DR TV - også hvis du sidder i udlandet.