Kontroversiel Eurovision-vinder ændrede verden: Du er stærkere, når du er dig selv

Siden sin Eurovision-sejr i 2014 har østrigske Conchita brugt sin berømmelse til at ændre verden. I aften vender hun tilbage på dansk tv.

(Foto: YVES HERMAN © Scanpix DR)

- 'Denne aften er dedikeret til alle dem, der tror på en fremtid i frihed og fred. I ved, hvem I er. Vi er forenede! Vi er ustoppelige!

Den 10. maj 2014 ytrede den nyslåede vinder af Eurovision Song Contest disse ord fra scenen i verdens største underholdningsprogram, der blev afholdt i Danmark.

Det var den østrigske dragqueen Conchita, med det borgerlige navn Thomas Neuwirth, der med sin sang 'Rise Like a Phoenix' øjeblikkeligt blev et ikon for seksuelle minoritetsgrupper i hele Europa.

- Det betyder meget, når en af 'vores egne' vinder i så markant et show som Eurovision Song Contest. Jeg følte, det havde en

effekt
i form af at skabe intern
solidaritet
og stolthed blandt
LGBT
-personer, siger Peder Holk Svendsen, der er forperson i
LGBT
Danmark, Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner, og fortsætter:

- Og så har den opmærksomhed omkring hende jo også skabt en synlighed om

LGBT
-problematikken, som er meget vigtig. Så Conchita har været en formidabel ambassadør for de seksuelle minoriteter, siger han.

I aften er Grand Prix-ikonet så tilbage på dansk grund, når hun indtager scenen som gæstestjerne i Dansk Melodi Grand Prix 2018 live fra Aalborg.

Dr.dk fangede den skæggede Eurovision-dronning før hendes optræden for at høre, hvad hun selv tænker om sin rolle som et

LGBT
-ikon.

- Jeg har altid været en meget politisk person, og jeg vil gerne have, at min Eurovision-sejr handler om andet end bare mig. Jeg synes, det er nødvendigt at vise og fortælle unge mennesker, at man er stærkere, når man er sig selv, og at det nok skal blive bedre med tiden, når man ikke lader sig kue. Og særligt i disse tider med Donald Trump er man også nødt til reagere på uretfærdigheder, siger Conchita.

Musik før politik

Sangerinden har efter sin sejr for fire år siden udnyttet sin position som talerør for seksuelle minoriteter i kampen for bedre rettigheder for de mindretal, der findes rundt omkring.

Hun har optrådt til adskillige pride-parader rundt omkring i Europa, ligesom hun også har optrådt og holdt tale for både

Europa-Parlamentet
og
FN
, hvor hun mødtes med den daværende generalsekretær Ban Ki-moon, der udtalte, at 'Conchita er et symbol på, at alle har ret til de samme rettigheder og ret til at leve et
værdigt
liv med stolthed uden at blive diskrimineret'.

Conchita sammen med FNs daværende generalsekretær, Ban Ki-moon, i november 2014. (Foto: Heinz-Peter Bader © Scanpix)

Conchita selv fortæller, at hendes sejrs-ord om at være 'ustoppelig' inspirerede hende til at starte

hashtagget
'TheUnstoppables' (De Ustoppelige), som har til formål at fremme netop alle menneskers ret til et frit liv uden undertrykkelse.

- Jeg kalder mine fans 'The Unstoppables' og opfordrer jo dem og alle andre til at være ustoppelige. Det handler om, at jeg tror på, at man selv skal være en kraft, der ikke er til at stoppe. Det giver en fantastisk følelse af selvsikkerhed, og hvis man prøver at leve sådan, selvom det er svært, så tror jeg på, at det hele nok nok skal gå godt, siger hun.

Men selvom rollen som politisk ikon har fyldt meget for sangerinden, så holder hun fast ved, at hun først og fremmest er musiker, og at hendes karriere handler om musik, før det handler om at holde brandtaler.

0:00

- Jeg tror, der er mange, der ser mig som politisk aktivist, mere end de ser mig som musiker. Og det er også

fair
. Men jeg er musiker, før jeg er politisk aktivist, og jeg føler, jeg har fundet min plads som kunstner. Men samtidig er der er da også politiske undertoner i min musik, som på mit næste album også handler om at fejre sig selv, siger Conchita.

Minoriteter skal passe bedre på hinanden

På trods af at musikken altså kommer i første række, har Conchita alligevel en politisk opsang til sine med-

LGBT
'ere, som hun mener har en
tendens
til at undergrave den fælles kamp, de burde kæmpe.

- Foruden de åbenlyse udfordringer, som der desværre stadig er med hensyn til

basale
rettigheder for
LGBT
'ere i verden, så har vi som fællesskab også et ansvar for at opføre os ordentligt overfor hinanden.

- Der bliver fra egne rækker kigget skævt til feminine mænd eller maskuline kvinder. Der er mange, der rangerer hinanden på dén måde, og som har mange meninger om, hvordan man skal være som

LGBT
'er, siger Conchita, der mener, at løsningen på problemet er ret simpel.

- Vær ordentlig. Lad være med at tro, at du har ret i alt, hvad du mener. Det er virkelig sundt at lytte til andre menneskers meninger. Også selvom det kan være svært at indrømme, at man måske så har taget fejl med nogle ting.

Du kan opleve Conchita på scenen til Dansk Melodi Grand Prix i aften klokken 20 på DR1 og DR TV eller gense hendes optræden fra Eurovision Song Contest 2014 i videoen her.

Facebook
Twitter