Markante ændringer i afstemningen til Grand Prix

Resultatet bliver afgjort på en helt ny måde, når vi skal finde vinderen af Melodi Grand Prix 2015.

Basim Melodi Grand Prix 2015
Intet er afgjort, når de fem juryer har givet deres mening til kende på lørdag. Her ses sidste års vinder, Basim. (© dr)

På lørdag blænder DR op for version 2.0 af Melodi Grand Prix; og når vi skal finde vinderen af 2015-udgaven af Danmarks største musikkonkurrence, kommer også afstemningen til at foregå på en helt ny måde.

Fem regionale fagjuryer har nemlig for første gang siden 2008 igen en finger med i spillet, når resultatet afgøres; og så bliver folkets stemmer afsløret på en helt ny måde i årets finale.

De fem regionale juryer – med sæde i henholdsvis Hovedstaden, Sjælland, Midtjylland, Nordjylland og Syddanmark – uddeler deres point til aftenens 10 sange umiddelbart efter alle artister har været på scenen.

Og pointene er helt som vi kender dem fra Eurovision – altså 1-7, 8, 10 og til sidst 12 point, til den sang, juryen bedst kan lide. Det giver i alt 58 point pr. jury, og altså i alt 290 jurypoint.

Folket kan overtrumfe juryerne

Men intet er afgjort, når de fem juryer har givet deres mening til kende. Når alle juryer har afgivet point, får seerne – der har kunnet stemme løs siden første sang gik på scenen – nemlig yderligere fem minutter til at influere på aftenens resultat.

Folket kan dermed omstyrte juryresultatet, for seernes pointsum på 290 point (nøjagtigt det samme antal point, som juryerne ligger inde med) uddeles nemlig procentvis. Hvis en sang altså modtager 10 procent af seernes stemmer, tildeles den også 10 procent af seernes samlede pointsum = 29 point.

Det vil altså sige, at hvis folket stemmer markant på den samme sang, kan deres point ende med at overtrumfe jurypointene – hvis folket eksempelvis ikke er enige med juryerne, og giver sig til at stemme i en anden retning.

Svensk inspiration

Lyder det hele lidt forvirrende? Bare rolig, afstemningsmodellen har allerede vist sit værd!

Den har nemlig været anvendt i det svenske Grand Prix siden 2011, og har skabt uhørt stor spænding, når vores broderfolk har skullet finde deres Eurovision-repræsentant. Således scorede sidste års svenske vinder bare to point mere end sin nærmeste konkurrent, og resultatet var til det allersidste helt umuligt at forudsige.

Der er med andre ord lagt i kakkelovnen til en uhørt spændende afstemning, når vi skal finde vinderen af Melodi Grand Prix 2015 nu på lørdag, 7. februar.

Som altid kan man stemme én gang på hver sang. Det koster 1 kr + alm. takst. Sms-koderne er sang 01, 02 osv. til 1212. Afstemningen starter og slutter, når det annonceres i tv. Ved deltagelse fraskrives 14 dages fortrydelsesret.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk