Kaos fire uger inden showet: Rusland er ude af Grand Prix

Russisk tv vil ikke vise Eurovision Song Contest. Og derfor er de nu udelukket fra konkurrencen.

Dima Bilan vandt Melodi Grand Prix i 2008 og bragte konkurrencen til Rusland for første gang. Men i år er de ude af konkurrencen. (Foto: Indrek Galetin © EBU)

Bare fire uger inden verdens største popfest skal finde sted i Ukraines hovedstad, Kiev, er et af deltagerlandene nu sensationelt ude af konkurrencen.

Det er Rusland, der i protest mod værtslandet nægter at transmittere Eurovision Song Contest i tv. Og når de ikke vil sende showet, så kan de heller ikke deltage, gør den europæiske tv-union, EBU, det nu klart.

- Det er ikke længere muligt for Rusland at deltage i Eurovision 2017, slår EBU fast i en pressemeddelelse torsdag aften.

Rusland: Fuldstændig urimeligt

Beslutningen er kulminationen på en langstrakt og bitter konflikt mellem Rusland og Ukraine i Grand Prix. De ukrainske sikkerhedsmyndigheder forbød nemlig i marts årets russiske deltager Julia Samoylova at rejse ind i landet, da hun tidligere har optrådt på Krim-halvøen, som Rusland har annekteret.

EBU har som nødløsning tilbudt Rusland at finde en anden deltager eller lade Julia deltage via satellitforbindelse, men det afviser russisk tv.

- Kanal 1 finde den ukrainske afvisning fuldstændig urimelig. Grunden til det er selvfølgelig Ukraines forsøg på at politisere konkurrencen, hvis mål gennem 62 års historie har været at forene mennesker, siger russisk tv i pressemeddelelsen ifølge fanmediet Wiwibloggs. De kan dog heller ikke bruge EBUs forslag:

- EBU tilbyder muligheden for, at Julia Samoylova kan deltage på afstand, eller vi kan erstatte hende med en anden deltager. Men Kanal 1 har sagt, at begge muligheder er uacceptable.

DRs kommentator: Dybt beklageligt

Rusland kom med i Melodi Grand Prix i 1994 og har siden været et af de mest succesfulde deltagerlande med sejren i 2008 som foreløbigt højdepunkt. Men i 2017 må tv-seerne altså undvære russisk deltagelse.

- Det er dybt beklageligt og ærgerligt, at konflikten mellem Rusland og Ukraine har bredt sig til noget så fredeligt som et underholdningsprogram, der ellers har til hensigt at samle fremfor at splitte, siger DRs Grand Prix-kommentator, Ole Tøpholm.

EBU beklager også, at Rusland ikke kan deltage og fordømmer i stærke vendinger de ukrainske myndigheders beslutning om at forbyde indrejse til årets russiske deltager.

- Det underminerer den integritet og apolitiske natur, som Eurovision Song Contest har, og dens mission om at samle alle nationer i venlig konkurrence, siger Frank Dieter Freiling fra EBUs øverste myndighed i Grand Prix-spørgsmål, referencegruppen.

Eurovision Song Contest sendes tirsdag 9., torsdag 11. og lørdag 13. maj på DR1. Danmarks Anja Nissen er med i semifinale nr. 2 om torsdagen.