Norges nye verdensstjerne

Norge fester over sejren i Melodi Grand Prix, og de norske medier koger naturligt over i henrykkelse over "Alexander den tredje".

Norge fester i nat og hele dagen søndag, for den 17. maj er Norges nationaldag og for tredje gang i Melodi Grand Prix-historien står Norge øverst på sejrskamlen.

Første gang det skete var i 1985 med legendariske Bobbysocks og La Det Swinge, mens den kontroversielle Nocturne (næsten uden sang) vandt i 1995. Jo, der er sket meget siden Jahn Teigen var helt i Norge for over 30 år siden og Sverre Kjellsberg og Mattis Hætta på samisk joikkede sig til en 16. plads med den politiske Samiid Ædnan.

Norges nye guldfugl hedder Alexander Rybak og er født i Hviderusland af sovjetiske forældre, hvorfor han også lørdag aften på russisk kunne takke værterne efter et godt show. Og der var god grund til at takke ikke blot russerne, men også resten af Europa, for med 16 12-taller og point fra samtlige nationer vandt Norge med det største antal point nogensinde. 387 point blev det til i alt.

Verdensstjernen danser på bordet

Alexander Rybak som pudsigt nok vandt med sangen Fairytale kan godt begynde at ligne et eventyr. Alle medier har hele ugen været efter den 23-årige norske sanger, violinist og skuespiller. BCC har interviewet ham direkte fra den første semifinale og dronningen over dem alle i TV-branchen Oprah Winfrey har vist klip af den unge komet på sit talkshow.

Selv havde han en helt almindelig drenget tilgang til sejren. I norsk TV overtog ham nærmest interviewet og spurgte den kvindelige reporter fra NRK om hun havde været nervøs. Til pressemødet efter triumfen dansede Rybak og hans to smukke korjenter lystigt rundt på bordet i ekstase over sejren.

Norske medier ellevilde

Hvis man kender bare lidt til Norge, ved man også, at der ikke skal meget til før nationen er verdens bedste. Og denne gang er der vist heller ingen tvivl.

Verdens Gang skriver "Vi har fået en ny verdensstjerne". Norsk TV2 skriver på deres website: "Eventyret er et faktum: Udklasserede konkurrenterne". NRK skriver de kolde fakta "16 tolvere, 9 tiere og 10 ottere". Aftenposten kalder Alexander Rybak for "Alexander den tredje" med henvisning til den tredje norske triumf i Melodi Grand Prix.

Dagbladet fik et citat til deres site og brugte det som overskrift: "Nå får jeg i hvert fall ikke tid til jenter". Det er norsk og er en tragisk henvendelse til de mange piger, der sikkert har fået øjnene op for charmetrolden med violinen.

Alexander Rybak har i hvert fald med et violinstrøg og et smil skrevet sig ind blandt de allerstørste i Grand Prix-historien. Det vidner denne aften på.

I Danmark er vi ikke altid glade for at tabe til Norge, men skulle vi ikke sige stort tillykke og glæde os til festen i Oslo i 2010?

Facebook
Twitter