Jamen, det ligger da ikke i Europa!

År for år kommer flere lande med i Melodi Grand Prix. Men hvor går Europas grænser egentlig, når det kommer til tv-underholdning?

Et spørgsmål, som optager mange, er, hvorfor et europæisk Melodi Grand Prix i år finder sted i Aserbajdsjan - et land i Kaukasus, som ikke normalt regnes som en del af Europa. Det spørgsmål svarer kommentator og Grand Prix-ekspert Ole Tøpholm på, i et interview til dr.dk/grandprix.

- Aserbajdsjan er medlem af den europæiske tv- og radiounion, EBU, og det er de, fordi landet på forskellige områder betragtes som en europæisk nation liggende på det alleryderste hår. De er også accepteret som europæiske i sportsverdenen og de er medlem med Europarådet. Og derfor er det kun naturligt, at de er med i EBU og har ret til at være med i Melodi Grand Prix, siger Ole Tøpholm.

Landet, der ligger i det østlige Kaukasus, er da heller ikke så langt væk, som mange måske går og tror.

- Rent geografisk er der faktisk en lille nordvestlig del af Aserbajdsjan, der formelt ligger i Europa, og det er altså nok, fastslår Ole Tøpholm.

Hvor godtfolk er

Siden Eurovision Song Contest blev født i 1956 er fortsat flere lande kommet til. Dengang deltog syv vesteuropæiske lande - hver med to sange - og sidste år i Düsseldorf deltog intet mindre end 43 lande. Og Melodi Grand Prix har ændret sig meget siden dengang, og den udvikling er kun i programmets ånd, mener Tøpholm.

- I gamle dage var det en lukket "Vest-fest", og Melodi Grand Prix var langt mere højtideligt og formelt. Det var umuligt for østlandene at være med på grund af Jerntæppet, men da Berlinmuren faldt, og Østeuropa havde mulighed for at komme med i EBU, så var det oplagt, at de også kom med i Grand Prix, fortæller Ole Tøpholm.

Aserbajdsjan selv var med første gang i 2008, hvor også San Marino havde sin debut, men det tyder ikke umiddelbart på, at flere lande kommer med i den nærmeste fremtid.

- Vi er på det niveau, som Melodi Grand Prix kan bære. Det kan ikke bære en tredje semifinale. Vi er ved at nå toppunktet. Men man kunne forestille sig Kosovo, som et land der i fremtiden kunne komme med, siger Ole Tøpholm.

Grus i maskineriet

Allerede fra konkurrencens fødsel har det været svært at skille Grand Prix-scenen fra den politiske scene, men ifølge Grand Prix-ekspert Ole Tøpholm, er det noget, som sådan et program skal hæve sig over.

- Det er netop et underholdningsprogram, og det skal forene mennesker på en måde, hvor man ser bort fra politiske uenigheder til dagligt, mener Ole Tøpholm.

Når finalen i Eurovision Song Contest løber af stablen i Baku 26. maj, er det ikke første gang, at et Grand Prix foregår uden for Europas formelle grænser. I 1998 vandt den israelske transseksuelle sanger Dana International det europæiske Grand Prix i Birmingham, og året efter fandt konkurrencen sted i byen Jerusalem i Mellemøstens outsider-nation Israel.

Dengang skabte Eurovision debat, da mange mente, at Israel ikke hørte til Europa og fordi landets politiske klima var præget af uro. Også i år har debatten om Aserbajdsjans værtskab været præget af modvind.

- Melodi Grand Prix har været holdt i verdens brændpunkter i årtier, og derfor vil man ikke kunne undgå, at tingene bliver blandet sammen. Men når selve showet kører, så handler det om musikken - jeg betragter den politiske debat som opvarmning, siger Ole Tøpholm.

Ole Tøpholm, som vil sidde i den danske kommentatorboks under afviklingen af dette års Eurovision Song Contest, kender fænomenet fra andre sammenhænge.

- Der gælder de samme principper for Melodi Grand Prix, som når der skal være en stor sportsbegivenhed. Man kan sammenligne med Ukraine, hvor der i år er fodbold EM, og medierne også skriver en masse om politik. Det ligger til menneskers natur, at man blander sport og politik sammen. På samme måde kommer der nu fokus på forholdene i Aserbajdsjan, siger Ole Tøpholm.

Inspiration fra fjerne egne

Trods modstand mod Aserbajdsjans rolle som værtsland fra pressen og forskellige menneskerettighedsorganisationer, mener Ole Tøpholm, at en stor begivenhed som Melodi Grand Prix først og fremmest handler om underholdning, og samtidig er med til at forene Europas mange nationer.

- Hvis der nu ikke havde været det her Melodi Grand Prix, så havde hele Vesteuropa været fuldstændig ligeglad med forholdene i Aserbajdsjan. Så på den måde er det fint, at de er med jo, mener Ole Tøpholm.

Der er derfor al mulig grund til at fokusere på alle de positive effekter, som et Melodi Grand Prix bibringer værtslandet, og glæde os over at blive taget med ud til Europas yderste grænser, understreger han.

- Vi får indblik i, hvad der rør sig i et land, vi normalt ikke hører fra. Det er derfor, Melodi Grand Prix er så spændende, fordi vi kommer helt ud i hjørnerne, hvor vi ellers aldrig befinder os i et musikår, lyder det fra en opstemt Ole Tøpholm.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter