Julie Berthelsen i ny Grand Prix-sang: Drop nu fordommene om Grønland, Danmark!

Sangerinderne Julie Berthelsen og Nina Kreutzmann Jørgensen skal synge på grønlandsk ved årets Melodi Grand Prix.

Nina Kreutzmann Jørgensen (tv.) og Julie Berthelsen skal synge nummeret 'League of Light' ved årets danske Melodi Grand Prix. (Foto: © Emil Nørgaard Stach, Anuuna)

Når årets danske Melodi Grand Prix rammer tv-skærmene den sidste lørdag i februar, bliver det for første gang i 40 år med en sang på grønlandsk i startfeltet.

Nummet 'League of Light' synges nemlig på både engelsk og grønlandsk og fremføres af sangerinderne Julie Berthelsen og Nina Kreutzmann Jørgensen, der begge har grønlandske rødder.

Beslutningen om at fremføre en del af deres Grand Prix-bidrag på deres modersmål var ret ligetil for de to sangerinder.

- Med den her sang repræsenterer vi også Grønland, og for os har det været vigtigt, at man også kan høre det i sangens lyd. Der skulle helt sikkert noget grønlandsk med i teksten for at understrege, hvor vi kommer fra, forklarer Nina Kreutzmann Jørgensen, der bor i Grønland, hvor hun er en populær og etableret sangerinde.

- For os er Melodi Grand Prix gået hen og blevet en kulturting, både i Danmark og internationalt. Det er en mulighed for at fortælle noget om, hvor man kommer fra, og det vil vi gerne, tilføjer Julie Berthelsen.

Første og hidtil eneste gang, at et Grand Prix-bidrag blev fremført på grønlandsk, var i 1979, hvor Rasmus Lyberth sang nummeret 'Faders bøn'.

Se her, hvad dele af den grønlandske tekst i 'League of Light' betyder:

(© Grafik: Pernille Bækholm Sloth)

Vil nedbryde fordomme om Grønland

I deres Grand Prix-bidrag synger duoen på engelsk og grønlandsk, men havde på grund af deres tætte bånd til Danmark overvejet også at synge på dansk.

- Vi havde faktisk snakket om, at vi skulle have noget på dansk med. Julie og jeg taler jo begge sprog og har begge kulturer i os, så det havde givet fin mening, forklarer Nina Kreutzmann Jørgensen.

Med nummeret - som duoen kalder en 'rigtig popbasker' - håber de at være med til at nedbryde nogle af de fordomme, der stadig spøger omkring Grønland og grønlændere.

- For at sige det kort, så ved danskerne for lidt om Grønland. Vi er ikke vores fortid, selvom det er det, mange forbinder os med. Det vil vi gerne gøre op med, for vi har sgu kæmpet for at nå dertil, hvor vi er i dag, siger Julie Berthelsen.

Nina Kreutzmann Jørgensen fortæller, at hun ofte oplever en stor uvidenhed omkring Grønland fra danskernes side.

- Jeg bliver nogle gange overrasket over, hvor lidt danskerne egentlig ved om Grønland, og hvordan vi grønlændere lever vores liv. Der er mange af de klassiske fordomme om, at vi for eksempel drikker for meget, der desværre stadig lever i dag, siger hun.

I 2010 var Julie Berthelsen sammen med Felix Smith vært ved Dansk Melodi Grand Prix. I år står hun igen på Grand Prix-scenen. Denne gang som deltager. (Foto: © Bjarne B. Hermansen)

Kæmpede med både at føle sig grønlandsk og dansk

39-årige Julie Berthelsen er barn af en dansk far og en grønlandsk mor, og ligesom mange andre grønlændere har hun en tæt forbindelse til sine rødder i begge lande.

- 'League of Light' handler om den dualitet, som vi selv begge lever med. Vi holder både af Danmark og Grønland. Vi hører til to steder og lever med hjerterne delt. Særligt mig, som jo har boet i Danmark i mange år, siger Julie Berthelsen, der flyttede fra Nuuk til Aarhus som 19-årig.

For hende har det ikke altid været nemt at føle sig både dansk og grønlandsk.

- Jeg har haft mange identitetsproblemer op gennem mine 20'ere, men er i dag nået til et sted, hvor jeg mere ser det som en gave, at jeg har begge kulturer med mig. Jeg kunne godt tænke mig, at der var flere grønlændere, der så på det på den måde, siger hun.

Også Nina Kreutzmann Jørgensen har oplevet en indre splittelse i forhold til sin kulturelle og sproglige identitet. Hendes mor er halvt dansk og halvt grønlænder, og sangerinden er vokset op med dansk som modersmål.

Alligevel føler hun sig helt igennem grønlandsk.

- Jeg føler mig 100 procent som grønlænder, men er vokset op med, at vi snakkede dansk derhjemme, og at jeg blev undervist på dansk i skolen. Dansk er mit modersmål, og selvom jeg snakker grønlandsk, så er det slet ikke flydende, siger hun og fortsætter:

- Det har været hårdt, og der har været tidspunkter, hvor jeg ikke følte mig god nok, men den følelse er heldigvis væk i dag. På et tidspunkt skrev jeg en plade med sange på dansk, og dér lærte jeg at acceptere mig selv og stå ved mit modersmål. Jeg er en dansktalende grønlænder, og det er jeg stolt af.

Hjemme i Grønland er Nina Kreutzmann Jørgensen en etableret og kendt sangerinde. Her ses hun i 2004, da hun overrakte den grønlandske folkegave til Kronprinsparret i forbindelse med deres bryllup. (Foto: © Martin Lehmann)

Nu glæder duoen sig til at dele et lille stykke af dem selv og deres kultur, når de den 23. februar går på scenen ved Dansk Melodi Grand Prix 2019, der afholdes i Boxen i Herning.

- Det er syret og totalt optur, at vi skal være med i Grand Prix'et. Vi har begge fulgt med og set showet, siden vi var små, siger Nina Kreutzmann Jørgensen og tilføjer:

- Nu skal jeg stå på en Grand Prix-scene - det havde jeg aldrig troet, jeg skulle!

Hør Grand Prix-bidraget 'League of Light' her: