Meget mere end en skør hønse-sang: Årets Grand Prix-sensation har et alvorligt budskab

I aftes blæste hun hele Europa bag over med sin Eurovision-vinder 'Toy'. Her forklarer vinderen selv, hvad sangen handler om.

- Buck, buck, buck. Cululoo, cululoo!

Der var fuld knald på hønse-lydene, da vinderen af årets Eurovision Song Contest, Netta fra Israel, lørdag aften fik hele Europa til at klukke med på sangen 'Toy'.

Med sit uptempo, K-pop-inspirerede Grand Prix-hit leverede den 25-årige sangerinde en hæsblæsende fest på scenen med dansere, der naturligvis også bevægede sig som høns.

Men bag den umiddelbart glade og festlige popsang gemmer sig faktisk et ganske alvorligt budskab, forklarer Netta selv.

- Sangen er inspireret af #metoo-bevægelsen. Jeg synes, det er fantastisk, at kvinder er begyndt at stå op for sig selv og fortælle om de ting, de har været udsat for. Men sangen er i virkeligheden også en opløftende sang til alle, som har været udsat for chikane eller mobning – til alle, som er blevet nedgjort og fået at vide, at de ikke er smukke, kloge eller gode nok, siger Netta og fortsætter:

- For at opnå succes her i livet behøver du ikke ligne eller opføre dig som flertallet. Det er mit klare budskab med 'Toy'.

Er selv blevet nedgjort

Selvom Netta ikke selv har været med til at skrive sangens finurlige tekst, der er fuld af referencer til moderne popkultur, så kan hun udmærket relatere til sangens budskab, fortæller hun.

- Jeg synger og optræder ud fra min egen, personlige erfaring. Jeg har i årevis fået at vide, at jeg ikke er god nok, og at jeg ikke er smuk nok, så jeg er superstolt over, at jeg nu står her i dag og har overvundet alle de forhindringer, jeg har oplevet i mit liv.

- Samtidig er jeg glad for også at kunne være en inspiration for andre og skabe glæde for folk, der også har været igennem hårde perioder, siger hun.

Netta med sine "kyllinge-dansere" på scenen lørdag aften. (Foto: Rafael Marchante © Ritzau Scanpix)

Klukkelydene symboliserer frygt

Kykkeliky-lyden, som er sangens helt store kendetegn, var en idé, den 25-årige sangerinde selv kom på.

Hun ville gerne tilføje nummeret en skæv lyd, der lød som frygt – fordi frygt for det, der er anderledes, ifølge Netta er den egentlige årsag til, at folk mobber og nedgør andre.

- Kyllinge-lyden var præcis det, nummeret manglede. Folk, der er bange for det anderledes og derfor nedgør andre, er kyllinger. Samtidig synger jeg 'baka', som betyder 'dum' på japansk, forklarer hun.

Nettas budskab, som hun også gentog lørdag aften, da hun stod med trofæet i hånden, er derfor klart:

- Vær ikke bange for at være dig selv og at tænke ud af boksen. Lad intet stoppe dig i at opnå dine drømme. Du skal bare 'go for it'!

Netta vandt lørdag aften Eurovision Song Contest med 529 point - 93 point mere end Cypern på andenpladsen. Sejren betyder, at popkonkurrencen næste år skal afholdes i Israel.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk