Lyrik-kritiker: Only Teardrops er sølle poesi

Teksten til den danske vindersang imponerer ikke, men det er heller ikke meningen.

Det er ikke nødvendigvis meningen, at en Grand Prix-sang skal være stuor poesi - det handler om, at alle skal kunne forstå den uanset sprog. (© Scanpix/Reuters)

Den danske vindersang Only Teardrops går ikke over i musikhistorien på grund af sin tekst. Sådan lyder det fra lyrik-kritiker og litteraturanmelder ved Weekendavisen Lars Bukdahl.- Når man ser bort fra, at der er mange gentagelser, som der jo tit er i popmusik, er det meget sølle poetisk tekst, siger Lars Bukdahl til Deadline på DR2.

ForvirrendeHan kalder teksten for forvirrende, ikke mindst fordi man aldrig får svar på de mange - åbenbart - retoriske spørgsmål, der stilles hele vejen i gennem.- Det er lidt trist og gråmeleret og meget i kontrast til den vældige trommedans, der foregår, siger han og fortsætter: - Jeg vil sidde her med min lille lyrik-kritiker stemme og sige, at det kunne være så rart, hvis der var noget poesi i de sange, siger Lars Bukdahl.

Det handler om lydenMen det er ikke nødvendigvis meningen, at Melodi Grand Prix-sange skal indeholde stor poesi, fortæller forsker i popmusik ved Det kongelige bibliotek, Henrik Smidt Sivertsen.For det handler om lyd.- Det er blot en vokalharmoni - og det er klangen, der er vigtige. Og man skal også tænke over, at det er ord til en speciel konkurrence, hvor man synger til en masse mennesker, der ikke forstår en, siger Henrik Smith Sivertsen i Deadline. Han henviser til, at Bjørn fra Abba i forbindelse med gruppens Grand Prix-hit Waterloo udtalte:- Det er ikke ordenes betydning, der er vigtig - det er klangen - det er musik.Ordklangen er godOg i den forbindelse er der flere fine ordklang i Only Teardrops:- Melodi Grand Prix er en lukket verden med lyde, og man har forsøgt at få nogle lydmæssige afslutninger på ordet i, der lyder godt - 'hold me' og 'gravity' for eksempel, siger Henrik Smidt Sivertsen. - Der er meget, som tyder på, at den poetiske værdi ikke betyder noget for, om en sang bliver et hit - det betyder måske noget for, om den bliver en evergreen, og det kunne man måske forestille sig om denne her sang, supplerer Lars Bukdahl.

Facebook
Twitter