Nu udkommer Grand Prix-guldet

Efter års forberedelser bliver de største klassikere fra Dansk Melodi Grand Prix-historie for første gang tilgængelige på dvd. Klipperen, der har redigeret dvd'erne, præsenterer sine personlige favoritter.

Klipperens Grand Prix-favoritter

Fra Tommy Seebach, Birthe Kjær og Kirsten & Søren til Jakob Sveistrup, Brinck og Chanée & N'evergreen. Efter mange års forberedelser bliver en stribe af de største klassikere fra Dansk Melodi Grand Prix-historie nu for første gang tilgængelige på dvd.

- Vi har 50 sange på to dvd-skiver, som er udvalgt efter alle kunstens regler, så vi har fået en rigtig fest-dvd ud af det, lyder det stolt fra klipperen Bo Juul Pedersen, da dr.dk/grandprix besøger ham i redigeringsrummet i DR Byen.

DR og pladeselskabet My Way Music har stået på hovedet i arkiverne, og Bo har redigeret sangene sammen på dvd'erne. Når de har været så længe undervejs, så skyldes det, at ikke bare solisterne, men også sangskrivere, korsangere, dansere og alle andre, der er med i klippene, skulle give deres accept af, at deres sang kom med.

Pressen skældte Mylle ud

Udvalget starter i 1978, hvor Melodi Grand Prix efter 11 års pause vendte tilbage på dansk tv med Jørgen de Mylius i spidsen. Han husker godt, hvordan pressen tog imod ham og det nye tv-show.

- Pressen var fra starten helt oppe på dupperne. Melodi Grand Prix fik stor dækning i alle hjørner af pressen. Men bortset fra diverse portrætter af solisterne, så havde de fleste en ironisk distance, for nu at være venlig. Det var faktisk en sur og nedladende presse, der ikke mindst var vred på mig som den skyldige i at bruge en hel aften på noget så ukulturelt som en konkurrence i popmusik, skriver Jørgen de Mylius i noterne til dvd'en.

Det viste sig imidlertid, at Mylle havde tv-seerne med sig, og 1980'erne blev en guldalder for Grand Prix'et. I 90'erne tabte showet pusten, men for præcis 10 år siden skete der noget...

- Med Brødrene Olsens sejr, først i Cirkusbygningen i København og derefter over hele den samlede europæiske trop i Globen i Stockholm med 'Smuk som et stjerneskud', ændrede meget sig. Man kan altså godt være et par midaldrende herrer, med en solid melodi og en sikker sceneoptræden, og vinde over hoftevridende korpiger og barmfagre danserinder. Vi var med igen for fuldt blus, skriver Jørgen de Mylius.

Se videointerviewet med klipperen Bo Juul Pedersen, der viser et par af sine yndlingsklip fra Grand Prix-historien. Dansk Melodi Grand Prix 1978-2010 med to dvd'er og én cd udkommer 14. maj.