Konflikt, konfetti og kaos: Grand Prix skubber Ukraine mod Europa

Årets Eurovision har hverken manglet drama på scenen eller i kulissen. Det var dog en anden stor begivenhed, der stjal ukrainernes opmærksomhed i denne uge, siger korrespondent Matilde Kimer.

Portugal og Salvador Sobral vandt suverænt årets Eurovision Song Contest, der har været plaget af konflikter op til showet. (Foto: SERGEY DOLZHENKO © Scanpix)

Konfettien er fejet op, lysene er slukket og de tilrejsende fans er på vej hjem efter årets Eurovision Song Contest i den ukrainske hovedstad Kiev.

Og ifølge DR Nyheders korrespondent i Ukraine Matilde Kimer kunne ukrainerne ikke have håbet på mere.

- Jeg tror overordnet, at man er tilfreds med afholdelsen af Eurovision. At sikkerheden, minus en enkelt bar numse på scenen, var i top, og at det forløb, som det plejer i andre europæiske hovedstæder, siger hun fra Ukraine.

Ukraine mod Rusland

Ugerne op til den store konkurrence var dog plaget af en storpolitisk konflikt mellem Ukraine og naboerne i Rusland.

Ukraine nægtede den russiske deltager at rejse ind i Ukraine til Eurovision, da hun i 2015 optrådte på den omstridte halvø Krim, hvilket er et brud på ukrainsk lovgivning.

Julia Samoylova blev nægtet at rejse ind i Ukraine, fordi hun optrådte på Krim-halvøen i 2015. (Foto: MAXIM SHIPENKOV © Scanpix)

Den overordnede arrangør af Eurovision Song Contest, European Broadcasting Union, forsøgte flere gange at løse konflikten. Man tilbød blandt andet, at Rusland kunne deltage via en satellitforbindelse. Lige lidt hjalp det, og Eurovision blev uden russisk deltagelse.

Og det var da et ansigtstab, da Eurovision her i ugen meddelte, at man måske udelukker Ukraine næste år, for hvad der kunne kaldes "usportslig opførsel", siger Matilde Kimer.

Angreb under show

Da værterne bød velkommen til årets show i Kiev, skulle man måske tro, at der var lagt låg på konflikten mellem de to lande. Det var dog ikke tilfældet.

Kort tid før showet begyndte, kostede et granatangreb i byen Avdivka i det østlige Ukraine fire civile livet. Angrebet fik den ukrainske præsident Petro Porosjenko og førstedamen til at aflyse deres besøg til konkurrencen.

- De signalerede dermed, at krigen og dens tab har større prioritet, siger Matilde Kimer og uddyber.

- Det, tror jeg, var et vigtigt signal at sende til den del af den ukrainske befolkning, der har været frustrerede over at se sådan en folkefest i hovedstaden, mens både civile og soldater dør.

Angebet i Avdiivka kostede fire mennesker livet. Her ses observatører inspicere området. (Foto: VALERI KVIT © Scanpix)

Rykker tættere på Europa

I ugen op til Eurovision var fokus naturligt nok på konkurrencen i store dele af Europa. Ifølge Matilde Kimer var det dog en anden stor begivenhed, der stjal opmærksomheden i værtslandet.

- Den største sejr i denne uge er ikke Eurovision, men den endelige vedtagelse af visumfrihed for ukrainere i EU, fortæller korrespondenten.

Eurovision er dog et tegn på den retning Ukraine har i øjeblikket.

- På sin vis er Eurovision jo et symbol på medlemskabet i den europæiske familie.

Følg os på Facebook og Twitter

Seneste nyt om Grand Prix: