Lotte var Danmarks første Eurovision-vært: Det var nok mit bungy-jump

I dag kan Lotte Wæver fejre 50 års-jubilæum som den første danske vært i Det Internationale Melodi Grand Prix. Nu synes hun, at showet er blevet for stort.

-Jeg var jo rystende nervøs, da jeg trådte ind på scenen. Men så fik jeg sagt de første ord, og så faldt det hele på plads. Derfra var det bare en fest, husker Lotte Wæver, der var Danmarks første Eurovision-vært. (© DR)

-Good evening Europe and welcome to Copenhagen…I dag er det præcis halvtreds år siden, at vi for første gang på dansk jord kunne byde velkommen til Eurovision Song Contest. Takket være Grethe og Jørgen Ingmanns sejr det foregående år med sangen 'Dansevise', var Danmark værter den 21. marts 1964.

Tivolis koncertsal i København blev rammen om showet, og værtinden var den dengang 22-årige speaker-pige i DR, Lotte Wæver, der bød hele Europa velkommen.-Egentlig turde jeg ikke, men jeg var jo ung, og så gør man jo nogle dumdristige ting. Det var nok mit bungy jump, siger Lotte Wæver, der i dag er 72 år og pensioneret gymnasielærer.Nervøsiteten blev til en festDengang studerede Lotte Wæver på universitetet, men arbejdede ved siden af som speakerpige i Danmarks Radio. Selv mener hun, at hun blev valgt som vært, fordi hun mestrede både engelsk og fransk, men også fordi hun 'var den eneste af kollegerne, der turde'.-Jeg var jo rystende nervøs, da jeg trådte ind på scenen. Men så fik jeg sagt de første ord, og så faldt det hele på plads. Derfra var det bare en fest, husker Lotte Wæver.

Den 22-årige Lotte Wæver klarede jobbet som vært ved Eurovision helt alene.

Det var første gang i Danmarks Radios historie, at DR skulle producere et stort internationalt show, der skulle sendes live til Europa på både tv og radio. Allerede dengang havde showet 100 millioner seere.Tivoli var et stort arrangement-Jeg bliver blød om hjertet, når jeg tænker på, hvor primitivt og teknologisk uskyldigt det var, siger Lotte Wæver, når hun husker tilbage på dengang, hvor hver deltager sang alene uden baggrundsshow og andet forstyrrende hurlumhej.Men i 1964 syntes Lotte Wæver, at det var en meget stor opsætning, hun skulle være med i. I et klip fra dengang, hvor hun viser rundt i Tivolis Koncertsal før showet, siger hun:-Grand Prix'et i Tivoli er et meget større arrangement, end jeg nogensinde havde forestillet mig.Grand Prix er noget andet i dagDer er ingen tvivl om, at der er sket meget, siden vi havde værtsskabet i 1964. På de seneste 50 år, er det blevet sværere for Lotte Wæver at identificere sig med konkurrencen:-Jeg ser det ikke. Højst det sidste af finalen, så hører jeg vindersangen, men jeg ender med at slukke. Det er for opblæst, for stort, siger Lotte Wæver der foretrækker dengang det hele var mere enkelt og uskyldigt.

Facebook
Twitter