Lise Cabble: - Den skal sidde der første gang, man hører den

Lise Cabble kan kunsten at skrive et Grand Prix-hit - og det sværere end at skrive en popsang til radioen. Dr.dk/grandprix har mødt den legendariske sangskriver, som har hele to numre med i Dansk Melodi Grand Prix 2010.

For 15 år siden fik hun hele Danmark til at nynne med på sangen om silkelager, morgenmad på blå altaner og vilde svaner med en af dansk Grand Prix-histories mest atypiske vindersange, 'Fra Mols til Skagen' med Aud Wilken.

Siden er sangskriveren Lise Cabble blevet en af de flittigste deltagere i konkurrencen. I år har hun været med til at skrive hele to af sangene, 'Kæmper for kærlighed' med Sukkerchok og 'Come Come Run Away' med Silas og Kat.

Lise Cabble er på ferie i Thailand under årets danske Melodi Grand Prix, men dr.dk/grandprix mødte hende i december for at høre, hvad det er, der tiltrækker hende til konkurrencen.

Hvor mange sange har du efterhånden haft med i Dansk Melodi Grand Prix?
- Med det her, så har jeg haft ni sange med.

Og hvorfor bliver du som sangskriver ved med at synes, det er sjovt at være med i Melodi Grand Prix?
- Jeg kan selvfølgelig enormt godt lide musik, og så kan jeg godt lide konkurrence, så det er en god kombination af begge dele.

Hvad mener du kendetegner en god Grand Prix-sang?
- Det er sådan én, der skal sidde der første gang, man hører den - og man skal også kunne holde ud at høre den flere gange. Så det skal være noget meget umiddelbart.

Er der andre krav til en Grand Prix-sang end til en hvilken som helst popsang?
- Det er lidt det samme, det er bare endnu mere udpræget med en Grand Prix-sang, hvor man kun har tre minutter. Det er ikke en sang, som kører i rundgang på P3 eller P4, hvor man lige skal vende sig til den. Den skal være der med det samme. Og det er også sværere at lave, skulle jeg hilse at sige!

Har du selv nogen favoritter fra Grand Prix-historien, som du synes, havde fat i noget af det rigtige?
- Hmmm, der er mange! 'Puppet on a String', måske (den engelske Eurovision-vinder fra 1967 med Sandie Shaw, red.).

I år har du to sange med. Kan du prøve at beskrive dem med nogle stikord?
- Nu skal jeg jo ikke afsløre for meget. Men der er fuld knald på den ene, og det er der egentlig også på den anden, men på en lidt mere tilbageholdt måde...

Sidste år var du med til at skrive 'Det' det' til Sukkerchok. Hvordan er deres nye sang, 'Kæmper for kærlighed' blevet til?
- Jeg har skrevet den sammen med Lasse Lindorff og Martin Larsson. Vi skulle prøve at skrive en sang til Sukkerchok, fordi vi synes, det kunne være sjovt, at de var med igen i år. Jeg havde et lille oplæg, og så mødtes vi bare og gik videre med det.

Og hvad med den anden sang, 'Come Come Run Away'?
- Jeg har skrevet den sammen med Simon Munk. Jeg havde skrevet en skitse til den, og så har Simon arrangeret den, og vi har ping-pong'et lidt videre med den.
Til at begynde med gik jeg og tænkte på, hvad der ville være fedt til Grand Prix'et, og det er faktisk første gang, jeg har tænkt på teksten først. Jeg tænkte, det kunne være fedt med to, der ikke kan få hinanden, og de løber - sådan et meget klassisk tema. Jeg plejer egentlig at starte med musikken, men denne gang startede jeg med teksten om nogle "runaway lovers", som jeg tænkte kunne være fedt til Grand Prix'et. Det er egentlig den eneste gang, jeg har startet den vej.

Er du tilfreds med, at det er Silas og Kat, der skal synge den?
- Ja, det synes jeg er helt fantastisk! Brikkerne er faldet meget let på plads. Jeg har det hele tiden sådan, at jeg tænker: Hvornår kommer problemet? For det er gået så let, at det næsten er helt skræmmende.

Har begge sange det, der skal til, for at vinde Dansk Melodi Grand Prix?
- Helt sikkert! Nu har jeg ikke hørt nogen af de andre sange endnu, men jeg satser på, at de her to begge kommer i finalen i Danmark.

Og hvilken af dem hepper du selv mest på?
- Jeg hepper ikke mere på den ene end på den anden. Jeg er fuldkommen delt på midten!

Dansk Melod Grand prix 2010 sendes på DR1 lørdag 6. februar 2010 kl. 20.