Jury blev fyret lige inden Grand Prix-finalen - og nu undrer fans sig over stemmerne

Det er meget mærkeligt, mener Eurovision-ekspert efter årets store show.

Sangerinden Zena fra Hviderusland endte på en 25. plads i dette års Melodi Grand Prix-finale - kun 'overgået' af Storbritannien som blev nummer sjok. (© Henrik Montgomery/Scanpix)

Få timer inden den store Eurovision-finale i Israel blev showet ramt af en skandale. Hele juryen fra Hviderusland blev diskvalificeret, fordi de fem jurymedlemmer havde afsløret i et interview, hvordan de stemte i semifinalen.

Det er strengt forbudt og i strid med Eurovision Song Contests regler at oplyse, hvordan stemmerne bliver fordelt, inden finalen er overstået.

Og det fik altså konsekvenser for juryen, oplyser Eurovisions presseafdeling til mediet Eurovoix, og i stedet bestemte arrangøren, hvem der skulle have de hviderussiske stemmer.

- For at være i overensstemmelse med Eurovisions afstemningsbestemmelser har EBU afskediget den hviderussiske jury fra finalen. Et estimeret resultat godkendt af revisorerne vil blive brugt til at bestemme, hvem der bliver tildelt de hviderussiske points, lyder den officielle forklaring.

Usædvanlig pointgivning

Men hvad dét egentlig dækker over, er lidt af et mysterium for alle andre end EBU.

Faktum er dog, at der i finalen dukkede en repræsentant fra Hviderusland frem på skærmen og afgav nogle usædvanlige stemmer, herunder 12 point, som er det højest mulige, til værtslandet Israel.

Det var i øvrigt de eneste jurypoint, som Israel overhovedet fik i finalen.

Og den hviderussiske afstemningsfadæse vækker undren, mener Eurovision-ekspert Rasmus Petersen, som står bag Eurovision-siden eurovisionworld.com.

Se Hvideruslands egen sang, der blev nr. 25 ud af 26 lande i finalen

- Jurystemmerne bliver gjort ugyldige, men alligevel ser vi en repræsentant fra Hviderusland, som opgiver juryens stemmer og giver Israel 12 point, hvilket jeg finder meget mærkeligt. Lad os få noget gennemsigtighed i det her, siger han og uddyber:

- Der er ikke nogen, der véd, hvor de stemmer kommer fra. Det er lidt som en hemmelig klubs resultater, der træder ind uden nogen forklaring. EBU går ind for åbenhed i alt, hvad der sker i de deltagende lande, men lige her, når det drejer sig om deres egen andedam, er de meget lukkede, siger han og uddyber.

- Jeg kan ikke forstå, hvorfor de ikke vil offentliggøre, hvordan de her stemmer bliver til, siger han.

Hver en stemme tæller

Flertallet af Hvideruslands mystiske finalepoint fra juryen fordelte sig på lande, der ellers ikke gjorde sig stort bemærkede ved dette års finale og har ikke haft indflydelse på vindersangen.

Men i princippet kan hver en stemme tælle, påpeger Rasmus Petersen.

- Alle stemmer har betydning og meget få stemmer kan afgøre Eurovision. Danmark var jo selv kun ét enkelt point fra ikke at komme i finalen i år, forklarer han.

Det er ikke første gang, der er pointskandaler til Eurovision. Én af de mere legendariske stod Danmark selv for, da Hilda Heick var en del af fagjuryen til Eurovision i 2016 og skulle rangere sine stemmer.

Hun havde desværre misforstået pointsystemet og gav derfor sin favoritsang færrest point, mens den sang, hun syntes, klarede sig dårligst - et heavyrockband fra Georgien - fik hendes toppoint.

Det har ikke været muligt at få en forklaring på Hvideruslands stemmer fra Eurovision-chef, Jon Ola Sand.

Facebook
Twitter