Mød Solunas trommeslager: Gymnasiepige og beat-dronning

18-årige Ihan Haydar har lært sig selv at spille trommer, og det er hun blevet så sej til, at hun nu skal med til Baku.

Ihan Haydar har spillet trommer i fem år, men aldrig modtaget nogen form for undervisning. Alt hvad hun kan på trommer - og det er ikke så lidt - har hun lært sig selv. Den 18 årige Ihan har rødder i Irak og Kurdistan, men til dagligt går hun i gymnasiet i Næstved.

Da Soluna Samay vandt det danske Grand prix tilbage i januar, lagde næsten alle mærke til den energiske trommeslager, som overbevisende jonglerede trommestikkerne over hovedet. Og netop hendes naturtalent er grunden til, at hun fandt vejen til Grand Prix.

- Der var MGP på min skole, det blev filmet og lagt op på YouTube. En af mine veninder sendte det til Chief1, og han tog kontakt til mig, fortæller Ihan til dr.dk/grandprix.

Store omvæltninger i Ihans livGrand Prix'et i Aalborg var en stor omvæltning for den 18-årige gymnasiepige, der aldrig før havde optrådt for så stort et publikum. Ihan er sidenhen blevet en anerkendt trommestjerne i mange kredse, og på Facebook vokser hendes fanside støt.

- Tiden siden Grand Prix'et har været fantastisk. Men det har også været travlt, for jeg går i 3. G. Men det har været sindssygt sjovt med al den opmærksomhed, fortæller Ihan.

Når Ihan søndag morgen drager østpå med Soluna og resten af bandet, for at gå i gang med forberedelserne til Eurovision Song Contest i Baku, tør hun knap tænke på, hvilke yderligere omvæltninger, en eventuel sejr vil føre med sig.

- Det vil forandre mit liv. Vi regnede ikke med at vinde det danske, og der blev vi meget overraskede, så jeg ved slet ikke, hvordan det vil blive, hvis vi vinder i Baku, siger Ihan.

"Vi holder sammen"Trommepigen Ihan kendte hverken Soluna eller de andre bandmedlemmer, før hun blev headhuntet til at spille i det danske Grand Prix. Men over de sidste par måneder er bandet efterhånden blevet rystet grundigt sammen, og det gør rejsen til Aserbajdsjan endnu mere speciel.

- Vi har det rigtig rigtig godt i bandet. Vi elsker at være sammen, og jeg glæder mig til at rejse med dem. Det bliver ikke andet end sjov og ballade, kan jeg forestille mig, siger Ihan smilende.

Men der er faktisk andet på programmet end sjov og ballade, for allerede i første semifinale 22. maj skal Ihan forsvare Danmarks ære, og det er noget, der kan virke overvældende på en ellers selvsikker trommeslager.

- Jeg har fået at vide, det en kæmpe scene, og der er plads til 26.000 i salen og over 100 millioner tv-seere. Det er jo sindssygt. Det er urealistisk. Men jeg tror bare, jeg skal nyde det, fastholder Ihan.

Følg Ihan, Soluna og resten af bandet på deres rejse til den store Grand Prix-scene i Baku på dr.dk/grandprix.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk