Nægtede at vende tilbage. Nu kan kvinden med ét af verdens største Eurovision-hits vinde det hele igen

Svenske Loreen er – igen – den absolutte storfavorit forud for aftenens finale.

(Foto: © Chloe Hashemi, EBU)

Hun er blevet kaldt "dronningen af Eurovision".

Og lørdag aften kan vi meget vel blive vidner til en genkroning af svenske Loreen, der i år gør comeback i verdens største musikkonkurrence.

I 2012 scorede hun sig ét af Grand Prix-historiens største hits, da hun vandt Eurovision-finalen med sangen 'Euphoria', og i år vender hun tilbage til konkurrencen, når hun igen stiller op for fædrelandet med sangen 'Tattoo'.

En sang, der meget vel kan inkassere Sverige sin syvende Eurovision-sejr.

- Det føles godt at være tilbage. Men der er meget, der har ændret sig siden 2012, fortæller Loreen til DR.

I 2012 var Loreen 28 år og forsøgte stadig at finde sin vej ind i musikbranchen. Otte år tidligere var hun endt på en fjerdeplads i det svenske talentshow 'Idols'. Men karrieren havde aldrig rigtig taget fart siden da.

- Før 'Euphoria' var jeg en fattig musiker. Jeg prøvede at finde min vej ind i branchen og rendte rundt og bankede på folks døre: "Hej med jer, jeg laver musik, vil I give mig en chance?", sagde jeg. Men alt, jeg mødte, var: "Nej, nej, nej," fortæller Loreen, mens hun "banker" på en imaginær dør i luften foran hende.

- Men så bankede jeg på døren til Melodi Grand Prix og LGBT+-miljøet. Jeg sagde: "Hej venner, må jeg hænge med jer? For jeg passer ikke rigtig ind andre steder," og de svarede: "Kom ind, vi kan lide dig lige præcis, som du er." Det er derfor, Eurovision stadig er så vigtigt for mig.

Den store lyskonstruktion, Loreen har med sig på scenen, er blevet kaldt alt fra en menneskelig panini-grill til 'Loreen-toasteren' blandt den svenske og internationale presse (Foto: © Chloe Hashemi, EBU)

Troede aldrig, hun skulle tilbage

At Grand Prix-verdenen har omfavnet Loreen, hersker der ingen tvivl om. Vindersangen 'Euphoria' er ét af historiens allerstørste Eurovision-hits, og i årevis har fans af konkurrencen sukket efter igen at se hende på Eurovision-scenen.

I år sker det så. Langt om længe, vil nogle mene, for Loreens comeback kunne faktisk være sket langt tidligere.

I 2017 stillede hun nemlig op i det svenske Melodi Grand Prix, men røg ud af ræset allerede inden finalen. En oplevelse, der gjorde, at Grand Prix-veteranen faktisk havde besluttet sig for, at Eurovision var et afsluttet kapitel.

- For mig føltes det, som om livet ikke ville have mig med i Eurovision igen. Som om det sagde: "Det hører til i fortiden, og du skal ikke tilbage." Og det havde jeg ligesom accepteret. "Okay, så skal jeg vel noget andet," siger Loreen og fortsætter:

- Men så kom den her sang. Da jeg hørte 'Tattoo', kunne jeg med det samme høre, at vi – sangen og jeg – skulle noget sammen. Og det var en følelse, jeg havde følt én gang før.

Loreen på scenen med 'Euphoria' tilbage i 2012. Hvert eneste år siden er sangen blev kåret som den bedste Eurovision-sang nogensinde i den store fanafstemning "ESC Top 250". Sidste år blev sangen – for første gang i et årti – slået af pinden af den spanske tredjeplads fra sidste års Eurovision, 'SloMo' fremført af Chanel. (Foto: © David Mdzinarishvili, Ritzau Scanpix)

Øjeblikket, Loreen tænkte tilbage på, var, da hun for 11 år siden hørte demoen til 'Euphoria' for første gang. 'Tattoo' havde samme magi over sig. Og det var der også andre, der bemærkede.

Derfor blev Loreen forslået at sende sangen inden til det svenske Melodi Grand Prix.

