Melodi Grand Prix blev et vendepunkt for 29-årige Ihan: 'Det reddede mit liv'

For trommeslager Ihan Haydar var Melodi Grand Prix'et ikke bare en sjov oplevelse. Det blev et vendepunkt, der ændrede hendes liv.

29-årige Ihan Haydar har deltaget i Melodi Grand Prix to gange. Først i 2012 med Soluna Samay og siden i 2022 med rockgruppen Reddi. Begge gange har hun vundet. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Ihan var på udflugt med sin fysikklasse. Det var i hvert fald, hvad hun havde bildt sine forældre ind.

Løgnen holdt dog ikke længe. For da forældrene en aften tændte for fjernsynet kunne de se deres egen datter sidde bag trommesættet til hvad, der lignede alt andet end en klasseudflugt.

Året var 2012, og den dengang 18-årige Ihan Haydar havde - uden sine forældres vidende - takket ja til at spille trommer for sangeren Soluna Samay til det danske Melodi Grand Prix.

Skæbnen ville, at Ihan Haydar ikke bare skulle deltage i Melodi Grand Prix, men vinde det. Og da konfettirørerne sprang, blev den nyudsprungne trommeslager ramt af en kæmpe glædesrus midt på scenen. En rus der, mildt sagt, ikke ramte forældrene i helt samme grad.

- De var rasende, husker Ihan Haydar.

- Både fordi jeg havde løjet, men også fordi jeg ikke havde lyttet til dem. Jeg skulle jo fokusere på mit studie og blive advokat. Ikke musiker.

De sure miner holdt dog ikke længe. Ihan nåede knap nok at vende hjem til Næstved, før den ene nabo efter den anden kom forbi for at lykønske hende med sejren.

- Mine forældre kunne se, hvor lykkelig jeg var. Og det var trods alt det, der betød mest for dem.

Derfor fik unge Ihan også lov af sine forældre til at forfølge musikken.

- Melodi Grand Prix har reddet mit liv. Hvis mine forældre ikke havde oplevet mig vinde det og set hvilke reaktioner det affødte - at jeg rent faktisk var dygtig, og det var noget, man kunne leve af - så havde jeg aldrig fået lov til at fortsætte.

- Jeg tør næsten ikke tænke på, hvad der var sket, hvis ikke vi havde vundet, griner hun.

18-årige Ihan Haydar (til højre i billedet) var med til at vinde det danske Melodi Grand Prix i 2012, da Soluna Samay sang nummeret 'Should've Known Better'. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Melodi Grand Prix gav en klar retning

Oplevelsen i Melodi Grand Prix var dog ikke kun en omvæltning for hendes forældre. Det blev også et vendepunkt i hendes eget liv.

- Det var i det øjeblik, jeg stod på scenen til Melodi Grand Prix, at jeg første gang tænkte: "Fuck, det er dét her, jeg skal med mit liv." Jeg har ikke set mig tilbage siden, og alle valg jeg har taget, har været med henblik på at blive professionel musiker.

- Det var den oplevelse, der åbnede mine øjne for, hvor fedt og sjovt musik er. Det er den bedste beslutning, jeg nogensinde har truffet. Uden det havde jeg aldrig fundet ud af, at det var dét, jeg gerne ville lave resten af mit liv.

Og udover at det gav hende et klart mål i livet, så mener Ihan også, at det har gjort hende til en bedre musiker.

- Melodi Grand Prix har givet mig sindssygt meget. Ikke nok med at man møder en masse fede, søde og dygtige mennesker, man begynder også at se sit virke på en anden måde. På hvordan man skriver sange, hvordan man optræder, og hvordan man appellerer til et meget bredere publikum.

Ihan Haydar med prisen i hånden, da Reddi i 2022 vandt det danske Melodi Grand Prix. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

Hjem til Næstved

Siden deltagelsen i 2012 har Melodi Grand Prix haft en helt særlig plads i Ihan Haydars hjerte.

Det blev starten på hendes karriere, var med til at dygtiggøre hende som musiker og præsenterede hende for en masse gode folk i musikbranchen. Men det var også et sted med plads til forskellighed.

- Melodi Grand Prix er for mig en stor positiv kærlighedsfest. En alsidig kærlighedsfest, hvor der er plads til alt og alle, og hvor man kan prøve både sjove og mærkelige ideer af.

Derfor har hun heller aldrig været i tvivl om, at hun ville stille op igen. Det skulle bare være med det rigtige projekt og den rigtige sang.

Det skete i år, da hun deltog med rockbandet Reddi, hvor Ihan Haydar endnu engang fik lov til at stå på scenen under en regn af konfetti, da vinderen blev udråbt.

Og når Melodi Grand Prix bliver afholdt næste år, kommer det ikke til at ske et hvilket som helst sted. Det kommer nemlig til at foregå i Næstved, Ihans hjemby.

- Jeg synes, det er så sejt og fedt, at det på den måde kommer hjem til min by, året efter vi vandt.

Reddi vandt med sangen 'The Show'. Nu har de udgivet deres anden single 'Bad Pop Song'. Ihan håber derfor også, at de får lov til at åbne ballet, når det løber af stablen i 2023.

- Det ville være det perfekte sted at optræde. Så vil det hele på en eller anden måde hænge sammen.