- Først tænkte jeg: "Nej. Nej, nej, nej!". Livet havde jo besluttet, at jeg ikke skulle tilbage dértil, siger Loreen og fortsætter:

- Det, der fik mig på andre tanker, var den måde, folk omkring mig reagerede. De blev simpelthen så glade, når jeg fortalte dem om den her idé med at deltage i Grand Prix'et igen. Jeg kunne se lyset i deres øjne. Og når jeg så sagde, at jeg ikke havde tænkt mig at gøre det… så forsvandt den energi. Fuldstændig. De blev kede af det, og det samme gjorde jeg.

Derfor ombestemte Loreen sig. Hun valgte alligevel at sende sangen ind til det svenske Melodi Grand Prix, og i marts vandt hun en overlegen sejr i den svenske finale, der på de kanter hedder Melodifestivalen.

- Nogle gange tror man, at man ved, hvad man skal med sit liv, og hvor man skal hen. Men ved du hvad? Du aner ikke en skid. Så følg energien, gå derhen, hvor der er glæde og smil. Det virker for mig, siger Loreen med et grin.

I marts vandt Loreen det svenske Grand Prix, der hedder Melodifestivalen. Det var fjerde gang, Loreen deltog, og anden gang hun vandt. (Foto: © Christine Olsson/TT, Ritzau Scanpix)

Ikke en ny 'Euphoria'

Da det kom frem, at Loreen dermed skulle repræsentere Sverige i årets Eurovision, startede sammenligningerne mellem 'Tattoo' og 'Euphoria' ikke overraskende med det samme.

Både når det gælder sangen, men også sceneshowet, som bekendt kan være en afgørende faktor, når der skal høstes Eurovision-point.

Loreen føler dog ikke selv, at hun og 'Tattoo' behøver stå i skyggen af 'Euphorias' massive succes. For selvom begge sange faktisk er skrevet af det samme sangskriver-team, så er de to sange ifølge Loreen vidt forskellige.

- Selvfølgelig sammenligner folk sangen med 'Euphoria', for de har jo minder og følelser forbundet med den sang, siger hun.

- Men for mig er 'Euphoria' og 'Tattoo' lidt som ying og yang. De er hinandens modsætninger. 'Euphoria' var måneskin og mystisk. Og sådan var den periode i mit liv også. Men med 'Tattoo' er det hele meget åbent. Det er solskin. Det er kærlighed.

Allerede inden lørdagens finale er 'Tattoo' blevet hørt over 50 millioner gange alene på Spotify, ligesom sangen lige nu er én af de mest hørte blandt lyttere fra Danmark. (Foto: © PETER KNEFFEL, Ritzau Scanpix)

Ser ikke favoritstatus som et pres

Og netop kærlighed er der masser af i luften forud for lørdagens store Grand Prix-finale. Her skal Loreen forsøge at gøre noget, som kun én anden nogensinde har gjort:

Vinde Eurovision to gange.

Kun irske Johnny Logan, der vandt showet som solist i 1980 og 1987, kan lige nu prale af den bedrift, men skal man tro fans og eksperter, kan den enevældige rekord meget vel blive knust i aften.

Sverige ligger nemlig helt forrest i aftenens favoritfelt – dog skarpt forfulgt af årets andre storfavoritter Finland og Frankrig. I Sverige tror man dog på sejren, og blandt svenske fans her i Liverpool er man allerede begyndt at hviske i krogene om, i hvilken svensk by, Eurovision mon skal afholdes næste år.

Loreen rehearsing Tattoo for Sweden at the Second Rehearsal of the First Semi-Final at Liverpool Arena (Foto: © Sarah Louise Bennett, Sarah Louise Bennett)

Loreen selv tager dog sin favoritstatus med ophøjet ro.

- Jeg ser det ikke som et pres at være favorit. Når folk siger, at jeg er deres favorit, ser jeg det, som om folk siger: "Jeg kan virkelig godt lide dig, og det, du gør." Og for mig er det et udtryk for kærlighed. Og jeg kan jo ikke være sådan: "Nej nej, kan I gå væk med jeres kærlighed, jeg vil ikke have den!", vel?

Loreen griner, inden hun slutter med en mere seriøs mine:

- Jeg ved simpelthen ikke, hvad jeg har gjort i mit tidligere liv for at fortjene al den her kærlighed. Men jeg tager imod den med åbne arme.